Jasno
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Minister Ivan Korčok: Aby sa nezabudlo, pobyt vojakov NATO u nás budú hradiť ich daňoví poplatníci
Zdielať na

Minister Ivan Korčok: Aby sa nezabudlo, pobyt vojakov NATO u nás budú hradiť ich daňoví poplatníci

BRATISLAVA / Ak parlament schváli predsunutie obrany NATO, územie Slovenska bude brániť až 2 100 vojakov členských štátov. Podľa Ivana Korčoka dôležitosť takého kroku už pochopili aj tí, čo vehementne vystupovali proti.

Minister zahraničných vecí informoval, že vláda schválila návrh na zriadenie tzv. predsunutej obrany NATO na Slovensku. Tento návrh pôjde do národnej rady a ak ho poslanci schvália, na územie príde Slovenska do 2 100 vojakov z členských štátov NATO: z Česka, Holandska, Slovinska, USA a s nimi prídu prvky protivzdušnej obrany rádovo v stovkách miliónov eur.

"Ďakujeme im za to - lebo ich pobyt u nás, okrem iného, hradia ich daňoví poplatníci. To len, aby sme si uvedomili súvislosti... Zdá sa, že takéto opatrenie je dnes vo verejnosti vnímané úplne prirodzene a hlavne úplne inak, ako pred pár týždňami, keď sa tu organizovali demonštrácie a spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) sme boli označovaní za vlastizradcov a domy poslancov boli oblepené plagátmi so šibenicami," uviedol minister na svojom profile na sociálnej sieti.

"Pamätáte sa iste, že už len teoretická úvaha o cudzích vojskách na našom území, bola prorovnávaná s okupáciou z roku 1968. Naša argumentácia sa ani za dnešných okolností nijako nezmenila: keďže NATO a USA sú hlavnými garantami našej obrany, tak je logické, že v prípade potreby je súčasťou obrany aj to, že presne podľa našej ústavy a teda s našim súhlasom, tu môžu byť umiestnené naše vojská. Ako inak sa môžte reálne brániť ak nie s vojakmi?" poznamenal minister ďalej s tým, že iba pred mesiacom nemožné vysvetliť opozícii, ktorá obliehala parlament, že byť členom NATO sa nedá byť len na papieri a dnes sme radi, že tu budeme mať pomoc od našich spojencov.

"Dnes mi mnohí píšu, že kedy už konečne prídu a prečo ich rozmiestnenie tak dlho trvá. Aby bolo jasné, to, ako sa otočilo vnímanie bezpečnosti u nás, vrátane prítomnosti cudzích vojsk, to, čo bola vlastizrada, je dnes vítané opatrenie, za ktoré sa postaví aj opozičný Hlas-SD, ktorý nás šiel ukrižovať za dohodu s USA, toto ja nevnímam vôbec ako vlastné politické víťazstvo," poznamenal minister a dodal, že to vníma len ako potvrdenie toho, čo v búrlivej debate pred pár týždňami dokola tvrdil.

"Bezpečnosť a obrana štátu je tak vážna vec, že sa s ňou nesmie politikárčiť a vytĺkať lacné politické body a treba hovoriť kto sú naši spojenci. Bolo by dobre keby si to uvedomili najmä tí politici, ktorí si z dohody s USA a prítomnosti vojsk NATO urobili svoju vlastnú politickú show a v budúcnosti odolali pokušeniu si ju zopakovať. Z tohto pohľadu je vybudovanie vojenskej jednotky u nás prelomové a musíme si priznať ako to je. Mnohým Slovákom otvorili oči až Ukrajinci svojou obranou proti agresii a najmä tým, ako tragický je rozdiel medzi tým, či máte alebo nemáte obrannú poistku, za ktorou stojí v našom prípade ďalších 29 štátov Aliancie," uzavrel minister Ivan Korčok (nom. SaS).

Súvisiace články