Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čierne vlajky, ticho a tma: Slovenskom sa šíri ďalší protest
Zdielať na

Čierne vlajky, ticho a tma: Slovenskom sa šíri ďalší protest

BRATISLAVA / Protest Zhasíname pamiatky reaguje na na novelu stavebného zákona a na to nadväzujúcu transformáciu krajských pamiatkových úradov. Protest sa týka viac ako 50-tich ikonických stavieb - viaceré sú zapísané v zozname UNESCO. Pritom zákon o výstavbe dnes v parlamente prešiel prvým čítaním.

Hrady, zámky, kaštiele a iné historické skvosty sa ponorili do tmy. Stoja za tým pamiatkári, ktorí takto protestujú proti novému stavebnému zákonu.

Podľa kritikov nový systém zahltí odborníkov a odborníčky ďalšou byrokraciou a v prípade, že nebudú mať námietky voči stavebným zámerom v krátkej lehote, bude to znamenať automatický súhlas s búraním alebo stavaním. Vzniká tak riziko, že pred pamiatkovou ochranou budú uprednostnené záujmy súkromných investorov.

"Sme odborníci na pamiatkovú starostlivosť a máme do toho, čo povedať. A je veľmi frustrujúce, že nikto nepočúva naše pripomienky," poznamenala pre Noviny TV JOJ Orosová.

Ticho, tma a čierna zástava

Len v Bratislave sa do tmy ponorilo desať historických budov. Pritom pamiatkári tvrdia, že volajú o pomoc, vláda ich ale ignoruje. Najviac im prekáža to, že podľa nového stavebného zákona sa majú pamiatkové úrady zmeniť na stavebné. Išlo by o takzvané špecializované stavebné úrady.

"Pretože pamiatkári majú v spoločnosti úplné iné poslanie ako viesť stavebné konanie. Nie sú na to pripravení personálne. To je proces, ktorý nás znovu vracia do roku 2002, kedy sme odstránili túto dvojkoľajnosť," pokračovala ďalej Orosová.

Poslanci protestu nerozumejú

"Osobne som prekvapená, lebo na ich mieste by som bola rada, pretože dostanú oveľa silnejšiu právomoc a páku na to, aby vykonávali v tejto štátnej správe vyšší dohľad. A budú mať oveľa vyššie nástroje, ako len napísať stanovisko," uviedla Anna Zemanová z SaS. 

Naopak predseda poslaneckého klubu Oľano tvrdí, že veľmi pozorne vnímajú aj pamiatkárov, aj samosprávy. "Toto je tiež jedna z vecí, ktoré intenzívne rokujeme s podpredsedom Hollým, aby buď to bolo jasne vysvetlené a oni to mali odkomunikované, alebo aby sa urobili v tomto zmeny," poznamenal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. 

Ak zákon prejde, bude to likvidácia?

Iniciatíva Čierne diery aj pamiatkári už v tom ale majú jasno. "Zákon o výstavbe považujeme doslova za likvidáciu celého systému ochrany pamiatok, aký tu bol vytvorený. Považujeme to za hazard," poznamenala Orosová. 

Autorom zákona je podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý so Sme rodina, ktorý na  naše otázky odmietol reagovať a do reči nebolo ani predsedovi klubu Sme rodina Petrovi Pčolinskému (Sme rodina. "To je skôr otázka na pána Holého, ja ani neviem o čo tam ide. Pamiatkári už argumentujú aj analýzou dopadu schválenia tejto novely," 

"My sme to vyčíslili, že by sme potrebovali 234 nových štátnych zamestnancov, ktorí by riešili stavebné konanie. Len mzdové náklady na nich sú 9,6 milióna eur každý rok navyše," vyčíslila Orosová. 

Svoje výhrady k tomuto stavebnému zákonu má aj koaličná strana Za ľudí. Veronika Remišová tvrdí, že ak nebudú do neho zakomponované ich pozmeňovacie návrhy, tak zákon nepodporia: "Áno máme viacero pozmeňujúcich návrhov. V druhom čítaní máme prísľub od podpredsedu vlády pána Holého, že naše návrhy zohľadní a zapracuje."

"V rámci legislatívne procesu mal zákon o výstavbe vyše 2500 pripomienok. Z toho vyše 1700 závažných. Je veľmi problematické za pár týždňov vôbec zapracovať tieto pripomienky do textu zákona," doplnila Orosová. 

Milanová reaguje svojsky

Hoci problém a nesúhlas pamiatkarov pretrváva už pár týždňov, ministerka sa téme zatiaľ veľmi nevenovala. Podľa kritikov si však šéfka rezortu kultúry našla čas na to, aby na svojom ministerskom profile zverejnila fotografiu zo svojho svadobného dňa. 

Napokon vyjadrenie zaslala do médií a zverejnila ho aj na svojom profile na sociálnej sieti. Ministerka pritom na požiadavky a obavy nereaguje, ale tvrdí, že všetko bude v poriadku. "Pamiatkári roky žiadali viac peňazí, viac ľudí a väčšie kompetencie. Práve toto rieši zmena zákona o výstavbe, vďaka ktorej posilňujeme kompetencie pamiatkovému úradu," poznamenala Milanová. 

"V pripravovanom zákone o ochrane pamiatkového fondu chceme zasa pridať ľudí a peniaze. Navrhovaný zákon o výstavbe nijako nezasahuje alebo nezhoršuje podmienky na to, aby pamiatkové úrady poskytovali odbornú pomoc pri obnove pamiatok, naopak ich zodpovednosť sa posilňuje," uviedla Milanová (OĽaNO) s tým, že pamiatkový úrad má v prvom rade chrániť pamiatkový fond prostredníctvom svojich rozhodnutí.

"My im chceme dať najlepšie možnosti na to, aby sa výrazne zlepšila ochrana pamiatok a aby sa zachovala budúcnosť kultúrneho dedičstva," uzavrela tému. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie