Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ostré slová Grigorija Mesežnikova: Danko sa v relácii odhalil ako nekvalifikovaný ruský troll
Zdielať na

Ostré slová Grigorija Mesežnikova: Danko sa v relácii odhalil ako nekvalifikovaný ruský troll

BRATISLAVA / Podľa politického analytika Grigoriho Mesežnikova sa Andrej Danko (SNS) v relácii Na hrane prejavil ako ruský troll. Odborník dokonca spomenul aj udalosť, keď sa v ruskej Dume pred poslancami poklonil a prežehnal. Expredseda parlamentu Andrej Danko a jeho nevymedzenie sa voči agresii, je podľa politického analytika nehorázne.

Podľa lídra SNS Slovensko nesmie byť vtiahnuté do konfliktu na Ukrajine a dodávať tam zbrane. V diskusnej relácii Na hrane televízie JOJ to uviedol bývalý predseda parlamentu a šéf mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Doplnil, že za dôležité považuje zachovanie "strategického kľudu", ako to povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

"Nechajme Rusov a Ukrajincov, aby si tento problém vyriešili. Nedodávajme tam zbrane, nestavajme sa na akúkoľvek stranu," vyhlásil Danko. Doplnil, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby konflikt skončil. Zároveň povedal, že to, čo sa deje momentálne na Ukrajine, sa osem rokov dialo v Donecku a Luhansku. Na celej Ukrajine sa pritom podľa neho diali "rôzne biznisy, rôzne rozkrádačky v asistencii predstaviteľov USA".

​Podla ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) Danko v politike nič iné nerobil, len sa prisával na Rusko a ešte pár dní pred vypuknutím vojny tvrdil, že Vladimír Putin je garanciou mieru vo svete.

"Počas vlády, v ktorej bol predsedom parlamentu pán Danko, mal v rukách okrem Slovenskej informačnej služby aj Vojenské spravodajstvo," povedal Naď s tým, že obe tieto organizácie poukazovali na problém ruskej propagandy. Tiež pripomenul, že Danko bránil napríklad schváleniu strategických obranných dokumentov alebo uzavretiu obrannej zmluvy s USA. "Celý svet vyhosťoval ruských agentov, ktorí mali diplomatické krytie, len Slovensko to neurobilo. On to zakázal," dodal Naď s tým, že Danko ochraňoval Rusov celý čas.

Andrej Danko sa zaujímavo preriekol, reaguje analytik

Politický analytik Grigorij Mesežnikov uviedol, že výrokom "nikdy som nebol proamerický ani protiruský" povedal Andrej Danko naozaj pravdu. "Myslím si, že sa mu zaplietol jazyk a chcel niečo iné povedať, ale bola to taká chyba podľa Freuda," poznamenal Mesežnikov pobavene. 

"Bolo dobré, že bol vystavený a to aj zo strany moderátorky jasným otázkam, ktorým potom uhýbal a potom ho pochopiteľne zmietol aj minister obrany Jaroslav Naď, a to faktami a znalosťou," zhodnotil analytik s tým, že Danko sa ukázal ako nekvalifikovaný. "Teraz si občania môžu spätne uvedomiť, akého nekvalifikovaného človeka sme mali na poste predsedu parlamentu," reagoval odborník ďalej a poznamenal, že teraz v týchto podmienkach, ktoré sú veľmi kritické, môžeme byť šťastní, že nie je vo vysokej funkcii štátu. 

"Danko sa prejavil ako ruský troll. Nebol schopný odsúdiť ani tú agresiu, ani zverstvá a dookola opakoval len mierové riešenie. Zároveň obvinil Čaputovú, Naďa a Korčoka z toho, že zaťahujú Slovensko do vojny, ale to je úplný blud. Do vojny zaťahuje nielen Slovensko, ale celý svet Vladimir Putin," uzavrel expert.  

​Slovensko bude Ukrajine pomáhať naďalej

V nedeľu večer kvôli pomoci Ukrajine znova zasadala vláda - tentoraz online. Začínajú sa šíriť informácie, že namiesto rakiet by sme Ukrajine mohli dodať protiraketový systém S300. Vláda počas predmetného rokovania schválila darovanie vojenského materiálu Ukrajine v hodnote 2 155 052,70 eur. Ministerstvo obrany SR zároveň využije možnosti refundácie niektorých výdavkov na úrovni Európskej únie a na základe bilaterálnych dohôd.

Štátny tajomník rezortu obrany Marián Majer pritom ešte vo štvrtok oznámil, že Slovensko je odhodlané naďalej poskytovať Ukrajine silnú podporu, a to nielen politicky, ale aj dodávkami humanitárnej pomoci a vojenského materiálu. Ako ďalej ministerstvo informovalo v tlačovej správe, témou spoločných rozhovorov na stretnutí v Budapešti boli okrem situácie na Ukrajine aj aktivity oboch krajín v rámci NATO a Európskej únie a tiež Stála štruktúrovaná spolupráca (PESCO), v rámci ktorej sa Slovensko a Maďarsko stretávajú vo viacerých projektoch. Obidve strany sa zároveň zhodli aj na význame spoločných cvičení a výcviku.

Rezort obrany pripomína, že slovensko-maďarská zmiešaná komisia je jednou z dvanástich zmiešaných slovensko-maďarských komisií, ktoré boli vytvorené na základe Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskom z roku 1995. Komisia sa stretáva od roku 1999 pravidelne raz ročne, vždy striedavo na Slovensku a v Maďarsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie