Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Vláda odsúhlasila humanitárnu pomoc Ukrajine: Susedom posielame dve odmínovacie zariadenia
Zdielať na

Vláda odsúhlasila humanitárnu pomoc Ukrajine: Susedom posielame dve odmínovacie zariadenia

BRATISLAVA / Slovensko Ukrajine poskytne dvojicu odmínovacích kompletov Božena a zdravotnícky materiál. Hodnota pomoci východnému susedovi predstavuje 1,7 milióna eur. Vláda túto materiálnu pomoc odsúhlasila na svojom dnešnom rokovaní a informoval o tom jej predseda Eduard Heger (OĽaNO), ale aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS)

Slovenská republika sa svojmu východnému susedovi Ukrajine rozhodla pomôcť humanitárnym materiálom v hodnote 1,7 milióna eur. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal pred dnešným rokovaním vlády. Bod pojednávajúci o tejto pomoci pre Ukrajinu bol zaradený na dnešné rokovanie vlády (streda 16.2.2022).

Odmínovacie "Boženy" pôjdu v rámci humanitárnej pomoci

„Pôjde o odmínovacie systémy Božena a zdravotnícky materiál. Toto budem komunikovať aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému,“ doplnil premiér. Zdôraznil, že Slovensko spolu s európskymi partnermi vyvíja všetko úsilie, aby došlo k deeskalácii a mierovej dohode medzi Ruskom a Ukrajinou. „Akýkoľvek konflikt by bol katastrofou pre všetky strany,“ dodal.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vyhlásil, že SR je zodpovedným spojencom v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Európskej únie (EÚ) a chce mať úprimné a dobré vzťahy aj s Ukrajinou. „S Kyjevom sme komunikovali dôkladne a reagovali sme na požiadavky, o čo mala ukrajinská strana záujem. Dva nové odmínovacie systémy Božena 5, ktorými disponujú Ozbrojené sily SR, odovzdáme ukrajinským ozbrojeným silám,“ vyhlásil. V najbližších dňoch by sa podľa neho mala táto pomoc odovzdať.

Slovenská republika sa svojmu východnému susedovi Ukrajine rozhodla pomôcť humanitárnym materiálom v hodnote 1,7 milióna eur. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal pred dnešným rokovaním vlády. Bod pojednávajúci o tejto pomoci pre Ukrajinu bol zaradený na dnešné rokovanie vlády. „Pôjde o odmínovacie systémy Božena a zdravotnícky materiál. Toto budem komunikovať aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému,“ doplnil premiér

„Počas mojej minulotýždňovej návštevy v Kyjeve nám naši ukrajinskí partneri tlmočili prosbu o poskytnutie vojenskej pomoci. Po intenzívnych rokovaniach medzi rezortom obrany a ukrajinskou stranou sa dnes vláda rozhodla vyhovieť tejto požiadavke a schválila dodávku dvoch odmínovacích zariadení Božena a zdravotníckeho materiálu v celkovej hodnote 1,7 milióna eur," poznamenal Ivan Korčok s tým, že situáciu sa podarilo vyriešiť v priebehu jedného týždňa. 

"Považujem to za dôležitý a zodpovedný krok, ktorým chceme prispieť k zvýšeniu obranyschopnosti nášho východného suseda a to v oblasti, ktorá má predovšetkým chrániť životy civilného obyvateľstva, ktoré ohrozujú veľké zamínované územia,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. 

Zdôraznil pritom, že všetko úsilie zároveň smeruje k tomu, aby bolo napätie vyriešené diplomatickým a politickým spôsobom. „Som však rád, že sme dodržali slovo a tak ako sme avizovali, akonáhle bude ukrajinská strana špecifikovať požiadavku na pomoc, budeme sa ňou zaoberať. Dnes sme vyšli v ústrety a poskytli sme odmínovacie zariadenie, ktoré má obranný charakter,“ uzavrel minister I. Korčok.

Súvisiace články