Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po Bezpečnostnej rade: Aj na Slovensko môžu prísť jednotky NATO, na prvom mieste je obrana
Zdielať na

Po Bezpečnostnej rade: Aj na Slovensko môžu prísť jednotky NATO, na prvom mieste je obrana

BRATISLAVA / Nádeje tých, ktorí si mysleli, že Rusku bude stačiť okupácia Donecka a Luhanska, musia prežívať sklamanie. Všetky obete, ktoré táto prinesie, budú jeho obeťami. Týmito slovami začala prezidentka Zuzana Čaputová svoje vyhlásenie po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

Podľa prezidentky je aktuálna situácia dôvodom na ostražitosť. "Zároveň však musíme zachovať pokoj. Naša územná celistvosť a bezpečnosť nie je v priamom ohrození," povedala Čaputová s tým, že nás chránia spojenci v NATO, pretože ako krajina sme pevnou súčasťou západnej civilizácie. 

"Všade na svete je vojnový konflikt spojený s utrpením. Je na mieste predpokladať, že ruská agresia vyženie z krajiny mnoho Ukrajincov a Ukrajiniek. Podľa medzinárodných zákonov si zaslúžia našu pomoc," povedal premiér Eduard Heger na margo zhoršujúcej sa situácie, kedy občanov SR vyzval, aby utečencom z Ukrajiny podali pomocnú ruku a to najviac, ako je to možné. 

"Nenechajme sa vyprovokovať a nepodliehajme dezinformáciám. Zomknime sa pre našu bezpečnosť a zaistenie mieru," dodal premiér Eduard Heger. 

"Môžem potvrdiť, že od 8:30 mimoriadne zasadala rada NATO, kde bol jednotliví spojenci oboznámení s dianím na Ukrajine," začal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že spojenci vrátane SR požiadali o aktiváciu článku 4. "Cítime sa byť ohrození," povedal Naď s tým, že prioritou je obrana a nedotknuteľnosť nášho územia. 

"Vzhľadom na vzniknutú situáciu je nevyhnutné, aby sa posilnilo východné krídlo NATO," povedal na konto vysunutej obrany. "Dali sme súhlas, aby sa urobili potrebné kroky," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok a vyjadril sa aj k predvolaniu veľvyslanca Ruskej federácie. Dôvodom bolo vyjadrenie obrovského nesúhlasu s rétorikou Ruska, ktorá nemá obdoby. "Toto je niečo, čo je absolútne neprijateľné. Hovorí sa o genocíde, šírení fašizmu a útokom voči ruskému jazyku," povedal Korčok s odkazom na propagandu, ktorá sa šíri z Ruska. 

Ukrajinci sú u nás vítaní a sú v bezpečí

Naď doplnil, že na našej obrane sa budú podieľať krajiny, ktoré sú nám aj geograficky blízke. Premiér Heger uviedol, že dnes už nikto nepochybuje o otvorenom vojenskom konflikte. "Na prvom mieste je bezpečnosť občanov SR, ale aj bezpečnosť členských štátov SR," poznamenal premiér a dodal, že vyzýva na to, aby sa na politickej scéne prestalo hazardovať a politikárčiť. 

Podľa ministra Ivana Korčoka je Rusko hrozbou pre bezpečnosť Európskej únie. "Ukrajinci, aj ukrajinskí študenti sú na Slovensku vítaní a sú na Slovensku v bezpečí," uviedol šéf rezortu diplomacie. "V momente, keď sa otvorí dáka skulinka, aby bolo možné občanov SR z Ukrajiny dostať, tak to urobíme. Momentálne to možné nie je," povedal Korčok. 

"Urobíme, čo vieme a pristúpime k tomu zodpovedne," poznamenal minister obrany Naď v súvislosti s ďalšou pomocou Ukrajine. Zdôraznil však aj to, že naša obrana naráža na svoje limity a dlhoročné zanedbávanie zo strany predchádzajúcich vlád. 

Mikulec dodal, že prioritou, aby utečenci z Ukrajiny dostali na Slovensku všetko, čo potrebujú - buď medzinárodný status utečenca, alebo zázemie, ktoré budú potrebovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie