Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci o integrácii cudzincov a problémoch na cudzineckej polícii. Pýtajte sa na krízový manažment, reaguje Pčolinský
Zdielať na

Poslanci o integrácii cudzincov a problémoch na cudzineckej polícii. Pýtajte sa na krízový manažment, reaguje Pčolinský

BRATISLAVA / Horúcou témou je stále situácia na cudzineckej polícii v súvislosti s ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Včera vláda oznámila, že dočasné útočisko poskytne aj ľuďom z tretích krajín, ktorí na Ukrajine mali azyl. Naďalej to však vyzerá, že štát sa orientuje predovšetkým na dianie na hraniciach a menej na to, ako ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou začleníme do bežného života.

Potrebujú prácu, jazykové kurzy, ale často aj psychologickú pomoc. Ľudia z Ukrajiny často prichádzajú viac, alebo menej traumatizovaní. Vojna na Ukrajine mnohých pripravila o všetko a rozdelila rodiny. Zatiaľ čo ženy krajinu mohli opustiť, muži zostávajú bojovať. Ukrajinci často utekajú z bombardovaných miest s jednou taškou, alebo malým batohom. 

Problémom je naďalej aj cudzinecká polícia, kde vládli katastrofálne podmienky už viac než 10 rokov. Situáciu však ešte zhoršila aj utečenecká kríza, ktorej Európa čelí. Problém si uvedomujú aj poslanci národnej rady. Na zmeny, ale aj integráciu cudzincov do bežného života sme sa pýtali koaličných poslancov Petra Polláka ml. (OĽaNO), Vladimíra Ledeckého (klub SaS), Petra Pčolinského (Sme rodina) a opozičných poslancov Tomáša Valáška (PS) a Miroslava Kollára (Spolu). 

Linka pomoci

O zriadení linky poskytujúcej psychologickú pomoc informoval rezort zdravotníctva v utorok. Ministerstvo zdravotníctva spustilo Národnú linku na podporu duševného zdravia aj pre Ukrajincov prichádzajúcich na Slovensko v ukrajinskom jazyku.

Služby poskytujú profesionálni pracovníci v oblasti duševného zdravia - psychológovia so špecializáciou v klinickej psychológii a psychiatri s certifikáciou v psychoterapii a krízovej intervencii. Linka je v prevádzke v pracovné dni v čase od 14:00 do 22:00 a cez víkendy v čase od 10:00 do 18:00 na čísle 0800 193 193.

Prvý posun v zdravotníctve

​Vláda zároveň zjednodušila vstup zdravotníkov zo zahraničia, pričom zdravotník, ktorý na našom území neprešiel potrebnými skúškami, môže podľa vlády pomáhať pri starostlivosti o pacienta prostredníctvom dočasnej odbornej stáže. Možnosť vykonávať dočasnú odbornú stáž sa rozširuje na všetky zdravotnícke povolania v nemocniciach a ambulanciách. "Doterajšia úprava umožňovala výkon dočasnej odbornej stáže iba v zdravotníckych povolaniach lekár, sestra a pôrodná asistentka a len v ústavných zdravotníckych zariadeniach, teda v nemocniciach,“ vysvetlil rozdiel minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Zmena nastane aj v tom, že proces uznania dokladu o špecializácii sa skráti na dva mesiace. 

Potreba začlenenia

Z Ukrajiny však na Slovensko prichádzajú nielen zdravotnícki zamestnanci, ale aj iné odborné profesie. Domnievať sa, že Ukrajinci budú pracovať na postoch, do ktorých sa Slovákom nechce, by bolo krátkozraké. V 24 podcaste sa téme venovala Nicol Richterová s kolegami z TV JOJ, ktorí sa aktuálne starajú o ukrajinské rodiny. Komentátor TV JOJ Arpád Soltész upozornil na to, že posielať zubára do Volkswagenu je nezmysel. Ukrajinci pritom pracovať chcú, sú hrdí a nechcú byť vnímaní ako sociálna príťaž. 

Podcast si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie