Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Orbán odmietol pomoc Ukrajine. Politológ Koziak hodnotí, či má ešte Maďarsko v Európskej únii miesto
Zdielať na

Orbán odmietol pomoc Ukrajine. Politológ Koziak hodnotí, či má ešte Maďarsko v Európskej únii miesto

BRATISLAVA / Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok odmietol emocionálnu výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na dodávky zbraní Ukrajine a na podporu sankcií voči ruskému energetickému sektoru. Orbán vo videozázname zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že Zelenského žiadosť je proti záujmom Maďarska, a že sankcie voči ruskému energetickému odvetviu "by znamenali, že maďarská ekonomika by sa spomalila a potom by sa v okamihu zastavila".

Orbán sa takto vyjadril po tom, ako sa Zelenskyj vo štvrtok prihovoril k lídrom Európske únie na summite v Bruseli, a konkrétne oslovil Orbána. "Počúvaj, Viktor, vieš, čo sa deje v Mariupoli?," povedal Zelenskyj. "Chcem byť otvorený raz a navždy, mal by si sa rozhodnúť, za koho si."

Maďarsko ako jediná krajina Európskej únie, ktorá má spoločné hranice s Ukrajinou, odmietlo dodať svojmu susedovi zbrane, a odmietlo povoliť prepravu zbraní cez svoje územie. V piatok Orbán povedal, že 85 percent plynu používaného v Maďarsku a 60 percent ropy prichádza z Ruska a zablokovanie ruského exportu by donútilo Maďarov "zaplatiť cenu vojny".

Má Maďarsko ešte v Európskej únii miesto?

Podľa politológa a rektora Tomáša Koziaka je výrok Viktora Orbána výsledkom zle prečítanej zahraničnej politiky. "Rusko nebude tým silným partnerom, akého maďarský premiér očakáva," uviedol odborník pre Noviny PLUS TV JOJ a zdôraznil, že Maďarsko bolo vždy skôr na strane Ruska, ako EÚ.

Dlhodobý prístup maďarského lídra Viktora Orbána označil za nezodpovedný nielen smerom k európskemu spoločenstvu, ale aj k vlastnému štátu a občanom. Európskej únii zároveň vyčíta skutočnosť, že nemá jednotnú a jasne definovanú zahraničnú politiku, ale aj spoločné hodnoty, ako demokratický právny štát, ktoré by spoločenstvo národov mali spájať. 

Napriek tomu je Koziak presvedčený, že Maďarsko by malo byť plnohodnotnou súčasťou únie. "Aj Viktor Orbán má svoju životnosť a treba poznamenať, že nevieme ani to, aká dlhá bude životnosť Vladimíra Putina v tomto konflikte," poznamenal politológ a dodal, že Viktor Orbán si neuvedomuje to, že jeho očakávania od Ruska sa nenaplnia.

"Rusko už dnes bojuje s veľmi vážnymi ekonomickými problémami a situácia sa bude zhoršovať. Zároveň zaujať tento postoj v čase, keď Rusko na Ukrajine pácha vojenské zločiny, je veľmi neprezieravé a to najmä s ohľadom na vlastnú politickú budúcnosť v kontexte Európy," uzavrel Koziak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie