Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
22.2.2022 vstúpili ruské vojská na Ukrajinu. Je možné, že teraz sa začína vojna, zhodnotil Mesežnikov
Zdielať na

22.2.2022 vstúpili ruské vojská na Ukrajinu. Je možné, že teraz sa začína vojna, zhodnotil Mesežnikov

Zdroj: noviny.sk/fotosita

BRATISLAVA / Po tom, čo prezident Putin avizoval uznanie samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti, vstúpili vojská na územie východnej Ukrajiny. Podľa politického analytika Grigoriho Mesežnikova sa začína vojna. Stačí na to, aby Vladimir Putin prekročil hranice spomenutých oblastí a Ukrajina začne bojovať. Rusko má zvažovať aj vytvorenie základne na Ukrajinskom území.

V Rusku je už po polnoci, a teda 22.2.2022, ruské vojská prekročili hranice Ukrajiny a postupujú ďalej. "Prešli cez Doneck, čo nie je veľmi ďaleko od demarkačnej línie," uviedol politický analytik Grigorij Mesežnikov a dodal: "Je možné, že sa teraz normálne začne vojna," dodal analytik, ktorý situáciu pozorne sleduje a komunikuje aj s kolegami na Ukrajine. 

RUSSIAN CONVOY STREAMING INTO EASTERN UKRAINE pic.twitter.com/eBzpoB53WF

— The_Real_Fly (@The_Real_Fly) February 21, 2022

Politológ zároveň zdôraznil, že vojská sú veľmi blízko demarkačnej línie a postupujú ďalej. "Treba počkať, ale určite si spomínate, že sme sa bavili o tom, že 22.2.2022 sa niečo udeje a je to tak," poznamenal politický analytik pre Noviny PLUS TV JOJ, podľa ktorého je jasné, že ak prekročia "spomínanú demarkačnú líniu tak Ukrajinci začnú bojovať." Mesežnikov zároveň poznamenal, že televízny príhovor Vladimira Putina boli z 90 % klamstvá. "Je to chorý človek," zhodnotil politický analytik Mesežnikov. 

V hre sú aj základne na území Ukrajiny

Ruské Rádio Sloboda uviedlo, že Ukrajina, západné krajiny, ale aj samotní separatisti opakovane tvrdili, že ruská armáda bola na Donbase prítomná už pred uznaním republík, no neoficiálne.

Podľa Rádia Sloboda sa očakáva, že v utorok Štátna duma a Rada federácie ratifikujú zmluvy Ruska so separatistickými republikami a na základe týchto zmlúv im Rusko poskytne vojenskú pomoc. V dohodách, ktoré Putin v pondelok podpísal v Moskve so separatistickými lídrami, sa uvádza, že strany si „poskytnú navzájom potrebnú pomoc, vrátane vojenskej pomoci, aby mohli uplatniť právo na individuálnu alebo kolektívnu sebaobranu“. Hovorí aj o možnosti vytvorenia vojenských základní na území toho druhého.

Rádio Sloboda zároveň upozornilo na to, že zo zmlúv nie je jasné, v akých konkrétnych hraniciach Rusko separatistické republiky uznáva. „DNR“ a „LNR“ dnes ovládajú asi tretinu území Doneckej a Luhanskej oblasti, zvyšné dve tretiny má pod kontrolou Ukrajina. Samotní separatisti si však nárokujú práva na celé územie dvoch regiónov.

Počas prejavu Putin hrozil Ukrajine silou

Rádio zároveň uviedlo, že Vladimir Putin už vo svojom televíznom prejave pohrozil Ukrajine silou, ak nezastaví paľbu v konfliktnej zóne na Donbase. Dekréty uznávajúce DĽR a LĽR hovoria, že separatistické republiky Rusko uznáva, keďže Ukrajina údajne narušila mierový proces na Donbase. Dostalo pokyn nadviazať diplomatické vzťahy medzi Ruskom a separatistickými republikami.

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny už skôr uviedli, že v prípade ruskej ozbrojenej invázie na územie Ukrajiny zavedú voči Rusku tvrdé sankcie. Územia kontrolované DNR a LNR v súčasnosti považujú všetky štáty sveta, okrem Ruska, za územie Ukrajiny.

Ukrajina nikdy nebola samostatným národom, vyjadril sa Putin

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil operáciu „na udržanie mieru“ na východnej Ukrajine. Informoval o tom Kremeľ. Podľa agentúry AP však zatiaľ nie je jasné, či alebo kedy do krajiny vstúpia ruské vojská.

Oznámenie nasleduje po rýchlom vývoji počas dňa, keď Putin oznámil uznanie nezávislosti samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia a kontrolujú ich proruskí separatisti. Spojené štáty aj Európska únia tento krok odsúdili a oznámili uvalenie ďalších sankcií.

Putin podpísal príslušné dokumenty po dlhom príhovore národu, v ktorom povedal, že Ukrajina nikdy nebola skutočným národom, obvinil tamojšie úrady z korupcie a ostro skritizoval NATO. Následne požiadal ruský parlament, aby čo najskôr ratifikoval dané rozhodnutie. O uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky rozhodol na stretnutí jeho bezpečnostnej rady. Podľa následného vyhlásenia Kremľa o svojom rozhodnutí povedal lídrom Francúzska a Nemecka.

Súvisiace články

Najčítanejšie