Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vojna na Ukrajine: Putin je agresor a vrah, politológovia reagujú na ruský útok na Ukrajinu
Zdielať na

Vojna na Ukrajine: Putin je agresor a vrah, politológovia reagujú na ruský útok na Ukrajinu

BRATISLAVA / Politológovia Radoslav Štefančík, Juraj Marušiak, ale aj politický analytik Grigorij Mesežnikov reagujú na aktuálne dianie na Ukrajine. Ruský prezident Vladimír Putin nezostal len na Ukrajine, ale aktuálne sa snaží dobiť celé územie Ukrajiny.

Podľa politického analytika Grigoriho Mesežnikova je nevyhnutné, aby sme si otvorene povedali, čo je Putin zač. "Je to agresor a vrah," poznamenal kriticky odborník. Zároveň zdôraznil, že rozdelené je aj Slovensko, kde je mimo geopolitickej reality nemalá časť národa. 

"Západ už musí prestať vajatať. Mal šancu Ukrajine pomôcť, čo na poslednú chvíľu čiastočne urobil. Protileteckú ochranu im, ale nedali," uviedol politický analytik s tým, že Rusi aktuálne ničia infraštruktúru a Ukrajina sa straty snaží kompenzovať. "Neviem, či sa im to v krátkom čase podarí," povedal Mesežnikov pre Noviny PLUS TV JOJ. "Od Ukrajincov teraz závisí prežitie celej ľudskej civilizácie," uzavrel odborník. 

Na vojnu na Ukrajine zareagoval aj politológ Juraj Marušiak, ktorý bol hosťom ranného vysielania TV JOJ. "Dalo sa to čakať, hoci nebolo známe, kedy sa to stane. Koncentrácia vojsk na hraniciach s Ukrajinou na Kryme a v Čiernom mori naznačovala, že sa niečo podobné stane," zhodnotil Marušiak s tým, že namiesto deeskalácie prišiel pravý opak. Viac sa dozviete vo videu:

To, čo predvádza Putin, je číre barbarstvo​

Politológ Radoslav Štefančík uviedol, že je presvedčený, že väčšina Slovenska ruský útok na nášho suseda odsúdia, hoci sa určite nájdu jednotlivci, ktorí budú tento útok ospravedlňovať a schvaľovať. "Som však presvedčný, že väčšina triezvo uvažujúcej spoločnosti tento útok odsúdi. Dúfam, že proputinovský voliči prehodnotia svoje postoje, lebo to, čo predvádza Putin je čisté barbarstvo," uviedol politológ pre Noviny PLUS TV JOJ a dodal, že je to porušením všetkých medzinárodných zmlúv.

"Extrémista je aj Blaha a netreba v tom robiť rozdiel," povedal Štefančík s tým, že je presvedčený, že väčšina vedenia vrátane Fica útok odúsi tak, ako to urobil Hlas. "Sú tam jednotlivci, ktorí potrebujú pomoc terapeuta a do éteru hádžu veci, ktoré by nemali. Títo budú určite hľadať spôsob, ako sa vymotať zo svojich predchádzajúcich vyjadrení," zhodnotil Štefančík s tým, že pravicový extrémisti určite podporia, minimálne ticho, postup Ruska. 

Putin sa vyhráža celej Európe

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil vojenskú operáciu v regióne Donbas na východnej Ukrajine. Oznámil ju pritom s tým, že jej cieľom je chrániť civilistov. V televíznom prejave skoro ráno Putin vyhlásil, že kroky podnikajú v reakcii na hrozby prichádzajúce z Ukrajiny. Okupovať Ukrajinu podľa jeho slov Rusko nemá v pláne a akékoľvek krviprelievanie bude vinou ukrajinského „režimu“. Putin zároveň varoval ostatné krajiny, že akýkoľvek pokus o zásah do ruskej akcie povedie k „následkom, aké nikdy nevideli“.

Novinári televízie CNN a svedkovia hlásia z miest naprieč Ukrajinou, že počuli vo štvrtok skoro ráno výbuchy. Tím novinárov v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny na severovýchode, počul prúd hlasných výbuchov. Najmenej dve masívne explózie bolo podľa svedkov počuť z Kramatorska zhruba 120 kilometrov severne od separatistami kontrolovaného Donecka. Výbuchy počuli aj v Mariupole, Odesse, Záporoží a Dnipre. Podľa novinárov CNN bolo počuť výbuchy aj v Kyjeve, východne smerom od medzinárodného letiska. Ľudia na sociálnych sieťach hlásili hlasné výbuchy v okolí Borispiľu, kde sa nachádza letisko, ale CNN nepotvrdila, že by sa letisko stalo cieľom výbuchu. Aj v ruskom meste Belgorod zhruba 80 kilometrov od Charkova novinári hovoria o pravidelnej sérii rán, ktoré zneli ako delostrelecká paľba.

Súvisiace články

Najčítanejšie