Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Poslanci NR SR o špionáži pre Rusko: Žiadne prekvapenie aj vyjadrenia o vyčistení spoločnosti
Zdielať na

Poslanci NR SR o špionáži pre Rusko: Žiadne prekvapenie aj vyjadrenia o vyčistení spoločnosti

BRATISLAVA / Prekvapenie? Ani nie. Obvinenia zo špionáže pre Rusko poslancov národnej rady neprekvapili. Podľa Predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť Juraja Krupu (OĽaNO) je zjavné, že tieto incidenty predchádzajúca vláda riešiť nechcela. Dnes je však podľa poslancov atmosféra iná.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala štyri osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko. Ako informoval na tlačovej besede dočasný prezident Policajného zboru Štefan Hamran, akcia sa uskutočnila 11. až 14. marca a spolupracovali na nej aj s Vojenským spravodajstvom. Jej cieľom bola eliminácia činnosti spravodajskej služby Ruskej federácie na území Slovenska.

Polícia v rámci operácií Matrioška a Kaťuša vykonala päť domových prehliadok a sedem prehliadok iných priestorov v Košiciach, Vranove nad Topľou, Ružomberku a v Liptovskom Hrádku (okres Liptovský Mikuláš). Zo štyroch zadržaných osôb orgány činné v trestnom konaní obvinili dve a jednej navrhli väzobné stíhanie.

Dopisovateľ hlavných správ aj plukovník

Konkrétne obvineniu z trestných činov vyzvedačstva a prijímania úplatku čelia bývalý prorektor Vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavel Bučka. a dopisovateľ portálu Hlavné správy Bohuš Garbár.  Podľa Hamrana sa obaja ku skutkom priznali. Bohuš Garbár mal konkrétne zbierať informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021. Medzi informáciami, ktoré mal poskytnúť ruskej strane mali byť aj také, ktoré boli kategorizované ako tajné alebo prísne tajné.

Pavel Bučka bol pre ruskú rozviedku činný už od roku 2013. V jeho prípade dozorový prokurátor navrhol väzobné stíhanie pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti. U oboch podľa policajného prezidenta zaistili napríklad USB kľúče, poznámky o schôdzkach s rôznymi osobami a takzvané plány spojenia. Pavel Bučka, ktorý údajne zbieral a vyzvedal citlivé informácie z prostredia Ozbrojených síl SR aj Severoatlantickej aliancie podľa neho priznal aj „určitú finančnú čiastku, ktorú prijal". Časť vyplatených finančných prostriedkov bola zaistená aj v prípade Bohuša Garbára.

Podľa poslancov Národnej rady zistenia nie sú prekvapivé. Ich reakcie si môžete pozrieť vo videu:

Figuroval aj poslanecký asistent

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v tejto súvislosti doplnil, že v prípade dokázania viny hrozí obvineným trest od štyroch do 13 rokov väzenia. Pokiaľ ide o prijaté finančné prostriedky za poskytovanie informácií, podľa Lipšica „rádovo hovoríme o desiatkach tisíc eur". „V súčasnosti budú prebiehať ďalšie úkony, budú sa preverovať majetkové profily," povedal špeciálny prokurátor.

Ďalší dvaja zadržaní, ktorí boli nakoniec prepustení bez obvinenia, sú bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Bohuš M., ktorý v tajnej službe pôsobil do decembra 2021 a bývalý asistent poslanca Národnej rady SR Jozef Mihalčin. V ich prípade na základe doteraz zhromaždených dôkazov nebolo dôvodné vzniesť obvinenie.

Vyhostení špióni

Pokiaľ ide o ruských spravodajských dôstojníkov s diplomatickým krytím, tí sú podľa policajného prezidenta vyňatí z pôsobnosti slovenských orgánov činných v trestnom konaní. „Takže voči týmto osobám trestné konanie neprebieha," dodal Hamran.

Takto na špionáž reagoval exminister zahraničia Pavol Demeš.

Súvisiace články

Najčítanejšie