Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Generál Macko: To, že Rusi vstúpili do Kyjeva, neznamená, že Kyjev padol. Ukrajinci sa držia výborne
Zdielať na

Generál Macko: To, že Rusi vstúpili do Kyjeva, neznamená, že Kyjev padol. Ukrajinci sa držia výborne

BRATISLAVA / Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka nie je o osude hlavného mesta Ukrajiny rozhodnuté. Hoci majú Ruské vojská prevahu Ukrajina sa tvrdo bráni.

"To, že tam vstúpili vojská sa dalo čakať. Je to ešte ďaleko od toho, aby Kyjev padol. Kyjev padne v momente, keď v Kyjeve nebude už žiadna moc, ktorá by dokázala krajinu efektívne brániť," povedal generál Macko pre Noviny TV JOJ. 

Rusi sa podľa generála snažia destabilizovať Ukrajinu a demoralizovať Ukrajinu a to aj psychickým tlakom. "Preto útočia na centrá riadenia, pričom centrom politického riadenia je samozrejme hlavné mesto. Kvôli psychickému tlaku na Ukrajincov, chcú vyvesiť vlajku, ktorá by signalizovala dobitie hlavného mesta, hoci to vôbec nemusí byť pravda," pokračoval Macko s tým, že pri vyhodnocovaní treba byť opatrní, pretože ani Rusi nechcú nasadiť všetky svoje sily. 

Podľa generála vo výslužbe je opak pravdou a Ukrajincom sa darí brániť a to aj napriek prevahe Rusov. "Ukrajincov prekvapil celoplošný útok Ruska, ale Rusko prekvapil silný odpor Ukrajiny. Ja by som to ako vojenský odborník zhodnotil tak, že to nie je až také zlé, pretože Ukrajina kladie aktívny odpor," poznamenal generál a dodal, že aktuálne má problém aj samotné Rusko.

"Vidíme, že k masívnemu vyloďovaniu Rusov nedochádza, ani k masívnym operáciám.  Rusi sa skôr snažia o prieniky do stredu krajiny, hovorí sa tomu pinter operácie, alebo útočné kliny, čo sme videli v druhej svetovej vojne. Ich cieľom je demoralizovať protivníka," vysvetlil generál vo výslužbe a zdôraznil, že Ukrajina sa bráni veľmi efektívne a hoci bola umlčaná vzdušná obrana, nič nie je rozhodnuté. Rusi nemajú totálnu kontrolu nad vzdušným priestorom a Ukrajina kladie organizovaný odpor. 

O našich vojakoch dovolenkujúcich na Ukrajine nemôže byť ani reči

Výroky o tom, že naši vojaci by sa mali vybrať dovolenkovať na Ukrajinu označil Macko za scestné. "Máme oveľa vyššie morálne štandardy, než Rusko, ktoré je brutálnym agresorom na úrovni nacistov počas druhej svetovej vojny," uviedol Macko s dôrazom na to, že takéto porušenie medzinárodného práva si ako člen Aliancie nemôže dovoliť. 

"Ľudia by mali menej čítať rôzne pochybné informačné portály," poznamenal generál s tým, že Rusko dlhodobo porušuje medzinárodné a aj humanitárne právo. "Pokiaľ by sa preukázalo, že členská krajina NATO niekde takto pôsobila, tak výsledkom by bol omnoho väčší konflikt. Sú to nezmyselné úvahy,"  uzavrel generál Macko pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie