Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane s Richardom Sulíkom: Z koalície neodídeme. Takú radosť Igorovi Matovičovi neurobíme
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Richardom Sulíkom: Z koalície neodídeme. Takú radosť Igorovi Matovičovi neurobíme

BRATISLAVA / Konflikt medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom sa vyostruje každým dňom. V rámci koalície patrí minister hospodárstva k najhlasnejším kritikom expremiéra a lídra hnutia OĽaNO. Aké je riešenie ich hádok a kde je pravda?

Včerajšiu koaličnú radu Richard Sulík po hodine opustil, lebo Igor Matovič neprejavil ochotu svoj plán zmeniť. "My sme za to pomôcť tým, čo to naozaj potrebujú," uviedol Sulík v úvode s tým, že nevie, čo presne sa Igor Matovič chystá predložiť. Návrhy, ktoré dnes predstavili na tlačovej besede, predstavili aj na včerajšej koaličnej rade. 

Sulík však potvrdil aj to, že pred zajtrajšou vládou nie je dohoda. "Ja som zatiaľ žiaden písomný návrh nevidel, čiže vám neviem povedať, či to podporíme alebo nie," pokračoval minister hospodárstva a pokračoval, že miliardu eur minieme každý rok a žiaden z kontrolných orgánov nemá podklady na to, aby vyrátal dopady na verejné financie. "Prečo sa to deje,  musíte sa opýtať Igora Matoviča a Eduarda Hegera, lebo toto nie je dobrá vizitka," poznamenal Sulík. 

Čo by mal robiť premiér Heger?

"Myslím si, že by Eduard Heger urobil dobre, ak by sa viac angažoval aj v procesnej stránke," skritizoval Sulík predsedu vlády. "Ja to považujem za prijímanie zákonov na hulváta," poznamenal na margo skrátenie legislatívneho procesu v NR SR.  

Sulík uviedol aj to, že už viac ako rok a pol nereaguje na osobné útoky ministra financií Igora Matoviča. "Myslím si, že naši voliči, ale aj verjenosť si zaslúžia vedieť, prečo sme proti niečomu," poznamenal kriticky Richard Sulík s tým, že SaS nesúhlasí s prerozdeľovaním verejných financií a to najmä, ak niekto ako Boris Kollár dostane 30-tisíc eur ročne. Líder ekonomických liberálov zároveň poznamenal, že takéto riešenia nepovažuje za sociálnu politiku štátu. 

Daňový bonus a zdaňovanie nie je sociálnou pomocou

Na konto blogu, ktorý minulý štvrtok zverejnil Richard Sulík v relácii poznamenal, že v tom momente bol tento blog holou pravdou. "Hlavný problém je, že bez rozumného prepočítania a verejnej diskusie ideme za 48 hodín rozdať miliardu eur," pokračoval Sulík a dodal, že je rozdiel ak chudobnej rodine pridáme dve eurá a bohatej dvesto, čím reagoval na daňový bonus.

"Niekto chudobný dostáva 172 eur, ale aj keď bude dávať 175  eur, tak to čo je za sociálnu pomoc," poznamenal Sulík kriticky a povedal, že reakcie Igora Matoviča sú hlúpe a detinské. Sulík skritizoval Matoviča za to, že im  odmieta dať paragrafové znenie. Sulík nevidel ani žiaden zoznam firiem, ktoré by mali podliehať zvýšenej dani. "Upozorňujem na to, že to môže mať veľa negatívnych dopadov. Tie firmy sa zbalia a odídu zo Slovenska, alebo zvýšia ceny,"vysvetľoval Sulík s tým, že riešením nie je to, aby sa sa niekto hral na cudzí účet na Ježiška. 

Valorizácia dôchodkov mala prebehnúť už dávno

Sulík zdôraznil, že dávno sa mali valorizovať dôchodky, ale malo by sa aj zvýšiť životné minimum. "Viem si predstaviť, že valorizujeme dôchodky, pretože dôchodci sú odkázaní iba na tie dôchodky," uviedol ďalej s tým, že štát by mal rozdeliť miliardu, ktorú vyťažil z inflácie. Ak by sme podľa šéfa hospodárstva dali financie len tým, ktorí to naozaj potrebujú, náklady by boli omnoho lepšie. "Mňa prekvapuje chuť politikov brať peniaze cudzím ľuďom a firmám," povedal reagujúc na kritiku strany Za ľudí. Tá včera na tlačovej besede poznamenala, že SaS neprináša nápady a nie je proreformnou stranou tak, ako to tvrdí. Sulík nadhodil aj to, že za dávanie príspevkov Borisovi Kollárovi nie je žiadnou solidaritou,ale nezmyslom. 

Riešenie je zmena životného minima

Sulík argumentoval aj tým, že práve životné minimum vyrieši práve tých, ktorí sú na sociálnu pomoc odkázaní a zároveň sa to dotkne aj marginalizovaných skupín obyvateľov. "Aj náhradné výživné je naviazané na 2,2 životného minima. To je korektné zvýšiť toto o tú infláciu. Je korektné, aby sme povedali, že na to chceme dať 100 miliónov a nech analytici vypočítajú, aká suma vyjde. Ešte férovejšie by bolo priblížiť životné minimum realite," povedal Sulík s tým, že by sa malo zohľadniť za akú sumu sa dá na Slovensku reálne vyžiť. Sulík opäť zopakoval, že zvyšovanie daní je pre nich červenou čiarou a v prípade, ak bude legislatívny návrh zvýšenie obsahovať, SaS bude tento bod vetovať. 

Budeme mať plyn aj budúci rok?

Sulík uviedol, že za plyn budeme platiť tak, ako si to stanovilo Rusko. "Na Slovensko naďalej prichádza veľké množstvo plynu a veľké množstvo aj odchádza. Minulý piatok išlo 17 miliónov kubíkov do zásobníkov," povedal Richard Sulík, ktorý potvrdil, že máme plán na zaistenie aj budúceho roka, ak by došlo k výpadku. "Venujem sa tomu na dennej báze, ale komplexnejšie budem informovať koncom týždňa  alebo budúci týždeň," reagoval minister hospodárstva. 

 Čo s predraženými pohonnými látkami? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie