Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prezidentka Čaputová: EÚ musí znížiť svoju závislosť od ruského plynu a ropy
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: EÚ musí znížiť svoju závislosť od ruského plynu a ropy

BRATISLAVA / Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) minulý týždeň pripustil ďalšie ekonomické sankcie voči Ruskej federácii pre napadnutie Ukrajiny. Skonštatoval, že je teda „na stole“ aj zastavenie dodávok energií z Ruska. Názor, že Európska únia sa musí zbaviť závislosti od plynu z Ruska, zdieľa aj hlava štátu Zuzana Čaputová. Upozornila na to, že Rusko systematicky znižuje dodávky plynu a v roku 2021 nenaplnilo zásobníky.

"Vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú a geopolitickú situáciu všetky štáty Európskej únie, vrátane Slovenska, potrebujú čo najskôr znížiť svoju energetickú závislosť na ruskom plyne a rope. Celkovo až 45% spotreby v EÚ tvorí plyn z Ruska," poznamenala hlava štátu úvodom. To však nie je všetko. 

"Ruská strana v poslednom období podniká kroky, ktoré stabilitu týchto dodávok spochybňujú a priamo ju ohrozujú. Už od leta 2021 ruský štátny koncern Gazprom systematicky znižuje objem plynu, ktorý do EÚ dodáva. Navyše, pred ostatnou vykurovacou sezónou Gazprom takmer vôbec nenaplnil kapacity zásobníkov plynu, ktoré si v Európe zazmluvnil, a tým zásadne napomohol ku skokovému nárastu cien energií pre európske domácnosti a podniky. V minulých dňoch dokonca Kremeľ dal všetky krajiny EÚ na svoj zoznam nepriateľov Ruska," pokračovala prezidentka Slovenskej republiky. 

Zdôraznila aj to, že práve s ohľadom na tieto kroky by bolo bezpečnostným hazardom zostať závislý na niekom, kto nás považuje za nepriateľov a od koho nie sme schopní prijať žiadnu záruku dodržiavania platných pravidiel a záväzkov. "Potrebujeme preto znížiť našu závislosť od ruského plynu a nájsť si iných, spoľahlivejších partnerov, pretože z rétoriky dnešného ruského politického vedenia nám nevyplývajú garancie, že nám ruský plyn nebude vypnutý alebo obmedzený v dôsledku vojny," pokračovala ďalej.

Zuzana Čaputová poznamenala, že Európska komisia už má konkrétny plán, ktorý umožní do konca tohto roku znížiť dodávky ruského plynu o dve tretiny a úplne sa zbaviť svojej závislosti do roku 2030. "Spoločným nákupom všetkých krajín EÚ pritom môžeme docieliť prijateľné ceny plynu. Znížením dodávok ruského plynu zároveň obmedzíme schopnosť Ruska financovať vojnu na Ukrajine a presadzovať svoje politické a teritoriálne požiadavky voči ďalším štátom prostredníctvom sily," doplnila Čaputová s tým, že ten kto dnes ešte stále hovorí o tom, aby sme na ruskom plyne zostali naďalej závislí, koná proti záujmom Slovenska a priamo ohrozuje bezpečnosť našich občanov.

Smer avizoval mimoriadnu schôdzu

O možno zastavení dovážania ropy a plynu z Ruska na Slovensko či do celej Európskej únie chce opozičná strana Smer-SD hovoriť na najbližšej schôdzi Národnej rady SR. Na tlačovej konferencii ešte v pondelok to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorého strana podá na najbližšie rokovanie parlamentu návrh na zaradenie bodu programu, aby prišla vláda vysvetľovať dôsledky možného zastavenia dodávok ruskej ropy a plynu.

„Chceme, aby došiel minister hospodárstva a ostatní ministri a povedali nám, čo sa bude diať. Nebude nám stačiť povedať, že zima je mierna, a že ešte vydržíme. Ak s tým bude vláda súhlasiť, páchajú ekonomickú vraždu na občanoch Slovenska,“ povedal Fico. Smer-SD je presvedčený, že aj keby sa dohodla EÚ na zastavení dodávok ropy a plynu z Ruska, nedosiahne žiadny efekt, ktorý by pomohol vyriešiť vojenský konflikt na Ukrajine.

„Nedosiahne sa efekt, že sa poškodí Ruská federácia tým, že Európa prestane dovážať ruský plyn a ropu,“ myslí si Fico, podľa ktorého dodávky energií Rusko namieri do Číny. „Načo je toto celé dobré. A nech mi nikto nehovorí, že sloboda je drahá,“ zdôraznil Fico. Predseda opozičnej strany pripustil, že by si nejaké množstvo ropy vedela EÚ ako aj Slovensko nahradiť z iných zdrojov.

Očakávať by sme však potom podľa neho mali extrémny nárast cien ropy na trhoch a následne veľké zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach. Podľa Fica by sme potom mohli tankovať aj za 2,50 až 3,00 eur za liter benzínu či nafty. Horšie by to bolo podľa Smeru-SD pre Slovensko ešte pri zastavení dovážania zemného plynu, na dodávkach ktorého sme viac závislí ako pri rope. „Znamenalo by to prudký nárast cien plynu a následne elektriny. Taktiež by sme prišli o stovky miliónov eur z prepravy plynu na západ Európy,“ skonštatoval Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie