Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako sa odpútať od ruských komodít? Politici upozorňujú, že kohútik by mohol zavrieť sám Vladimír Putin
Zdielať na

Ako sa odpútať od ruských komodít? Politici upozorňujú, že kohútik by mohol zavrieť sám Vladimír Putin

BRATISLAVA / Pálčivou témou posledných týždňov je závislosť časti Európy od dodávok ropy, plynu, ale aj jadrového paliva z Ruska. Podľa opozície je možnosť odpútať sa od ruských zdrojov fantasmagóriou, podľa iných financujeme nákupmi útoky na Ukrajine. Aké sú riešenie a je možné, že sa na nich dohodneme?

V relácii Na hrane TV joj sa tejto téme venovali štvrtkový hostia minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík a expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Podľa politikov je na mieste sa zamyslieť nad náhradnými zdrojmi rovnako, ako priznať si riziko, že prezident Ruskej federácie Vladimír Putin dodávky plynu zastaví.

Minister Sulík v relácii Na hrane TV JOJ otvorene priznal, že čo sa týka ropy a jadra, tak sme na Rusku závislí na 100 % a na 86 % sme závislí na plyne z Ruska.  Jedným z krokov k osamostatneniu by mohol byť skvapalnený plyn napríklad aj zo Španielska. Minister ďalej poznamenal aj to, že na stole je doladenie dohody práve so Španielskom, ale aj dobudovanie spojenia s Poľskom, ktoré by sa malo dokončiť v lete.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini uznal, že minister hospodárstva je z vlády jediný, kto vyvíja skutočnú aktivitu. Nevynechal však príležitosť na kritiku predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) a prezidentky Zuzany Čaputovej.  Bol to však práve Peter Pellegrini, kto poznamenal, že si treba uvedomiť aj to, že "zavrieť kohútik" môže aj Puetin. "Ak v Európe nebude vyvolaná všeobecná solidarita a všetci sa neuskromnia, tak ledva budeme mať plynu pre domácnosti," pokračoval s dôrazom, že takáto situácia by nastala, ak by došlo k okamžitému odpojenia od Ruska. Uviedol aj to, že tento plyn by chýbal aj v Maďarsku a Chorvátsku.

Richard Sulík však oponoval paletou riešení. Viac sa dozviete vo videu:

​Osamostatnenie od plynu je aj otázka bezpečnosti

Ako bezpečnostné riziko vníma dodávky plynu z Ruska bývalý kariérny diplomat Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). Nakoľko je pre stanu Ireny Bihariovej kľúčová aj otázka ekológie, a aktuálne sa bude Tomáš Valášek snažiť o to, aby parlamentu uznal klimatickú núdzu, zelenejšie riešenia považuje bývalý diplomat pri NATO za kľúčové.

V Podcaste 24 Tv JOJ upozornil na to, že uvažovať o zelenších riešeniach je na mieste, a to nielen kvôli zlom stave planéty, ale aj v rámci bezpečnosti Slovenska. Podľa opozičného poslanca sme už v tretej plynovej kríze za posledné dve dekády a na ruský plyn sa spoliehať nedá. Pripomenul rok 2006, ale aj ďalšie udalosti a znižovnie dávok plynu zo strany Ruska.

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie