Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Danko, Blaha, Belousovová, Chmelár či Harabin môžu za ruskú propagandu dostať 10 až 25 rokov, vyjadril sa expert
Zdielať na

Danko, Blaha, Belousovová, Chmelár či Harabin môžu za ruskú propagandu dostať 10 až 25 rokov, vyjadril sa expert

BRATISLAVA / Na dôležitý paragraf 417 Trestného zákona upozornil, okrem iných, aj advokát Peter Kubina. Ten priamo hovorí o ohrození mieru, ale aj šírení propagandy. Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej sa trestná sadzba pohybuje na rozmedzí 1 až 10 rokov.

Ruská propaganda sa podľa odborníkov objavuje v statusoch bývalého predsedu parlamentu a lídra SNS Andreja Danka, ale aj bývalej poslankyne Anny Belousovovej, či Jána Čarnogurského. Práve kandidát na exprezidentka sa objavil v relácii Správy a komentáre na RTVS za čo verejnoprávne médium čelí kritike zo strany politikov. Následne RTVS opustil aj šéf spravodajstva Vahram Chuguryan.

Podľa experty na trestné právo Lucie Kurilovskej napĺňa šírenie propagandy podstatu trestného činu. Samozrejme, že paragraf 417 Trestného zákona sa týka každého, kto narúša mier a šíri propagandu. Podľa politického analytika Grigoriho Mesežnikova šíria propagandu všetci spomínaní politici. 

Neznalosť neospravedlňuje

Peter Kubina na svojom profile zverejnil, že v našom platnom a účinnom Trestnom zákone máme už dlhé roky tento "nenápadný paragraf". Kubina zároveň uviedol, že v rámci kurzu trestného práva sa na právnickej fakulte obvykle ani nestihne prebrať. Trvalý mier je samozrejmosťou a opak si nevieme ani len predstaviť.
"Po tomto týždni si ten opak už nemusíme predstavovať, stačí si zapnúť správy alebo si urobiť výlet do susednej krajiny. Preto v súčasnej situácii je tento paragraf aj u nás veľmi aktuálny. Myslím si, že veľmi veľa statusov a videí od viacerých politikov a iných verejne činných osôb z posledných dní a týždňov by sa do neho v pohode vmestilo, a to aj bez obuváku a so slušnou rezervou," napísal advokát Kubina, ktorý zároveň do tejto škatuľky pridal aj tzv. alternatívne média. 
"Rovnako aj obsah mnohých dezinformačných webov, ktoré svojou činnosťou robia presne to, čo tento paragraf popisuje. Len neviem, či ho poznajú a považujú za súčasť platného právneho poriadku aj tie orgány, ktoré majú v právomoci a v popise práce odhaľovať a stíhať trestné činy. Ale nikdy nie je neskoro prečítať si zákon a konať v súlade s ním. Kto začne?" uzavrel Kubina, ktorý už predtým upozornil aj na to, že povinné očkovanie je v súlade s Ústavou SR.

Šíritelia dezinformácií a propagandy Ruska napĺňajú skutkovú podstatu

K pravidelným šíriteľom propagandy z Ruska patrí podľa odborníkov nielen Luboš Blaha, ale aj bývalý kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský. K odporcom západných hodnôt patrí aj bývalá poslankyňa SNS Anna Belousová, ktorej najpamätnejším počinom je facka, ktorú uštedrila Igorovi Matovičovi (OĽaNO), keď ju ako kolegyňu z parlamentných lavíc nazval "Ančou". 
Podľa politického analytika Grigoriho Mesežnikova je Eduard Chmelár jšéfom a zakladateľom Iniciatívy zjednotení za mier, ktorá vznikla na začiatku Rusko-Ukrajinskej vojny v roku 2014 až 2015. "Odvtedy sa táto iniciatíva aktivizovala vždy, keď bolo treba podporiť Ruskú federáciu a jej zahraničnú politiku. Nikdy ju nekritizovali, naopak kritizovali a útočili na politiku našich spojencov," poznamenal politický analytik pre Noviny PLUS TV  JOJ.

"V období prijatia obrannej dohody s USA Chmelár útočil na našich spojencov, najmä na USA s tým, že slovenských politikov, ktorí túto zmluvu podporovali obviňoval z vlastizrady a z vojnového štváčstva proti Rusku. Čím Eduard Chmelár napomáhal ruskej propagande na Slovensku a plnil jej základné ciele," uzavrel politický analytik a dodal, že spomínaný politici propagandu šírili a ak naplnia skutkovú podstatu, tak by voči nim mali byť vyvodené trestnoprávne dôsledky.

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha, ktorý sa aj dnes na sociálnej sieti oháňal vyhrážkami, ktoré zahŕňali trestné oznámenia. Zároveň vystúpil proti blokovaniu dezinfovebow, ktoré schálil parlament NR SR. K rovnakému kroku pristúpili už aj Česi.

​Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej napĺňajú tieto vyjadrenia skutkovú podstatu trestného činu podľa paragrafu 417. "Kto v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, podporuje a propaguje určitú vojnovú propagandu, tak sa dopúšťa tohto trestného činu, kde je trestná sadzba odňatia slobody na 1 až 10 rokov," vyjadrila sa Kurilovská s tým, že k tomu patrí aj obviňovanie napadnutej Ukrajiny, tvrdenia o genocíde Rusov, ale napríklad aj tvrdenia, že v Ukrajine a Kyjeve vládnu Banderovci.

"Je to šírenie propagandy a ak sa takéto konanie dokáže, tak ide o trestný čin," uzavrela Kurilovská pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že sa to týka aj politických výstupov. V susednej Českej republike napríklad zatkli dve osoby v rámci podporného protestu Ruskej federácie v Prahe, na ktorom sa zúčastnilo len pár ľudí. 

Hľadá sa generálny prokurátor SR, vyzýva Remišová

Ministerka Remišová opäť upozornila, že České štátne zastupiteľstvo aktívne a dôrazne upozorňuje, že podpora ruskej agresie môže byť trestným činom. "Kde má Slovensko generálneho prokurátora? Ako si plní svoje zákonné povinnosti, napríklad aj pri hanebných vyjadreniach Štefana Harabina?" upozornila na svojom profile na sociálnej sieti. 
Uviedla zároveň, že keď bolo treba prepúšťať Ficových ľudí z väzby, generálny prokurátor bol a je mimoriadne aktívny. "Keď bolo treba upratať odposluchy Fica na chate a diskreditovať vyšetrovateľov NAKA, konal okamžite. Keď bolo treba upratať Kaliňákovi kauzu Vietnamec, generálny prokurátor sa oháňal paragrafmi na všetky strany. Keď na hanbu išiel do Ruska za človekom porušujúcim ľudské práva, bol ho plný Facebook. Keď pošliapaval pamiatku obetí sovietskej okupácie a hazardoval s bezpečnosťou krajiny, tlačil sa do politického priestoru a pomáhal tak Ficovi a fašistom, videli sme ho všade," kritizovala Remišová. 
Podľa Remišovej dnes, keď u našich susedov v Českej republike orgány ochrany práva aktívne komunikujú, upozorňujú na Ruskú propagandu a aj na trestnú zodpovednosť podporovateľov agresie, Slovensko generálneho prokurátora nemá. "Je to obrovská hanba. Vyzývam preto Maroša Žilinku, aby sa prestal schovávať a začal okamžite konať. Ak generálny prokurátor ani v tejto situácii nedokáže plniť svoju úlohu orgánu ochrany práva, nech odstúpi a nechá priestor niekomu, kto si svoje zákonné povinnosti bude plniť," uzavrela líderka Za ľudí. 

Medzitým sa prebrala Polícia

"Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie," informovala Polícia SR na svojom profile na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie