Skoro jasno
16°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Európska centrálna banka nedokáže stanoviť hodnotu rubľa voči euru
Zdielať na

Európska centrálna banka nedokáže stanoviť hodnotu rubľa voči euru

BRATISLAVA / Sanckie Európskej únie voči Rusku zaberajú natoľko, že aktuálne dni analytici označujú za čierne obdobie ruskej ekonomiky. Rubeľ zrejme klesol natoľko, že Európska centrálna banka pristúpila k zásadnému kroku.

Európska centrálna banka (ECB) sa rozhodla až do odvolania pozastaviť zverejňovanie referenčného výmenného kurzu eura voči ruskému rubľu. Dôvodom je najmä to, že s ruským rubľom sa aktuálne neobchoduje a ruská burza nebola otvorená už tri dni. Podobný jav sme videli už v decembri roku 2008 s Islandskou korunou, kedy ju ECB vyradila z kurzových lístkov.

Vzhľadom na súčasnú obchodnú aktivitu na trhu EUR/RUB Európska centrálna banka (ECB) nie je schopná stanoviť referenčnú sadzbu, ktorá by reprezentovala prevládajúce trhové podmienky. ECB sa preto rozhodla až do odvolania pozastaviť zverejňovanie referenčnej sadzby eura pre ruský rubeľ. ECB naposledy zverejnila referenčnú sadzbu EUR/RUB 1. marca 2022.

Dôvodom prepadu sú sankcie

Európska únia zakázala sedem ruských bánk v medzinárodnom platobnom systéme SWIFT. Odpojenie od systému sa týka finančných inštitúcií Bank Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Rossija Bank, Sovcombank, VEB a VTB.

Bánk Gazprombank a Sberbank sa rozhodnutie netýka. Sú totiž kľúčové pre energetické importy do EÚ, čo odzrkadľuje závislosť bloku od ruskej energie a ústrednú úlohu týchto dvoch finančných inštitúcií pri riadení platieb za tento obchod. Dvojica bánk však čelí iným sankciám EÚ. Odstrihnutie bánk od systému je súčasťou najnovšieho balíka sankcií EÚ na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu. Sberbank medzitým ohlásila, že opúšťa český trh. Peniaze si  z ruskej banky chcelo vybrať extrémne množstvo ľudí. 

Sankcie analyzujú aj USA

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu uviedla, že Spojené štáty naďalej posudzujú sankcie voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. Referuje o tom spravodajský web CNN. „Budeme pokračovať v tom, že budeme pevne stáť pri našich spojencoch, čo sa týka prehodnotenia toho, čo robíme v súvislosti so sankciami,“ povedala politička.

Harrisová zároveň zdupľovala slová prezidenta Joea Bidena, že USA nevyšlú svoje jednotky na Ukrajinu, aby tam bojovali proti Rusom. Pripomenula však záväzky Spojených štátov v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Tá má predovšetkým bezpečnostnú a obrannú funkciu. Ukrajina nie je jej súčasťou, na rozdiel od viacerých susedov - Slovenska, Poľska, Maďarska a Rumunska, neďalekých pobaltských štátov či Turecka. „Sme pevní v našej pripravenosti brániť našu alianciu NATO a našich spojencov, každý centimeter územia NATO, a budeme v tom pokračovať,“ dodala.

Harris pre reláciu Good Morning America televízie ABC povedala, že USA pozorne monitorujú kroky Ruska a posudzujú, či nastalo úmyselné zameranie sa na civilistov a porušenie medzinárodného práva.

Pre NBC zasa Harrisová povedala, že Rusko už zbadalo dôsledky ekonomických odvetných opatrení za svoje konanie voči Ukrajine. „Rubeľ je vo voľnom páde. Ruský akciový trh je zatvorený a Rusko má veľmi nízky úverový rating. História ukáže, že posilnením NATO a oslabením Ruska Vladimir Putin v podstate skončil,“ podotkla a vyzdvihla ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý podľa nej „preukázal mimoriadnu odvahu“ a „bol inšpiráciou pre nás všetkých“.

Súvisiace články