Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Generál Macko: Nesmieme sa nechať vydierať jadrovými zbraňami. Generáli by mali Putina zosadiť
Zdielať na

Generál Macko: Nesmieme sa nechať vydierať jadrovými zbraňami. Generáli by mali Putina zosadiť

BRATISLAVA / Podľa generála vo výslužbe sú kroky Vladimira Putina neprípustné. Západ sa podľa Pavla Macka nesmie nechať vydierať jadrovými zbraňami. Teraz je to Ukrajina, ale ak sa necháme zastrašiť, nabudúce to bude Poľsko, Slovensko a nakoniec možno aj Nemecko, poznamenal Macko, ktorí tvrdí, že sa treba vyrovnať aj s domácimi osobnosťami, ktoré rozvracajú jednotu.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil uvedenie ruských jadrových odstrašujúcich síl do pohotovosti. Urobil tak v čase rastúceho napätia so Západom pre inváziu na Ukrajine. Na stretnutí s poprednými predstaviteľmi v nedeľu Putin vyhlásil, že vedúce mocnosti v NATO urobili „agresívne vyjadrenia“ a Západ uvalil na Rusko vrátane neho tvrdé sankcie. Následne nariadil ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu armády, aby uviedli jadrové odstrašujúce sily do „osobitného režimu bojovej povinnosti“.

Podľa Pavla Macka Putin jadrovými zbraňami zastrašuje. "Snaží sa postaviť do pozície, že Rusko je ohrozené. Je to presne to, čo tu vidíme, že šíria aj vlastizradcovia od Smeru, Kotlebu a Uhríka. V skutočnosti vidíme to, že Ukrajinu napadlo Rusko, vidíme ruské zbrane, ruské tanky, ruské rakety, ruské lode a ruských vojakov, ktorí zabíjajú Ukrajincov. Napriek tomu sa tu šíri myšlienka, že na Rusko sa tu útočí," uviedol Pavel Macko pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Operácia neprebieha tak, ako si to Rusko predstavovalo

Generál Macko zdôraznil, že Rusi útok doma komunikovali ako to, že "idú Ukrajinu oslobodiť od nacistov a, že ich tam budú vítať". "Sme však svedkami toho, že ich nevíta nikto maximálne tak s Molotovovým koteilom," dodal Macko ďalej s tým, že výsledkom je, že Rusko tam nemá dostatok síl, aby dokázalo túto situáciu zvrátiť a tak sa aspoň pokúša zlepšiť si vyjednávaciu pozíciu. "Teraz idú rokovať a tak vyhlasuje zvýšenú pohotovosť odstrašujúcim silám," pokračoval Macko a dodal, že západ mu od začiatku odkazuje pravý opak.

"Západ mu od začiatku jasne hovorí, že na Rusko neútočíme a ani to nemáme v pláne. Samozrejme, že pomoc Ukrajine poskytneme, či už formou zbraní. Západ ho jasne varoval. Osem rokov sme nedávali Ukrajine žiadne zbrane práve preto, aby sme nedráždili Putina. V momente, keď sú pod útokom tak ich samozrejme zásobovať budeme, pretože na boj sú sami," zhodnotil bývalý generál, ktorí vníma ako pochopiteľné aj sťažnosti prezidentka Zelenského. Aj v jeho prípade však bolo z pozície západu jasné, že to inak nemôže byť. "My do jadrového boja s Ruskom nepôjdeme a nebudeme eskalovať konflikt," uviedol Macko ďalej. 

Putin posiela odkazy zvyšným pár zúfalcom vo svete

Doplnil aj to, že my sa takýmto vyhrážaním nemôže nechať zastrašiť. V budúcnosti by to totiž dopadlo tak, že by sme už nemali kam ustupovať. "Putin sa v prejave, ako nacista vyjadrí, že neuznáva susedný názor a buď sa ti ľudia poruštia, alebo ich vyvraždí a pošle tam vojská, ktoré ich tam vraždia," zhodnotil Macko, ktorý tietko kroky označil za správy posledným zúfalcom v treťom svete, ktorý by mali byť na jeho strane. Už totiž od Putina bočí aj Čína, ktorá podľa generála "Rusko za chvíľu zhltne, lebo bude politicky izolované a závislé iba od Číny". 

"Rusi budú napokon ešte radi, keď budú môcť svoje zdroje na Sibíri a pracovnú silu odovzdať v prospech Číňanov," dodal Macko ďalej s tým, že to je daň za to, že Putin chce s nami neustále bojovať a tvrdí, že nás nepotrebuje. 

Na strašenie treba reagovať pozorne

"Analytikom nikto neveril, že toto sa deje s cieľom nás rozvrátiť a, že to nie je náhoda," uviedol generál a pokračoval, že je to premyslená stratégia. "Ide mu o to, aby sa aj v Amerike a v Európe ľudia, ako je u nás Robert Fico, alebo Chmelár, Blanár a Blaha znovu vytiahli a začali budovať rozvrat, ktorý by zapríčinil rozklad spoločnosti. Je to, ako keď vám niekto povie, že poďte na férovku, vy idete a on potom vytiahne pušky s tým, že vás postrieľa, lebo on vám dal facku a vy ste mu ju vrátili," zhodnotil Pavel Macko. 

"Je na mieste, aby aj ruské armádne velenie a generáli, ktorí na rozdiel od podplukovníka KGB vedia, čo by to znamenalo. Spravodajcovia sú len krysy v systéme," uzavrel Macko s tým, že je na čase, aby sa generáli zamysleli nad tým, že Putina treba zosadiť a zvoliť inú vládu.

"Nemôžeme sa nechať vydierať, lebo dnes chce Putin Ukrajinu a keď naňho uvalíme sankcie, tak sa začne vyhrážať jadrovými zbraňami, ale čo, keď sa zajtra rozhodne pre Slovensko, Česko, alebo Poľsko? A keď už bude pri tých hraniciach, tak by si mohol povedať, že aj Nemecko," dodal Macko na záver pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie