Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hlina chce premaľovať kultové dielo Bratislavy na hoteli Kyjev. Je to barbarstvo, reaguje odborník
Zdielať na

Hlina chce premaľovať kultové dielo Bratislavy na hoteli Kyjev. Je to barbarstvo, reaguje odborník

Verejný priestor čelí v ostatnom čase nejednej skúške

BRATISLAVA /

Zámer zverejnil Alojz Hlina (Dobrá voľba/Umiernení) na svojom profile na sociálnej sieti. Oznámil, že na hotel Kyjev, ktorý plánuje v piatok popoludní umiestniť obrovskú inštaláciu v podobe ukrajinskej vlajky. Následne však oznámil aj to, že v hre je aj to, že by do podoby ukrajinskej vlajky premaľoval dielo Lousy Aubera. 

Alojz Hlina zverejnil zámer na svojom profile a vzápätí ho zmazal

Hoci je dielo deconstructed, ktorá vzniklo v rámci Bratislava Street Art Festival, na svojom mieste len pár rokov, verejnosť si ho obľúbila. Práve diela, ktoré na Kamennom námestí v rámci festivalu vznikli vystriedali reklamné plochy, ktoré priestor námestia pri budove vizuálne povzniesli. Po odstránení vizuálneho smogu sa aj vďaka nim stal verejný priestor kvalitnejším a atraktívnejším. Zároveň sa práve maľba na schátranom hotely stala ďalšou z bratislavských dominánt, ktoré lákajú verejnosť, ale slovenský unikát obdivujú aj návštevy zo zahraničia. 

Koncepcia diela vznikala pol roka, povolenia na jeho umiestnenie sa vybavovali ďalšie tri roky. Tvorba si vyžadovala 17 horolezcov a šesť hodín práce. S nápadom Alojza Hlinu sa autor nestotožnil. "Ja sa od toho dištancujem," vyjadril sa Lousy Auber pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @hotelkyjev

Mám povolenie majiteľa, reagoval Hlina

Pre Noviny PLUS TV JOJ Hlina argumentoval predovšetkým tým, že "niečo sa urobiť musí". Podľa politika by bolo symbolické, ak by hotel Kyjev reprezentoval Ukrajinu a jej hlavné mesto. "My tam tú vlajku dáme, ale či sa premaľuje aj fasáda, to neviem," reagoval Hlina dotknuto s tým, že má povolenie majiteľa a teda môže neurobiť aj vôbec nič. S kritikou, ktorej sa dočkal aj pod svojim, napokon zmazaným príspevkom, politik zrejme nerátal.

"Ja si myslím, že keď je Kyjev naše partnerské mesto a v Bratislave máme hotel Kyjev, tak by sme tam mohli mať tú vlajku. Ak, ale zo mňa potrebujete urobiť burana, ktorý ide premaľovať umelecké dielo, tak prosím," reagoval politik, ktorý zároveň poznamenal aj to, že sa kultúrna obec môže pokojne povedal, že sa kultúrna obec môže pokojne spojiť s "dezolátmi, ktorí naňho útočia na sociálnych sieťach"

Kyjev mal byť národnou kultúrnou pamiatkou, premaľovanie je barbarstvo

Teoretik architektúry a kurátor výtvarného umenia Andrej Jaroš, ktorý pôsobí aj na ministerstve kultúry nepovažuje za šťastnú ani pôvodnú umeleckú "prerábku" hoci uznáva, že je zaujímavá a priestoru pomohla. Pre Noviny PLUS TV JOJ vysvetlil, že hotel Kyjev bol nielen hodnotným architektonickým dielom, ale jeho hodnotu zvyšuje aj travertín zo Spiša.

"Bol koncipovaná ešte v 60 rokoch, keď sa najprv postavil obchodný dom Prior a následne hotel Kyjev. Ak sa nemyslím tak to bolo v roku 1964. V rámci mesta Bratislava je to nezameniteľný rukopis architekta Ivana Matúšika," zhodnotil Andrej Jaroš pričom akcentoval, že práve bývalý Prior a hotel Kyjev sa mali stať národnou kultúrnou pamiatkou rovnako ako budova Istropolisu. Jaroš pripomenul aj to, že unikátom bol aj interiér hotela, ktorý vznikol na mieru. "Bohužiaľ zmenou režimu sa dostal do rúk rôznym súkromníkom, ktorý ho nechali schátrať a nestarali sa oňho. V roku 2010 bolo všetko rozpredané a interiér bol vykuchaný," poznamenal kritik s tým, že osud architektonickej pamiatky je "prúser". 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @hotelkyjev

"Zásahom bolo aj to, že pôvodná fasáda bola postriekaná, ale premaľovať aj toto dielo je barbarstvom. Hoci došlo k prestriekaniu pôvodnej hodnotnej fasády, dá sa to prijať, lebo vzniklo niečo vizuálne zaujímavé a dalo to priestoru novú tvár. Kyjev sa v tom priestore stal takým solitérom. Keď tam, ale teraz príde niečo, čo bude mať politické pozadie, hoci ja chápem, aká je situácia, ale čo bude potom?" spýtal sa Jaroš a dodal, že k verejnému priestoru je na mieste pristupovať citlivo. "My sa na to potom budeme musieť každý deň dívať," uzavrel Andrej Jaroš a dodal, že svoje postoje by politici mohli demonštrovať skôr reálnou pomocou napríklad na hraniciach a nie prázdnymi gestami. 

Inšpirácia od grafikárov?

Hotel Kyjev vo farbách ukrajinskej vlajky zverejnili "grafikári" z Risoto.Design. Na sociálnej sieti uviedli, že financie z predaja tejto grafiky venujú práve na pomoc Ukrajine, ktorá čelí bezprecedentnej ruskej agresii. Zrejme len úplnou zhodou náhod mal byť aj pôvodný nápad Alojza Hlinu na premalovanie Kyjeva identický so zverejnenou grafikou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie