Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Združenie Post Bellum: Zo zbierky kupujú prilby, aj vesty. Pomôcť môžete aj vy
Zdielať na

Združenie Post Bellum: Zo zbierky kupujú prilby, aj vesty. Pomôcť môžete aj vy

BRATISLAVA / Občianske združenie Post Bellum od roku 2011 na Slovensku vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. V aktuálnej situácii sa Post Bellum rozhodlo pomáhať bojujúcim Ukrajincom s ochranným a zdravotníckym materiálom. Viac o pomoci sa dozviete v rozhovore s riaditeľkou Post Bellum, Sandrou Polovkovou.

Post Bellum od roku 2011 na Slovensku vyhľadáva spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia a okrem toho sa v aktuálnej situácii rozhodli pomáhať bojujúcim Ukrajincom s ochranným a zdravotníckym materiálom. Prečo?

Myslím si, že je to spojené aj s našou prácou, ktorou je zachytávanie spomienok 20. storočia. Teraz sa tvoria príbehy 21. storočia a my ich budeme chcieť zachytiť. Dôležité je, aby ľudia prežili, preto sme sa rozhodli pomáhať ľuďom v bojoch, ktorí sa zo dňa na deň ocitli v ohrození života a nemajú dostatok ochranného materiálu.

Aké ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál je treba?

Je to veľmi špecifický materiál. V Post Bellum na Slovensku, ale aj Post Bellum Čechách sme si ani nepredstavovali čo budeme riešiť, ale posledný týždeň sa jednou z našich hlavných aktivít stalo to, že hľadáme nepriestrelné vesty, prilby, zdravotnícky materiál, ktorý je použiteľný v bojoch. Sú to veci vysokej ochrany, ktoré môžu ľuďom zachrániť život.

Nemáte problém so zháňaním tohto tovaru, keďže v Európe je takmer vypredaný?

Máme s tým veľmi veľký problém. Je to nedostatkový tovar. My sme sa zapojili do tejto pomoci niekoľko dní po tom, ako túto pomoc realizovalo české Post Bellum. S tým, že nám volali pred týždňom v sobotu, že ten český trh postupne vykupujú a musíme sa zapojiť so slovenským trhom. V skutočnosti je to tak, že hľadáme cez rôznych dodávateľov zo zahraničia.

Je to teda finančná zbierka, z ktorej vy zabezpečíte tento ochranný materiál? Ako to funguje?

Veľmi dôsledne overujeme, okrem výrobcov, aj špecifické parametre jednotlivých produktov, aby to naozaj spĺňalo tú úroveň ochrany. Ak sa pozrieme na produkty z bežných army shopov, alebo z obchodov, ktoré sa zaoberajú podobným materiálom, tak sú to mnohokrát veci, ktoré nespĺňajú úroveň ochrany. Nemôže to byť donesené kýmkoľvek.

Vaše sesterské občianske združenie v Českej republike stihlo od prvého dňa konfliktu vyzbierať už štyri milióny eur. Ako je to na Slovensku aktuálne?

Aktuálne je to okolo 70 000 eur. České Post Bellum vyzbieralo takmer štyri milióny eur a oni ich už takmer všetky aj minuli.

Ste asi aj pod časovým tlakom, lebo potrebujete vyzbierať a potom to tam potrebujete dostať čo najskôr.

Áno, čo najskôr. Česi z tejto zbierky pomohli v priebehu minulého týždňa aj Slovensku. My sme za päť dní minuli viac ako 200 000 eur na nákup tohto materiálu. Teraz budeme samozrejme pokračovať ďalej v možnostiach, ktoré máme. Financie sú úplne jeden z tých elementárnych faktorov, ktoré potrebujeme.

Je šialené, ako sa vaše združenie preorientovalo. Vy zbierate pamäti a teraz musíte reálne riešiť to, čo sa stane pamäťou tohto storočia, namiesto toho, aby ste dokumentovali, zapisovali...

Nie je to úplne namiesto. Stále pokračujeme v našej základnej činnosti. Dokumentujeme príbehy, sme na školách, máme vzdelávacie aktivity. Aktuálne sme s výstavou v Lamači v Bratislave. Čiže nič z toho, čo sme doposiaľ robili, sa nezastavilo. Len pribudla aktivita, do ktorej sa, našťastie, zapojilo aj niekoľko dobrovoľníkov. Máme odborného konzultanta, ktorý s nami všetky tieto materiály konzultuje, či ich môžeme nakúpiť. Riešime konkrétne vlastnosti materiálov. Je to len aktivita navyše, s ktorou sme absolútne nepočítali. Myslíme si, že je nevyhnutná.

Ak sa ľudia budú chcieť zapojiť do vašej zbierky, ako a kde tak môžu urobiť?

Na našom webe www.postbellum.sk nájdete hneď ako prvú informáciu odkaz na možnosti darovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie