Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na hrane s Andrejom Dankom a ministrom Naďom: Hádky, krik a vzájomné osočovanie a ostrý odkaz Smeru
Zdielať na

Na hrane s Andrejom Dankom a ministrom Naďom: Hádky, krik a vzájomné osočovanie a ostrý odkaz Smeru

BRATISLAVA / V Mariupole Rusi zbombardovali detskú nemocnicu. Rusko tvrdí, že ekonomickú vojnu proti nemu vedie Západ. O situácii na Ukrajine diskutoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a expredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko. Prokremeľskej propagande sa darí aj na Slovensku.

Reláciu Na hrane sa tento týždeň predhrávala poobede kvôli ministrovi obrany a jeho zdravotnému stavu. Zároveň sa moderátorka Jana Krescanko Dibáková prihovorila aj opozičnej strane Smer-SD.

​Dôležitou témou dnešných dní je skutočnosť, že Rusko neútočí len na vojenské, ale aj na civilné objekty. Následkom toho hlási Ukrajina tisícky obetí a to vrátane detí. "Podsúvate mi odpoveď," zareagoval Andrej Danko na margo otázky, či Rusko pácha na území Ukrajiny vojnové zločiny. Danko zároveň uviedol, že prvá vo vojne zomiera pravda.

"Pre mňa je najdôležitejšie zachovať strategický kľud," pokračoval líder SNS s tým, že Slovensko sa nemá stavať ani na jednu stranu. "Plne podporujem humanitárnu pomoc," povedal Danko s tým, že vyzýva ministra, aby nenaletel na fintu dodávania ruských migov na Ukrajinu. Danko trvá na tom, že Slovensko by na Ukrajinu nemalo dodávať zbrane. Ohradil sa aj proti slovám prezidentky Zuzany Čaputovej. 

Nepočul som Danka povedať ani jeden pravdivý výrok

"Je to postoj adekvátny pána predsedu SNS Danka," poznamenal minister obrany Naď s tým, že pravda je vždy obeťou, čím dal za pravdu úvodnej vete Andreja Danka. "Ak máte telefón na Lavrova, tak mu povedzte, aby prestali bombardovať deti a školy. Viete sa s ním bozkávať, to sme videli, tak mu zavolajte a vybavte veci," zareagoval ostro minister obrany Jaroslav Naď, ktorý argumentoval zabratím Krymu, ale aj tisíckami obetí. 

Andrej Danko považuje konflikt Ukrajiny a Ruska za nešťastný. Predseda SNS sa zároveň vyjadril, že každý má svoju pravdu. "Vojnu treba skončiť," poznamenal líder SNS. "Najmä ľudia, ako je pán Naď a Čaputová nás do tej vojny nemôžu dostať," pokračoval Danko s tým, že Naď urobil zo Slovenska tranzitnú krajinu pre zbrane. "Neposlúchajte Američanov, neslúžte Američanom," apeloval Danko a dodal, že humanitárna pomoc je na mieste. Prejavil aj obavu z toho, že ho minister obrany označí za dezoláta a opicu. 

"Dovolil by som si ukázať, ako Putin ochraňuje ruských občanov na Ukrajine," poznamenal Jaro Naď s tým, že Danko sa celú svoju politickú kariéru "pricucával na Rusko." "Keď bol pán Danko predsedom národnej rady, tak mal prístup nielen k vojenskému spravodajstvu aj správam SIS. Danko zakázal aj vyhostenie ruských diplomatov a vyhrážal sa odchodom z koalície," pokračoval Naď s tým, že líder SNS vždy bojoval za Rusko. 

Andrej Danko a otvorené dvere na východ, ale aj na západ

"Keď som niečo robil, mal som otvorené dvere na východ aj na západ," pokračoval Andrej Danko s tým, že Ivana Korčoka, ministra zahraničia v Rusku nikto neprijal. "Dnes hovorím Naďovi, aby sa inšpiroval u Orbána, ktorý zakázal tranzit zbraní," poznamenal Danko a uviedol, že TV JOJ zoznamom od Gerulaty robí reklamu synovi majiteľa Esetu. "Možno pán Trnka chce kandidovať do politiky," konštatoval líder SNS. 

"Uvedomujete si, ako ste zohratí?" opáčil Andrej Danko po tom, čo sa čítal list, ktorý Andrej Danko písal do Moskvy. "Ja nie som naučený viesť takéto účelové diskusie," uviedol Danko s tým, že odmietol odpovedať na otázku či je stále v kontakte s osobami zo sankčných zoznamov. "Najdôležitejšie je tento konflikt ukončiť. Pán Naď je politický upír, majster sveta, pretože táto americká zostava s Čaputovou, Naďom a Korčokom odstavili Igora Matoviča. Ja sa mu čudujem, že na takúto vládu pristúpil," povedal na margo Igora Matoviča.

Neustále klamete, reagoval Naď

"Vy ste voči ruským predstaviteľom tak submisívny a viete koľko som ja dostal za to, že som pre ten Sputnik poslal lietadlo? Pozrite si, aké sú zazmluvnené ceny za plyn v Maďarsku," vyrátaval minister obrany na margo tvrdení Andreja Danka. 

Je Putin blázon? Podľa Andreja Danka sa nadŕža iba Ukrajine. "Vy milujete vojnu, konflikt," zaútočil na ministra obrany Jaroslava Naďa. "Keď sa ukázalo, že takáto agenda tu je, tak sa to neriešilo," povedal Naď na margo odkazu, ktorý zverejnila stránka hoaxy a podvody Polície SR. Minister obrany potvrdil aj operatívne informácie a to, že polícia koná. 

Putin je vrah, vybuchol Naď

"Ja som proti akýmkoľvek peniazom v médiách, ja som proti tomu, aby podnikatelia vlastnili médiá," uviedol Danko a Jara Naďa označil za človeka, ktorý je zaviazaný Globsecu. "Mali by sme sa nehádať a chrániť Slovensko," uviedol Danko, s čím Jaro Naď zásadne nesúhlasil. "V zmysle charty OSN má napadnutá krajina právo na obranu a dodávky zbraňových systémov," pokračoval Naď a poznamenal, že Rusko pácha na Ukrajine genocídu obyvateľstva. Obvinenia z toho, že by vláda ťahala Slovensko do vojny zásadne odmietol. "Putin je vrah," vybuchol Naď, čo Andrej Danko označil za "príliš silné slová".

​Naď poprel, že by boli vojaci v okolí Prešova, ale vojaci budú prioritne na Lešti a nebude ich ani tých 400, ale menej. Nebudú tu podľa ministra ani na trvalo. "Nehovorte a nebudete ani klamať," zaútočil Naď na Danka, ktorý podľa neho klame vždy, keď otvorí ústa. "Systém Patriot stojí milióny eur," spresnil Naď s tým, že 300 vozidiel budú šoférovať ľudia, ktorí sa o zariadenia budú starať a zabezpečovať ochranu Slovenska. "Keď budete každú jednu vetu klamať, budem na vás každú jednu vetu reagovať," poznamenal. Danko tvrdí, že obranná dohoda s USA je zbytočná. Podľa Naďa je urážkou SNS, že Danko je jej predsedom. Reagoval tak na Andreja Danka, ktorý ho žiadal, aby jeho stranu neurážal. 

Postoj Slovenska je postojom NATO

"Vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou je vstúpenie do otvoreného konfliktu medzi NATO a Ruskom," zdôraznil Naď s tým, že 30 krajín pomáha Ukrajine vojenským materiálom. Od stretnutia Lavrova a Kulebu nemal minister obrany žiadne očakávania, ale poznamenal aj to, že dialóg víta. Podľa Naďa Rusko nerokuje a nevyjednáva, ale robí nátlak.

"Vnímam vyjadrenia pána Naďa ako zásah do vojny, v ktorej Slovensko nie je," opakoval sa opäť Andrej Danko. "Vy sa môžete hanbiť za tie zlodejiny, čo ste tu robili roky," zaútočil Jaro Naď. Obvinenia, že by sa aktuálna vláda snažila prekryť problémy Slovenska vojnou na Ukrajine, rezolútne odmieta. "Rusi na letisku vám nevadia," poznamenal sarkasticky Naď.

"Vaši drahí, ktorí ste podpísali na ďalších päť rokov," pokračoval Naď. Na divácku otázku, či je Putin diktátor, Danko odmietol reagovať. Naď zareagoval tým, že Putin diktátor je a dúfa, že za to bude potrestaný. Na záver sa obaja zhodli, že vojna je zbytočná. Andrej Danko na záver zopakoval, aby Naď neslúžil Američanom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie