Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odvolávanie Mikulca: Pčolinský sa vyjadril k odvolávaniu ministra vnútra, Smer tvrdí, že Mikulec klame
Zdielať na

Odvolávanie Mikulca: Pčolinský sa vyjadril k odvolávaniu ministra vnútra, Smer tvrdí, že Mikulec klame

BRATISLAVA / Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) pokračuje. Schôdza začala ešte v piatok, ale na štyri dni bola prerušená. V sále sa nachádza asi 30 poslancov, aj to najmä z opozície. V rokovacej sále národnej rady nie je prítomný ani samotný minister Mikulec.

Koaličný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) kritizoval počas dnešnej parlamentnej rozpravy odvolávaného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Pčolinský zároveň vyhlásil, že dôkaznú situáciu pri obvinení jeho brata, bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS), považuje za nulovú.  Následne sa médiám vyjadril, že odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) podporí. Zvyšok Sme rodina by sa mal hlasovania zdržať.

Peter Pčolinský uviedol, že ho prekvapilo rozpustenie tímu Oblúk na Úrade inšpekčnej služby, ktorý riešil obvinenie štyroch elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Pčolinský dodal, že nerozumie, prečo bol tím rozpustený, ak má polícia rozviazané ruky. Poslanec a predseda poslaneckého klubu Sme rodina je presvedčený, že sa „zjavne nepáčila cesta“, ktorou sa inšpekčný tím vybral, a čo zistil. Poukázal na to, že legálne odposluchy sú schválené súdom, ako aj legálne odposluchy, ktoré urobila SIS. "Zatvárajme ľudí za to, čo vieme dokázať, že urobili a nie, čo si myslíme, že urobili,“ povedal Pčolinský.

Do rozpravy sa zapája predovšetkým opozícia

Nezaradený poslanec a predseda Hlasu-sociálnej demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini počas rozpravy vyhlásil, že minister Mikulec a líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič sú garanciou zneužívania orgánov činných v trestnom konaní, manipulácie vyšetrovaní a spolitizovania časti Policajného zboru. Podľa Pellegriniho sa „predvolebné výkriky“ Igora Matoviča o zatváraní politických oponentov pretavili do krokov polície a prokuratúry s cieľom dostať opozíciu za mreže. Pellegrini povedal, že Matovič s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) vedia, že sľubovaný boj proti korupcii a očista je nad ich mentálne schopnosti. Šéf Hlasu-SD v súvislosti s pandémiou hovoril, že na Slovensku nastalo totálne rozdelenie spoločnosti, aké v štáte nebolo od čias Vladimíra Mečiara.

Podmienky odvolania sú jasné

Na odvolanie člena vlády je potrebných aspoň 76 hlasov poslancov zo 150. Opozícia dostatočný počet hlasov nemá. Predseda Sme rodina Boris Kollár minulý týždeň uviedol, že jeho hnutie sa k návrhu opozície nepridá. Doplnil však, že možno dvaja poslanci klubu Sme rodina budú mať „zelenú kartu“.

Smer tvrdí, že minister Mikulec sa angažoval aj do živých prípadov

Bývalý predseda vlády a šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico chce na mimoriadnej schôdzi parlamentu zameranej na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) rozoberať prípad bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána K. Ako povedal na dnešnom brífingu, obvinenia voči nemu sú „nepravda od samého začiatku až do konca".

„Budem hovoriť krutý ľudský príbeh, čo tomuto človeku urobili," povedal Fico na margo Kajetána K. Ten je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Zároveň Fico kritizoval orgány činné v trestnom konaní, pričom sa odvolával na obhajcu obvineného spájaného so skupinou piťovcov Tomáša R. Matúša Gémeša. Podľa advokáta totiž navštívili Tomáša R. vo väzbe operatívci Národnej kriminálnej agentúry. „Žiadali ho o akékoľvek informácie ktoré sa týkajú mojej osoby, Kaliňáka, Norbeta B, Pellegriniho. Čokoľvek nech povie, len nech môžu proti nám niečo urobiť," povedal Fico.

Tomáš Rajecký je väzobne stíhaný pre kauzu krytia nelegálnej výroby cigariet spolu s podnikateľom Zoroslavom Kollárom. Špecializovaný trestný súd však vo veci odmietol obžalobu. Dôvodom bolo, že obhajca obvinených si pre COVID-19 nemohol preštudovať spis.

Súvisiace články

Najčítanejšie