Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Marcinková musela stiahnuť "pozmeňovák" o pomoci tehotným ženám. Malo sa tak udiať pod nátlakom
Zdielať na

Marcinková musela stiahnuť "pozmeňovák" o pomoci tehotným ženám. Malo sa tak udiať pod nátlakom

BRATISLAVA / Po tom, čo Vladimíre Marcinkovej (klub SaS) neprešla novela, ktorá by deťom v nemocniciach zaručovala prítomnosť rodiča, sa poslankyňa dočkala ďalšieho sklamania. Musela stiahnuť pozmeňovací zákon, ktorý by tehotným ženám garantoval pri pôrode sprievod partnera, alebo inej blízkej osoby. V príspevku na sociálnej sieti zmienila, že proti sa postavili tri poslankyne. Hoci ich Marcinková odmietla menovať, Novinám PLUS sa podarilo zistiť, že išlo o Moniku Kaveckú a Evu Horváthovú z Oľano a Zuzanu Šebovú zo Sme rodina. Poslankyňa Marcinková "pozmeňovák" musela stiahnuť. Podľa zistení Novín PLUS bolo v hre aj ďalšie hlasovanie o súdnej mape.

"Dnes mi v parlamente stekali slzy. Keď mi na veciach veľmi záleží, dokážu ma aj veľmi bolieť. Predložila som do pléna návrh, aby sme ženám zaručili právo mať pri pôrode blízku osobu," uviedla poslankyňa z klubu SaS a zdôraznila, že jej ide o to, aby sa už nikdy nestalo to, čomu ženy čelili počas pandémie, keď museli rodiť samé, bez podpory najbližšieho človeka.

"Bolí ma na to čo i len pomyslieť. Návrh sprievodu k pôrodom som už pred polrokom do parlamentu predložila, spolu s návrhom, aby sme detským pacientom v nemocnici zaručili prítomnosť rodiča. Návrh vtedy neprešiel. V rozprave sa jeho odporcovia vyjadrili, že tá časť o pôrodoch im nevadí, ale tá časť o deťoch je problém. Zapamätala som si toto ich vyjadrenie, a predložila návrh o sprievode k pôrodom znovu. Teraz. Chodila som po špičkách a plnila všetko čo si partneri zmysleli, pre dobro veci," pokračovala ďalej poslankyňa, ktorá pred pár mesiacmi opustila poslanecký klub a stranu Za ľudí a vstúpila do SaS. 

Marcinková zdôraznila, že dodržala všetky postupy. Ministerstvo napríklad chcelo, aby návrh konzultovala so všetkými nemocnicami. Súkromnými, ale aj štátnymi. "Rokovala som, zapracovávala jednu pripomienku za druhou, vysvetľovala, presviedčala. Nemocnice nakoniec súhlasili. Minister súhlasil tiež. Potešila som sa, že tie mesiace vyjednávania a právnickej driny priniesli ovocie. Keď som veľa v práci na úkor času s Linou, opakujem si, že ak moja práca pomôže ďalším rodinám, obeta má zmysel," uviedla ďalej Marcinková. 

Vladimíra Marcinková zároveň uviedla, že za rovnaký plat mohla v parlamente sedieť so založenými rukami. "Môj návrh som dnes v parlamente musela stiahnuť. Postavili sa proti nemu tri poslankyne a ak by som ho nestiahla, ohrozila by som aj návrhy mojich kolegov. Aký paradox, že proti takémuto návrhu boli ženy. Nebudem ich menovať, ani verejne haniť," dodala na svojom profile na sociálnej sieti.

Mali hovoriť, že nepodporia súdnu mapu

Poslankyne, ktoré zablokovali zákon mali byť dve členky klubu OĽaNO Eva Horváthová a Monika Kavecká spolu so Zuzanou Šebovou (Sme rodina). Z prostredia parlamentných lavíc sa ozývali informácie, že Vladimíra Marcinková nemala súhlas ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). Tieto tvrdenia sa však ukázali ako nepravdivé.

Ďalšie kuloárne informácie hovorili o tom, že na poslankyňu Marcinkovú, ktorá do klubu SaS vstúpila po odchode zo Za ľudí, mal byť vyvíjaný nátlak. Ak by pozmeňovací návrh nestiahla, súdna mapa by stratila podporu. Návrh zákona, pod ktorý sa ako navrhovateľka podpísala Eva Horváthová zaručuje prítomnosť sprievodu len v prípade detí a dospelých osôb so zdravotným postihnutím. "Pokiaľ viem, tak poslankyňa Marcinková zákon riešila nielen s ministerstvom zdravotníctva, ale aj s nemocnicami a právnikmi, čiže mal byť formálne v poriadku. Oponentky zároveň nemajú právnické vzdelanie, tak sa mi ich argumenty videli zvláštne," poznamenal zdroj z parlamentu. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie zdroje z prostredia národnej rady. 

Poslankyne tvrdia, že o žiadnych nátlakoch nevedeli

Pre Noviny PLUS uviedla poslankyňa Šebová (Sme rodina) a poslankyňa Horváthová (OĽaNO), že zákon podľa nich nebol dobre pripravený. Obe argumentovali rómskymi rodinami, ktoré by si podľa nich pri znení "a ďalšie blízke osoby" priviedli do nemocnice veľkú časť rodiny. Ak by pozmeňovací návrh prešiel, lekári by proti takémuto správaniu nemali ako zasiahnuť. 

Eva Horváthová pre Noviny PLUS zároveň uviedla, že zákon dostali iba deň pred prerokovaním Národnou radou SR. Ďalej poznamenala, že takúto vec podporia, pokiaľ bude návrh bez vecných chýb. Spomenula aj to, že sa napríklad nezhodovalo očíslovanie čísla odstavca. "Neboli tam definované blízke osoby tak, aby to bolo jasné," poznamenala poslankyňa OĽaNO s tým, že rovnaké veci mala Marcinková vyčítať im, v ich návrhu. Medzi parlamentnými zdrojmi sa však skloňovalo aj to, že tento návrh sa pôvodnému návrhu Vladimíry Marcinkovej podobá ako vajce vajcu a to vrátane čiarok, na ktoré v pôvodnom návrhu z minulého roka pozabudla. 

"Pani Marcinková dala pozmeňujúci návrh k poslaneckému návrhu zákona, ktorý som podávala ja a pani poslankyňa Šebová. Pôvodný návrh zákona mal za cieľ zaručiť, aby mala ťažko zdravotne postihnutá osoba svoj sprievod pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Pani Marcinková chcela, aby sa tento okruh osôb rozšíril o tehotné ženy v súvislosti s pôrodom," uviedla Horváthová pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že tento návrh zákona bol na druhom čítaní v parlamente ešte vo februári a to bez pozmeňovacieho návrhu. Zdôraznila aj to, že poslankyňa dala pozmeňujúci návrh bez súhlasu prekladateliek. O tom, že by boli na Marcinkovú vyvíjané tlaky, Eva Horváthová nevie. 

Zuzana Šebová zo Sme rodina pre Noviny PLUS TV JOJ uviedla, že zákon v žiadnom prípade nevetovali a poslankyňa ho samostatne predloží na ďalšiu schôdzu. "Nikto nie je proti tomu," zdôraznila Šebová a zopakovala, že zákon mal podľa nej formálne chyby. Zdôraznila, že aj jej prekážalo, že blízke osoby neboli špecifikované a zároveň Marcinková nemala súhlas ministra. To však podľa informácií Novín PLUS tak nie je, pretože súhlas minister zdravotníctva udelil. "Legislatíva ministra zdravotníctva ten návrh zákona vôbec nevidela a to nemôžeme takto zákon prijať," uviedla Šebová ďalej s tým, že tlaky na poslankyňu Marcinkovú v súvislosti s hlasovaním o Súdnej mape odmietla.

Uviedla aj to, že ich návrh zákona je práve pre osoby, ktoré nevedia dať informovaný súhlas. Zákon, ktorý mal zaisťovať prítomnosť sprievodu v prípade všetkých detí, podľa Šebovej nemohol prejsť, pretože "tam ešte nie sme" a na takýto štandard nemajú naše nemocnice podmienky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie