Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Energetika: Opäť zdražela ropa, ale po novom aj zlato. Aký bude ďalší vývoj?
Zdielať na

Energetika: Opäť zdražela ropa, ale po novom aj zlato. Aký bude ďalší vývoj?

BRATISLAVA / Okrem ropy stúpla aktuálne aj cena zlata. Európska komisia rieši solidaritu na území Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin chce, aby sa za plyn platilo v rubľoch. Energetický analytik tvrdí, že slovenské domácnosti sa zásadne uskromňovať nebudú musieť.

Ceny ropy v stredu (23.3. 2022) stúpli. Májové dodávky ľahkej americkej ropy si pripísali 5,66 USD a uzavreli na úrovni 114,93 USD za barel. Májové dodávky severomorskej ropy Brent zdraželi o 6,12 USD na 121,60 USD za barel. Veľkoobchodná cena benzínu na americkom trhu tiež vzrástla, a to o 11 centov na 3,44 USD za galón. Nahor zamierili aj ceny drahých kovov. 

Európska komisia rokovala s USA o dodávkach plynu

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen oznámila, že bude s americkým prezidentom Joeom Bidenom diskutovať o možnosti zabezpečenia dodatočných dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) pre Európsku úniu (EÚ) z USA.

Pred Bidenovou návštevou v Európe von der Leyen v Európskom parlamente povedala, že s ním bude hovoriť o tom, "ako urobiť v nadchádzajúcich mesiacoch prioritu z dodávok LNG z USA do Európskej únie". Európska únia importuje 90 percent zemného plynu, ktorý používa na výrobu elektriny, vykurovanie domov a na dodávky priemyslu.

Dovoz plynu z Ruska pritom pokrýva takmer 40 percent potrieb 27-členného bloku. Na európskej spotrebe ropy sa dovoz z Ruska podieľa štvrtinou. Európsky blok skúma spôsoby ukončenia svojej závislosti od ruského plynu diverzifikáciou jeho dodávok. Von der Leyenová uviedla, že EÚ chce získať od USA záväzok na dodatočné dodávky LNG "počas najbližších dvoch zím".

Putin chce, aby sa za plyn platilo v rubľoch

Prezident ruskej federácie Vladimir Putin v stredu oznámil, že Rusko bude žiadať, aby "nepriateľské" krajiny platili za ruský zemný plyn len v rubľoch. Na stretnutí s vládnymi predstaviteľmi Putin povedal, že "viaceré západné krajiny urobili nelegitímne rozhodnutia o takzvanom zmrazení ruských aktív". Podľa jeho slov preto "vôbec nemá zmysel dodávať naše tovary Európskej únii, Spojeným štátom americkým a dostávať platby v dolároch, eurách a mnohých iných menách".

Dodal, že preto ohlásil "opatrenia" na zmenu platieb za "náš zemný plyn dodávaný nepriateľským krajinám“ na platby v ruských rubľoch. Ruský prezident nepovedal, kedy táto nová politika nadobudne účinnosť. Centrálnej banke krajiny však dal pokyn, aby vypracovala postup, ako tí, ktorí kupujú zemný plyn, získajú v Rusku ruble. Podľa ekonómov sa zdá, že cieľom tohto kroku je snaha o podporu rubľa, ktorý sa prepadol voči iným menám po tom, ako Putin napadol Ukrajinu. Niektorí analytici však vyjadrili pochybnosti, že to bude fungovať.

Neil Shearing zo spoločnosti Capital Economics povedal: "Pre mňa to nie je jasný krok, keďže ruská ekonomika potrebuje zahraničné meny, aby mohla platiť za dovoz, a energie sú jedným z mála zdrojov, ktoré jej zostali".

Európa chce naplniť zásobníky na 80 %

Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby všetky zásobníky plynu v 27-člennom bloku boli do najbližšej zimy naplnené najmenej na 80 percent. Európska únia sa systematicky snaží odpútať od ruských energií a preto pred dnešným samitom, ktorý bude trvať dva dni uviedla, že európsky blok musí rýchlo prepracovať svoju energetickú politiku.

Lídri únie už skôr prisľúbili, že zbavia blok závislosti od ruských energií do roku 2027, ale hmatateľné opatrenia ešte len treba zrealizovať. Okrem povinných vysokých zásob Európska komisia chce, aby krajiny Európskej únie súhlasili so spoločným nákupom zemného plynu a skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý by sa podobal systému spoločného nákupu vakcín proti ochoreniu COVID-19 vo veľkom množstve pre následnú pomernú distribúciu.

Návrh záverov samitu, ktorý má k dispozícii tlačová agentúra The Associated Press, obsahuje aj návrh, aby "členské štáty a Európska komisia okamžite ... spolupracovali na spoločnom nákupe plynu, LNG a vodíka“. Podrobnosti tohto návrhu je ešte nutné rozpracovať. Európska únia 90 percent svojej spotreby zemného plynu pokrýva importom. Rusko sa pritom na dovoze plynu na európsky trh podieľa 40 percentami a na dovoze ropy štvrtinou.

Ako vníma vývoj energetický analytik Karel Hirman? A aké vidí prognózy pre Slovensko? 

Súvisiace články

Najčítanejšie