Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Útočiaci Rusi si značia vozidlá podobne, ako počas invázie do Československa v roku 1968
Zdielať na

Útočiaci Rusi si značia vozidlá podobne, ako počas invázie do Československa v roku 1968

BRATISLAVA / Ruská armáda, ktorá zaútočila na Ukrajinu, používa na niektorých svojich tankoch a inej bojovej technike špeciálne označenie. Pamätníkom to pripomína udalosti z augusta 1968, keď do niekdajšieho Československa vtrhli armády varšavskej zmluvy pomaľované bielymi pruhmi. Ruskí vojaci tiež kreslia v ukrajinských mestách špeciálne značky na zem a na stĺpy. Sú to pomôcky pri ostreľovaní, ktoré sa domáci, riskujúc svoje životy, snažia odstrániť či prekryť.

Na viacerých záberoch ruských vojsk smerujúcich na územie Ukrajiny vidno nezvyčajné značenie: veľké biele namaľované znaky. Podobne, bielou farbou boli označené aj tanky a bojové vozidlá vojsk Varšavskej zmluvy, ktoré na príkaz Moskvy v roku 1968 obsadili vtedajšie Československo.

Generál Pavel Macko, bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR dodáva: "Je to klasický spôsob, zažili sme to aj pri okupácii Československa."

Ide v podstate o snahu vizuálne sa odlíšiť od prípadných cudzích vozidiel.

Politológ Ústavu politických vied SAV Juraj Marušiak hovorí: "Je to postup odskúšaný, asi by v podobnom prípade postupovali podobne aj jednotky iných štátov."

Ukrajinci upozorňujú na to, že ruská armáda používa špeciálne značky, prekrížené kruhy, aby označila miesta, ktoré majú pomáhať s ostreľovaním konkrétnych cieľov. Informáciu nám potvrdil aj mladý muž priamo v Kyjeve, kde sa dnes už objavili ruskí vojaci.

"Tie značky sú na to, aby bomby, aby ľudia, čo strieľajú, orientovali sa, kam strieľať. ľudia sami pomáhajú ich deaktivovať, prisypávajú zemou, farbujú inými farbami," povedal Gleb Fishchenko.

Takýto prejav občianskeho odporu je počas ostrej vojny životu nebezpečný.

"Ak nemám v rukách zbraň a nemám nič iné a mám toľko odvahy, že idem riskovať svoj život, že to idem zamazať, tak určite to pomôže. Ich likvidácia samozrejme neubráni Ukrajinu, ale sťažuje to tým útočiacim vojskám pozíciu," hovorí generál Macko.

Svoje životy svojho času riskovali aj občania Československa.

Juraj Marušiak vraví: "Možno tu vidieť istú paralelu s udalosťami v 1968 v Československu, keď obyvatelia otáčali smerové tabule v snahe protivníka zmiasť, nejako ho dezorientovať. Tá podobnosť tu je. Bolo to v podstate veľmi masové úsilie."

Nie je zrejmé, kto všetko tieto značky vytvára.

"Aj to označovanie na stĺpoch a trasách, Rusi majú infiltrovaných veľa ľudí na Ukrajine, ktorí môžu pomáhať okupačným vojskám," pripomína Pavel Macko.

"Tí ľudia, čo robili to v Kyjeve a Charkove, kde sú aktívne boje, tí ľudia čo to robili, boli zadržaní políciou," povedal nám Gleb z Kyjeva.

Ukrajincom sa skončil život, ako ho poznali doteraz:

Súvisiace články

Najčítanejšie