Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Fico chce zvyšovať platy ministrov. Od členov vlády žiada vysoké výkony
Zdielať na
Archív

Fico chce zvyšovať platy ministrov. Od členov vlády žiada vysoké výkony

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico sa vo videu na sociálnej sieti vyjadril, že platy ministrov sú nízke a mali by sa zvýšiť. Argumentuje ich záťažou a tiež porovnaním s platmi poslancov, ktorí na rozdiel od ministrov nemajú žiadnu zodpovednosť. Jeho vyjadrenie sa stretlo so zmiešanými reakciami.

Pre premiéra Fica je súčasná situácia neprijateľná. Platy ministrov by sa podľa neho mali zvýšiť, keďže na rozdiel od poslancov majú neporovnateľnú právnu a ekonomickú zodpovednosť. Od ministrov svojej vlády zároveň žiada vysoké výkony. Politickí predstavitelia reagovali na jeho vyhlásenie zmiešane, pričom niektorí s ním súhlasia, zatiaľ čo podľa iných je to zvrátené.

Pre ministerku hospodárstva Denisu Sakovú bolo vyjadrenie predsedu vlády potešujúce. K tomu, či je motivačné vykonávať ministerskú funkciu za aktuálny plat, sa však nevyjadrila. "Pre mňa je hlavne motivačné, že mám exekutívnu prácu, kde som dostala kompetencie a mám zodpovednosť a hlavne právomoci na to, aby som niečo menila k lepšiemu a to ma na konci dňa teší najviac," doplnila.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka si myslí, že v aktuálnej ťažkej ekonomickej situácii by sa mal štát sústrediť na iné problémy, než zvyšovanie platov ministrov. Zároveň však dodáva, že odborníci na správnych miestach by mali byť adekvátne ohodnotení, aby to prilákalo profesionálov. Tiež si chce počkať aj na konkrétny návrh, ktorý bude predložený do parlamentu, a na ten potom bude reagovať.

Podľa bývalého ministra školstva a poslanca NR SR Jána Horeckého ide o principiálnu záležitosť, keďže ministri majú veľkú zodpovednosť a neohraničený pracovný čas, na rozdiel od klasických poslancov. Napriek tomu, že v mnohom s prácou jednotlivých ministrov nie je spokojný, tak sa so slovami predsedu vlády stotožňuje. 

Bývalá ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová sa vyjadrila, že tento návrh je absolútne zvrátený, a dala za príklad profesie, v ktorých sú platy zamestnancov zmrazené. "Vidíme, že ceny potravín idú hore, vôbec nesplnili predvolebné sľuby, ceny energií lacnejšie nie sú, životné náklady stúpajú, ale hlavne že pán Fico navrhne svojim ministrom zvýšiť si platy. Výsmech," dodala.

Minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba považuje momentálny stav platov za neprípustný, keďže zamestnanci v štátnych podnikoch majú násobne väčšie platy než ministri. Šéf rezortu životného prostredia zároveň zdôraznil, že problémom sú aj vyššie platy poslancov.

Zdielať na