Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Analýzy Na hrane s Karlom Hirmanom: Putin je kópiou Stalina. Na stratách a obetiach mu nezáleží
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Karlom Hirmanom: Putin je kópiou Stalina. Na stratách a obetiach mu nezáleží

BRATISLAVA / Zavrie Putin kohútiky? Podľa energetického analytika Karla Hirmana to nie je nemožné. Pripomenul udalosť, keď už raz Rusko plyn vyplo a to uprostred zimy. "Ten plynovod bol od decembra do začiatku marca bez ruského plynu," uviedol s tým, že aktuálne máme aj konflikt na Ukrajine.

"Putin nie je ekonóm, on je KGB-ák a je klonom Stalina, ktorý sa vo svojej ére nepozeral na obete a na straty. Putin potrebuje peniaze, ale potrebuje najmä zničiť Ukrajinu," cestou by podľa analytika bolo aj rozoštvanie EÚ, a to práve prostredníctvom dodávok plynu.

O odstrihnutí sa od závislosti od ruského plynu a ropy hovorí aj Európska komisia. "Vláda nás zasypala kopou čísel, ktoré sú nereálne. Slovensko nie je izolovaný ostrov, ale je závislé od európskej ekonomiky," poznamenal Hirman s tým, že ako príklad použil aj Taliansko, ktoré hovorí o tom, že by eliminovala ruský plyn do troch rokov. Odoberá ho pritom 5 krát viac, než Slovensko, ktoré to podľa Hirmana pocíti v rámci tranzitu plynu. 

Vláda robí podľa analytika málo

"Nechápem, že sa na tom nerobí teraz 24 hodín denne. Poliaci to majú už pripravené a malo by to byť absolútnou prioritou," povedal na margo plynovodu Eustream. "O solidarite sa rokuje už niekoľko týždňov a áno, tá solidarita je predmetom rokovania, robia sa výpočty, koľko komodity potrebujeme. Druhá stránka je, že každý štát si má urobiť domácu úlohu," pokračoval Karel Hirman. 

Španielsko by mohlo byť novým tranzitným uzlom. "My, ako vnútrozemský štát máme veľmi obmedzené možnosti a reálne nám o pár mesiacov hrozí, že budeme na konci tej rúry a nie naopak," povedal s tým, že minister hospodárstva by mohol do zásoby nakúpiť tankery, alebo mal nakúpiť ďalší plyn. "Mali sme ich nakúpiť na jeseň, kde sme vedeli, že máme problém," zdôraznil Hirman s tým, že nakupovať to na konci vykurovacej sezóny je problém a teraz ten stav nie je najlepší, ale nie je ani najhorší. 

Budeme znižovať teplotu v domácnostiach?

Podľa Hirmana treba udržať dosť zásob pre domácnosti, nemocnice a kritickú infraštruktúru. "Scenár však je možný, ale to bol možný už na jeseň, kedy európsky plynári upozorňovali, že toto môže nastať," pokračoval Hirman, ktorý zdôraznil aj to, že byť závislí zase na plyne niekoho iného nie je cestou a diverzifikácia je potrebná.  Zrejme sa však nebudeme musieť v domácnostiach obávať zimy, lebo sa aktuálne pripravujeme na viacero scenárov. 

​Na ruskej rope nie sme závislí na 100 %. Hirman to označil ako presné sčítanie nepresných čísel. "Povinnosťou štátu nie je zabezpečovať ropu pre Slovnaft, čo je výlučne súkromná spoločnosť," uviedol Hirman s tým, že argumentácia Slovnaftu ho zaráža, pretože vlastník MALL spracováva aj iné druhy ropy a nie len tú z ropovodu Družba. "Celoeurópsky trh si s touto surovinou poradí. Najvyššia cena je tá, ktorú nemáte," pokračoval Hirman. 

Aká je budúcnosť a ďalšie možnosti? Je demokratické brať ropu z Iránu, alebo z Emirátov?

Súvisiace články