Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rusko plánuje najväčšiu vojnu od roku 1945, tvrdí britský premiér Boris Johnson
Zdielať na

Rusko plánuje najväčšiu vojnu od roku 1945, tvrdí britský premiér Boris Johnson

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dôkazy naznačujú, že Rusko plánuje „najväčšiu vojnu v Európe od roku 1945", povedal britský premiér Boris Johnson. Už pred pár dňami sa objavili správy, že Rusko bude hľadať zámienku na útok. Tento scenár, ktorý predostral generál NATO nevylúčil ani štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

„Podľa všetkých náznakov tento plán sa v istom zmysle už začal," povedal premiér pre BBC. Spravodajské informácie signalizujú, že Rusko má v úmysle uskutočniť inváziu, ktorou obkľúči ukrajinské hlavné mesto Kyjev, uviedol Johnson. Predseda britskej vlády sa pre BBC takto vyjadril v Mníchove, kde sa svetoví lídri stretli na výročnej bezpečnostnej konferencii.

Podľa najnovších odhadov americkej vlády je teraz pri ukrajinských hraniciach 169-tisíc až 190-tisíc ruských vojakov, a to na ruskom a bieloruskom území. Tento údaj zahŕňa aj proruských povstalcov na východe Ukrajiny.

Boris Johnson ďalej naznačil, že v prípade útoku na Ukrajinu by Veľká Británia zaviedla ešte ďalekosiahlejšie sankcie proti Rusku, ako pôvodne ohlasovala. Konštatoval, že Spojené kráľovstvo a USA by nedovolili ruským firmám „obchodovať v librách a dolároch". Tento krok by podľa jeho slov „udrel veľmi tvrdo".

Západní predstavitelia v posledných týždňoch upozorňujú, že Rusko by mohlo byť pripravené na inváziu každú chvíľu. Rusko tieto tvrdenia popiera a hovorí, že jeho vojaci v regióne majú vojenské cvičenia.

Situácia sa vyostruje

Stovky delostreleckých granátov vystrelili na línii kontaktu medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými separatistami na východe Ukrajiny a z povstaleckého regiónu do Ruska evakuovali tisíce ľudí. Táto situácia v nedeľu naďalej zväčšuje obavy, že vývoj v nepokojnom regióne by mohol vyvolať ruskú inváziu.

Západní lídri upozorňujú, že Rusko je v pozícii na napadnutie Ukrajiny, ktorú z troch strán obkľúčilo zhruba 150-tisíc ruských vojakov. V sobotu Rusko v susednom Bielorusku uskutočnilo cvičenie jadrových síl a pokračuje cvičenie jeho námorníctva pri pobreží Čierneho mora.

Komunikačné kanály medzi Moskvou a Západom zostávajú otvorené. Ministri obrany USA a Ruska spolu hovorili v piatok. Francúzsky prezident Emmanuel Macron má naplánovaný telefonický rozhovor so svojim ruským partnerom Vladimirom Putinom na nedeľu. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa dohodli, že sa stretnú na budúci týždeň.

Úrady v ruskej Rostovskej oblasti, ktorá hraničí s východnou Ukrajinou, vyhlásili mimoriadnu situáciu v dôsledku prílevu evakuovaných ľudí. Médiá v sobotu uviedli, že v niektorých táboroch, v ktorých majú evakuovaných ubytovať, vládne chaos. Podľa správ na ubytovanie čakali v radoch tisíce ľudí.

Útok môže prísť kedykoľvek, Rusi sa spoliehajú na numerológiu, zdôraznil Mesežnikov

Politický analytik Grigorij Mesežnikov potvrdil, že rozmiestnenie Iskanderov (balistických rakiet) nazančuje, že útok môže začať každú chvíľu. "Je v podstate jedno, či to bude dnes, alebo zajtra," uviedol analytik pre Noviny PLUS TV JOJ a zdôraznil, že Putin je posadnutý numerológiou resp. mágiou dátumov. Zároveň je pravdou, že ruská inklinácia k okultizmu a šamanstvu je povestná a to rovnako, ako ich poverčivosť.

Tejto téme sa venovala aj relácia na nezávislom Rádiu Sloboda, kde tieto okolnosti komentovali analytik Semjon Novoprudskij a politik Maxim Ševčenko. Stúpencami rôznych okultných vied boli podľa Grigoriho Mesežnikova aj nacisti a prejavovalo sa to v 20-tych, ale aj koncom 30-tych rokov. "Putin je poverčivý človek. To je o ňom známe," uviedol Mesežnikov s tým, že Putin ďalej živý naratív, že na Ukrajine nebojuje s Ukrajincami, ale s USA. 

Súvisiace články

Najčítanejšie