Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda tvrdí, že všetko zvládame, ale cudzinecká polícia je jedna veľká hanba. Ľudia tam čakajú až 13 hodín
Zdielať na

Vláda tvrdí, že všetko zvládame, ale cudzinecká polícia je jedna veľká hanba. Ľudia tam čakajú až 13 hodín

BRATISLAVA / Na problémy na cudzineckej polícii upozorňujú médiá roky. Na vlastnú kožu si tamojšie pomery majú možnosť vyskúšať aj Slováci, ktorí tam aktuálne hodiny čakajú s utečencami z Ukrajiny. Napriek problému, ktorý trvá dlhšie než 10 rokov. Historky o tom, ako pred budovou cudzineckej polície stanovali ľudia aj v noci, sú iba vrcholom ľadovca. Standardom bola aj skutočnosť, že pracovníci cudzineckej polície bežne nehovorili iným jazykom, než je ten Slovenský.

Na problémy sa cudzinci na Slovensku sťažovali aj počas covidu, keď mali problém dostať sa k termínu. Dnes cudzinecká polícia vybavuje prednostne iba ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou. I tak nápor zrejme nezvláda.

Najväčšia hanba

"Včera som zažil najväčšiu hanbu svojho života. Hanbil som sa za svoju krajinu ako ešte nikdy, pritom je v tom väčšina Slovenska úplne nevinne, alebo teda vyslovene nespravodlivo," uviedol komentátor Novín PLUS TV JOJ Arpád Soltész a pripomenul zaujímavosť z minulosti: "Pamätáte si „hajzelbabky vo verejných toaletách, ktoré naposledy upratali po stavebných robotníkoch, ako agresívne vymáhali svoju slovenskú korunu, za ktorú vám starostlivo vymerali vaše dva štvorčeky toaletného papiera a so zúrivou nevraživosťou chránili svoje nevoňavé teritórium? Dnes ich už nikde nestretnete. Pretože už všetky pracujú na cudzineckej polícii v Bratislave."

Komentátor poznamenal, že iné vysvetlenie nevidí, teda nie v medziach možného. "Vogoni by to síce robili úplne rovnako, ale strýco Occam tvrdí, že to budú skôr tie hajzelbaby. Do Bratislavy zatiaľ neprúdia žiadne významné davy utečencov. Najväčší nápor je na hranicu, kde to tá istá hraničná a cudzinecká zvláda tak, že na jej príslušníkov môžeme byť právom hrdí. Bude to aj tým, že tam slúžia naozajstní policajti. Naozajstní policajti nemusia byť vždy ňuňu, za to ich neplatíme, ale verte, že keď príde na naozajstné lámanie chleba, budú chrániť váš zadok aj na úkor svojho," uviedol Soltész ďalej a poznamenal, že rovnako hrdí môžeme byť aj na dobrovoľníkov, ktorí na hranici odvádzajú neuveriteľnú prácu v extrémnych podmienkach, pretože len vidieť to množstvo utrpenia, ktoré denne stretávajú, by dostalo slabšiu povahu do molitanom obloženej cely.

Za zmienku a pochvalu podľa komentátora stoja aj pracovníci Červeného kríža. "Dobrý dojem a hrdosť, žiaľ, končia v hlavnom meste. Cez deň to ešte ako tak tak funguje, vďaka dobrovoľníkom z Červeného kríža, ktorí pred budovou cudzineckej polície postavili vykurované stany, rozdávajú teplé nápoje a jedlo, a čo je najdôležitejšie, pokúšajú za „policajtov“ organizovať ich prácu, aby ľudia nemuseli mrznúť v rade pred budovou. Nosia im do stanov formuláre na vyplnenie a snažia sa ich po skupinách vodiť dovnútra, trochu uprednostniť rodiny s malými deťmi," poznamenal Soltész ďalej.

Výpadky systému aj elektriny

"Lebo cudzinecká polícia v Bratislave teraz pracuje 24/7, ale pre papierové mozgy, ktoré sú policajtmi len podľa názvu, je to skvelá príležitosť ako ukázať, že v režime 24/7 sa dá urobiť rovnaké množstvo práce, čo v bežných úradných hodinách počas pracovných dní. My sme tam čakali 13 hodín. Nebol by v tom problém, je to zložitá situácia, papierový mozog nemal 2 roky a 20 ton papiera na prípravu, je ňou zaskočený, asi aj robí čo môže, v rámci svojich obmedzených možností," pokračoval ďalej s tým, že vraj na cudzineckej polícii neustále padá systém, občas vraj vypadáva aj elektrina - prestavba ohyzdnej budovy uprostred ničoho na úrad policajnej šikany špinavých cudzincov musel byť kšeft svojej dekády.

"Yeme v nej síce nenájdete, ale ktovie, či nezarobila porovnateľnú sumu ako klientské centrum v Ružinove, ktoré stavali pre ľudí. Červený kríž to v týchto dňoch hajzelbabkám dosť kazí, zatiaľ to tam vďaka jeho dobrovoľníkom všetci utečenci prežili, azda aj v zdraví. Lenže večer dobrovoľníci z červeného kríža skončia, pretože sú to tiež len ľudia (aj keď treba zdôrazniť, že mimoriadni a zaslúžia si obrovskú úctu a vďaku), musia občas aj pár hodín spať a niekde rozmrznúť. V tom okamihu neexistujúci systém definitívne kolabuje," pokračoval komentátor Novín PLUS TV JOJ a poznamenal, že si uvedomuje, že kolaps neexistujúceho hocičoho je paradox, ale cudzinecká v BA je paralelný vesmír s vlastnými sadistickými zákonmi.

Hanba a neľudské zaobchádzanie

"Nikto z cudzineckej polície sa predsa nebude obťažovať, aby chodil nekonečných 5 metrov z budovy do zatepleného stanu. Ľudia sa pekne zhŕknu do strapca pred budovou a počkajú si, kým ich nepustia dnu. V našom prípade to bolo ďalších 6 hodín, odchádzali sme ráno o štvrtej. Ja som sedel v stane a neskôr v aute, utečenci nemohli. Menejcenná bytosť, ktorá má v hlave namiesto ušľachtilej papierovej drte, vyrobenej z oštempľovaných úradných potvrdení o vlastnej dôležitosti, podradnú sivú kašu z neurónov, vidí aj iné riešenie: jeden človek rozdá prichádzajúcim utečencom cetlíky s číslami, také, aké sa dávajú v šatniach. Povedzme, že rodinám s deťmi ružové, ostatným žlté. Ružové cetlíky by mohlo vybavovať viac hajzelbabiek ako žlté, aby odsýpali rýchlejšie. Iný človek, príde raz za čas do zatepleného stanu a vyvolá ďalšiu skupinu žltých a ružových čísiel," uviedol s tým, že toto by bratislavskú cudzineckú políciu skokom posunulo rovno do dvadsiateho storočia a aj by to umožnilo dobrovoľníkom z Červeného kríža, aby sa sústredili na to, pre čo tam sú.

Soltész zdôraznil, že sú naozaj skvelí a ak nejakého poznáte, nikdy mu nezabudnite povedať, že mu ďakujete za všetko, čo robí. "Pred bratislavskou cudzineckou políciou zachraňujú elementárnu ľudskosť a trosky našej národnej cti. Čakacie doby samé o sebe nie sú také dôležité, pretože s nimi prosto každý ráta a nikto nedokáže posúdiť, či sú adekvátne, aj sa nad to každý v pohode povznesie. Nad správanie sa voči vyčerpaným, zúfalým a vystrašeným utečencom ako k dobytku sa človek nepovznesie. Teda nikto, kto si označenie „človek“ zaslúži," poznamenal ďalej.

Mimozemská polícia na googli

Komentátor spomenul aj to, že o bratislavskej cudzineckej polícii, ktorá je na Googli v angličtine dodnes označená ako „Alien Police“, čo v preklade znamená skôr mimozemská polícia (bod pre teóriu o Vogonoch), sa asi 10 rokov rozprávajú silné príbehy národnej hanby. "Zahraniční vedci a umelci šikanovaní ako ruskí bažanti v armáde sú tam úplne bežný štandard. Za toto všetko sú zodpovední ľudia, ktorí o personálnom obsadení cudzineckej polície rozhodujú. Vedia o tom, vie o tom úplne každý. Už aj v novinách o tom neraz písali. Ale doteraz to nebolo dôležité, ba v istom zmysle to bolo aj užitočné, keby sme to brali ako vysoko účinný spôsob búrania mýtov o slovenskej pohostinnosti," doplnil s tým, že včera bolo pred bratislavskou cudzineckou políciou nanajvýš pár stoviek utečencov, súčasne nanajvýš tri stovky.

"Onedlho ich tam budú tisíce. Ak sa niečo nezmení, bude treba zmeniť lehotu na požiadanie o dočasné útočisko z 3 dní na 300, a červený kríž by mal už teraz začať budovať stanové mesto so sofistikovanou infraštruktúrou, poľnou nemocnicou a provizórnou školou. Keby som bol trebárs minister vnútra, hanbil by som sa ešte viac, ako takto, keď sa hanbím iba ako radový občan, ktorý tam utečencov sprevádzal. A keby som bol policajný prezident, vážne by som nechcel nosiť rovnakú uniformu ako hajzelbabky z bratislavskej cudzineckej polície," uzavrel. 

Podľa polície všetko funguje a robia sa pokroky

Polícia dnes tlačovou správou oznámila, že vzhľadom na skutočnosť, že na oddeleniach cudzineckej polície eviduje nápor žiadateľov o dočasné útočisko, prijali sme ďalšie opatrenia na zlepšenie situácie.

"Neustále operatívne vyhodnocujeme aktuálnu situáciu a prijímame opatrenia tak, aby sme čo najviac zefektívnili a urýchlili vybavovacie procesy a čo najskôr pomohli cudzincom utekajúcim z vojnou zmietanej krajiny. Oddelenia cudzineckej polície po celom Slovensku fungujú non stop bez prestávky a aj počas víkendov. Na mnohých pracoviskách je pre cudzincov k dispozícii občerstvenie, napríklad v Bratislave rozveseľujú deti počas čakania na potrebné doklady aj dobrovoľníci prezlečení za rozprávkové bytosti," uviedla v tlačovej správe hovorkyňa Denisa Bárdyová a dodala, že Polícia od 1. marca vybavila  viac ako 11 200 žiadostí o dočasné útočisko na území Slovenskej republiky a počet čakajúcich narastá.

"Len počas včerajšieho dňa sme vydali takmer 2 800 cudzincom štatút dočasného utečenca. Postupne pridávame ďalšie stránkové pracoviská, čím zabezpečíme, aby sa čakacie doby na vybavenie skrátili. Ďalšie veľkokapacitné registračné centrá pribudnú aj v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre a v Žiline," doplnila ďalej a tým, že Polícia pripomína, že sú naďalej k dispozícii aj veľkokapacitné centrá v Michalovciach a v Humennom.

"A to práve z dôvodu, aby sme čo najviac urýchlili vybavovacie procesy a čo najrýchlejšie pomohli utečencom. Po vybavení potrebných formalít zabezpečujeme aj dopravu ďalej do vnútrozemia na miesta, kde sú cudzinci ubytovaní. Policajti sú jazykovo zdatní (angličtina, nemčina, niektorí aj ruský jazyk), avšak cudzinci aktuálne hovoria prevažne iba po ukrajinsky. Preto sme už na niektoré pracoviská zabezpečili aj tlmočníkov, s prekladaním pomáhajú aj študenti z vysokých škôl a dobrovoľníci. V prípade záujmu, uvítame pomoc s tlmočením aj ďalších dobrovoľníkov, hlásiť sa môžu na riaditeľstvách hraničnej a cudzineckej polície v Banskej Bystrici, Prešove a Bratislave, následne budú rozdelení na pracoviská, kde je potrebná ich pomoc," dodala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie