Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský: Aktuálne hranice prekračuje okolo 15-tisíc ľudí utekajúcich pred vojnou
Zdielať na

Riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský: Aktuálne hranice prekračuje okolo 15-tisíc ľudí utekajúcich pred vojnou

BRATISLAVA / Ďalšou pomocou pre ľudí utekajúcich pred vojnou sa bude zaoberať koaličná rada a následne aj vláda. Tej sa zúčastňuje aj riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský. Pripúšťa, že situácia na hraniciach s Ukrajinou sa zhoršuje.

Ukrajinu od začiatku ruskej invázie opustilo už viac ako pol milióna ľudí. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom v pondelok informoval vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Hovorkyňa UNHCR so sídlom v Ženeve k tomu uviedla, že podrobné údaje o počtoch utečencov v konkrétnych krajinách nemá k dispozícii.

Na našich hraniciach je nárast dvojnásobný

Dvojnásobný nárast utečencov eviduje aj riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský, ktorý zároveň uviedol, že nárast je pochopiteľný a bezpečnostné zložky na hraniciach tento nápor zatiaľ zvládajú. Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO uviedol, že ďalšou pomocou utečencom sa bude zaoberať nielen koaličná rada, ale následne aj vláda. Tá by mala dnes zasadať v zmiešanom režime. Viac sa dozviete vo videu:

Z Charkova hlásia desiatky obetí bombardovania

​Za náporom starších ľudí, žien a detí sa skrýva strach pred Ruskou armádou, ktorá podľa informácií z Ukrajina začala bombardovať aj civilné objekty. Rusi pri ostreľovaní ukrajinského Charkova zabili desiatky civilistov. Tvrdí to spravodajský web BBC s odvolaním sa na informácie zverejnené ukrajinskými predstaviteľmi.

Anton Heraščenko, poradca ukrajinského ministra vnútra, napísal na Facebooku, že ruskí vojaci bombardovali obytné štvrte raketami Grad, pričom silné ruské ostreľovanie malo za následok „desiatky mŕtvych a stovky zranených“. „Túto hrôzu musí vidieť celý svet! Smrť okupantom!“ napísal Heraščenko.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v pondelok uviedla, že dosiaľ bolo počas ruskej invázie na Ukrajine zabitých najmenej 102 civilistov a ďalších 304 ľudí bolo zranených. Obáva sa však, že skutočné čísla sú podstatne vyššie.

Súvisiace články

Najčítanejšie