Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rozlúčka s Eduardom Kukanom: Keď našu prácu označil za pozoruhodnú, vedeli sme, že sme dačo pobabrali
Zdielať na

Rozlúčka s Eduardom Kukanom: Keď našu prácu označil za pozoruhodnú, vedeli sme, že sme dačo pobabrali

BRATISLAVA / So zosnulým exministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom sa bývalý spolupracovníci rozlúčili  v Palugyayovom paláci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Spoločne si zaspomínali na trojnásobného ministra zahraničných vecí a slovenského štátnika. Bývalý minister zahraničných vecí, poslanec Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Eduard Kukan zomrel 9. februára vo veku 82 rokov.

Do Palugyayovho paláca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa uskutočnilo spomienkové podujatie na počesť Eduarda Kukana, bývalého trojnásobného ministra zahraničných vecí a slovenského štátnika. Na rozlúčke vystúpili predseda vlády SR Eduard Heger a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. 

Nechýbali však ani ďalší politici, ministri a veľvyslanci, či predstavitelia spoločenského života. Na spomienkovom stretnutí, ktoré bolo venované nielen pracovným, ale aj osobnostným kvalitám trojnásobného exministra zahraničných vecí, diplomata, ale aj poslanca Európskeho parlamentu nechýbala manželka zosnulého Zdenka Kukanová. Mnohí si pripomenuli, že Eduard Kukan bol významnou slovenskou i európskou osobnosťou, ale aj človekom kompromisu a veľkým demokratom. 

Ivan Korčok sa od neho učil

„Náhlosť, s ktorou nás opustil Eduard Kukan, sa prieči s tým, že sme akosi samozrejme počítali s jeho ešte včera prítomnou aktivitou a vitalitou, s jeho názormi a radami. Ťažko sa mi však slová hľadajú aj preto, že vy všetci tu prítomní ste dobre poznali jeho ľudské aj profesionálne vlastnosti,“ vyhlásil minister I. Korčok na rozlúčke, na ktorej vystúpili predseda vlády SR Eduard Heger a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

Ako minister Ivan Korčok zdôraznil, Eduarda Kukana vnímal ako seniornú diplomatickú autoritu už vtedy, keď bol ešte len diplomatickým elévom. „Neskôr, počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu mi pripadla česť pracovať po jeho boku ako štátny tajomník - v dobe keď sme sa snažili zrealizovať dve najvážnejšie zahraničnopolitické priority mladého štátu od jeho vzniku – integráciu do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. V prospech svojej krajiny práve tu Eduard Kukan využil všetky svoje diplomatické skúsenosti,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. 

Eduard Kukan podľa ministra Korčoka uplatnil všetky svoje skúsenosti naplno v zahraničí, pritom však jasné politické postoje zaujal v nejednom zápase o našu zahraničnopolitické orientáciu aj u nás doma. „Pretože pochybovačov o správnosti nášho smerovania vôbec vtedy nebolo málo a vidíme, že nám tu nielen zostali, ale dnes je ich evidentne ešte viac,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie s tým, že „Eduard Kukan bol trpezlivým politikom konsenzu.“

​U Eduarda Kukana lapsus nehrozil

„Viete, pre diplomata, slúžiaceho v zahraničí niet príjemnejšej chvíle, ako keď môže byť hrdý na predstaviteľa svojho štátu, keď si je istý, že nehrozí žiaden lapsus a keď vie, že výsledkom bude ten najlepší dojem. U Eduarda Kukana bol takýto dojem často doprevádzaný jemu vlastným šarmom a vtipom. Aj v tomto vedel byť mimoriadne trefný a dovoľte mi to povedať trochu nadľahčene a istotou súhlasu všetkých, kto ho mali možnosť poznať bližšie: Edo bol aj veľmi cool,“ povedal aktuálny minister zahraničných vecí.

„Mnohí tu prítomní totiž vieme, že keď výsledky našej práce označil za – pozoruhodné -, všetci sme v momente pochopili, že sme niečo neskutočne pobabrali a keď partnera po prijatí označil za  - mimoriadne zaujímavého človeka -, tak sme vedeli, že sa s ním už viac nechce stretnúť," zaspomínal Korčok a pripomenul aj to, že nikto

Ak pri niekom, tak pri ňom určite platilo, že Vás dokázal poslať do čerta takým spôsobom, že ste sa na to celkom tešili. To najdôležitejšie ale je, že príbeh Slovenska mohol byť výrazne odlišný, keby politická reprezentácia, ktorej výraznou tvárou bol Eduard Kukan, neurobila koncom 90-tych rokov zásadné rozhodnutie a nenastúpila úspešnú integračnú cestu,“ vyhlásil I. Korčok s tým, že nielen Slovensko, ale aj jeho srdcu blízky Balkán nesie výraznú pečať jeho diplomatického úsilia.

Úspechy exministra 

„V kriticky najťažších časoch bol po dva roky špeciálnym predstaviteľom  generálneho tajomníka OSN Koffi Anana pre Balkán a prispel ku konsolidácii tamojších pomerov. Koffi Annan si ho nesmierne vážil ako človeka a diplomata. Ako poslanec Európskeho parlamentu pokračoval vo svojej mierovej misii na Balkáne a pre mnohých balkánskych politikov a tamojšiu verejnosť, sa stal prívetivou, chápajúcou tvárou Európskej únie. Aj preto o pánovi Kukanovi môžeme hovoriť ako o európskom politikovi,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

„Keď sa lúčime s Eduardom Kukanom, nemôžem nevyjadriť vďaku, rešpekt a obdiv Vám vážená pani Kukanová, milá Zdenka. Stáli ste po jeho boku celý život a my všetci vieme, že jeho úspech je rovnako aj Vašim. Váš manžel je nám mnohým zároveň vzorom v tom, že vďaku voči Vám a rodine dával náležitým spôsobom najavo. Eduard Kukan nemal rád vzletné slová. Za svoj život v diplomacii ich ozaj zažil neúrekom a znášal ich so stoickým pokojom. Preto viem, že keď nás dnes počúva, a tej vzletnosti sa objektívne vyhnúť nedá, reaguje na naše slová svojim typickým kukanovským  úškrnom. Aj ten nám bude chýbať. Ale predovšetkým, chýbať nám bude Eduard Kukan ako výrazná osobnosť slovenskej politiky a diplomacie. Aby sme nestrácali kompas, budeme na neho často, s prejavom najvyššej úcty, spomínať. Česť pamiatke Eduarda Kukana,“ uzavrel minister Korčok.

Mikuláš Dzurinda ďakoval za všetko, čo urobil

Rozlúčky sa zúčastnil aj exminister Mikuláš Dzurinda, ktorý zosnulému Eduardovi Kukanu adresoval slová vďaky. Ocenil nielen to, čo Kukan vykonal pre svoju vlasť, ale aj to, čo urobil pre krajiny Balkánu, ktorý mu bol srdcu veľmi blízky, ale aj pre Euróspku úniu, ale aj ďalšie širšie medzinárodné spoločenstvá. "Eduard Kukan mal výzor Johnna F. Kennedyho, tú jeho hustú, uhladenú, vyfúkanú frizúru som mu vždy závidel. Mal noblesné maniere. Mal svoj vycibrený nekopírovateľný štýl a jazyk," zaspomínal si Mikuláš Dzurinda vo svojom prejave, ktorý venoval svojmu ministrovi. Kukana označil za pracovitého, elegantného človeka, ktorý sa svojim majstrovstvom nevychvaľoval a pýcha mu bola cudzia.

Podľa premiéra Hegera sme prišli o veľkého demokrata

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) sa vo svojom prejave vzdal česť veľkému slovenskému demokratovi, diplomatovi a vzácnemu človeku. Nevynechal dôležité zápasy, ktoré Eduard Kukan viedol - vstup do Európskej únie a NATO spomínal pritom na zápas o vstup SR do EÚ a NATO. Práve tento zápas sa podľa bývalého predsedu vlády odohrával na rôznych úrovniach spoločenského života. Tak, ako dnes, ani vtedy nemalo toto zahraničnopolitické smerovanie Slovenska sympatie väčšiny.  "Eduard Kukan na domácej pôde trpezlivo vysvetľoval výhody, ktoré nám prinesie integrácia so západom. Navždy sa tak zapísal do histórie ako politik s čistým štítom," poznamenal Eduard Heger a sľúbil, že dielo Eduarda Kukana bude naďalej rozvíjať. "Nesmieme dovoliť silám dezintegrácie, aby nás vykoľajili z cesty, na ktorú sme nastúpili v roku 2004," uzavrel premiér Heger. 
     


  
      

Súvisiace články

Najčítanejšie