Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Znalec výtvarného umenia Ľuboslav Moza: Vojna je zlo a proti zlu sa treba postaviť
Zdielať na

Znalec výtvarného umenia Ľuboslav Moza: Vojna je zlo a proti zlu sa treba postaviť

BRATISLAVA / Hovorí sa, že keď rinčia zbrane, mlčia múzy. Aktuálna vojna na Ukrajine ale ukázala, že to nielenže nemusí, ale ani nemá platiť. Hlas umelcov totiž dokáže byť mimoriadne silný. Máme za sebou niekoľko charitatívnych koncertov a umeleckých dražieb. O jednej dražbe nám porozprávali umelkyňa Lucia Rubeljová a umelecký znalec Ľuboslav Moza.

Hovoriť budeme o charitatívnej dražbe, ktorú organizuje aukčný dom Groma. Povedzte, ako vznikol celý tento projekt?

(Lucia Rubeljová) V čase, keď nás pohltili média a sociálne siete smutnými správami ohľadom útokov na Ukrajinu, tak som sa zamýšľala, akým spôsobom by som vedela pomôcť, okrem nejakej finančnej podpory, aj umeleckej, keďže som výtvarníčka. Napadlo mi, že pre dobrú vec sa treba spojiť, a tak vznikla myšlienka namaľovať obraz. Spolu s pánom Patrikom Gromom, ktorý je konateľom aukčnej siene, sme zorganizovali túto veľkú aukciu.

Viem, že tam pribudli aj ďalšie diela. Sú tam aj umelci, ktorí sa narodili buď na Ukrajine alebo majú vzťah k Ukrajine.

(Ľuboslav Moza) Presne tak. Veľmi vysoko kvitujem túto aukciu a chcel by som sa zamerať na Luciu Rubeljovú, na jej umelecké dielo, ktoré tam predstavuje. Má užasný a veľmi silný talent. To, čo maľuje, zodpovedá dnešnej dobe, ktorá je rýchla. Jej obrázky su taktiež ako keby rýchlo dané, aby ich ľudia rýchlo pochopili, rýchlo vnímali, a aby ich vedeli ľudia nejakým spôsobom rýchlo absolvovať.

Obraz, ktorý ide do dražby je dielo, ktorým ste reagovali na tú situáciu na Ukrajine?

(Lucia Rubeljová) Presne tak. Nemusela som ani dlho rozmýšľať, aký obraz namaľujem. Toto je aj najžiadanejší obraz Ježiša za posledné dva roky. Robila som ho v rôznych farebných kombináciách. Vždy to bol iba samostatný portrét, tentokrát som ho nakombinovala s holubicou, ktorá je symbolom nádeje. Trochu som pomenila tie farebné kombinácie a obraz je ešte aj vlastne 3D. Dražba už prebieha nejakú tú dobu, vie pomôcť ktokoľvek, napríklad aj tým, že to budete zdieľať, alebo že sa zúčastníte tejto dražby.

Je možné ten obraz vidieť aj naživo?

(Ľuboslav Moza) Samozrejme.

(Lucia Rubeljová) V Žiline, v tom aukčnom dome.

Ako vôbec reagujú výtvarníci na to, čo sa deje? Vznikajú aj nové diela alebo sú to len dražby tých vecí?

(Ľuboslav Moza) Ja som urobil na Ukrajine desiatky výstav, aj v mestách ako Odesa, Mykolaiv...Takže jednak poznám atmosféru a vieme aj to, čo sa tam teraz deje, a ako to pôsobí. Počas tých výstav sa tam prezentovali naši umelci, ktorí tie miesta poznajú, a ktorí na to logicky reagujú. Ja som nedávno urobil výstavy v Primaciálnom paláci, tam je taká krásna galéria – Justiho sieň, kde vystavolala Silvia Petrová, či Ivana Orviská. Na každej výstave sme taktiež urobili takú maličkú dražbu pre Ukrajinu. Všetci reagujú, nielen umelci, ale aj divadelníci a tak ďalej. Vojna je zlo a proti zlu sa treba postaviť.

Zhodou okolností, keď sme sa pripravovali na tento rozhovor, ste spomínali, že aj Lucia mala vystavovať na Ukrajine, aj v Rusku v blízkom období.

(Ľuboslav Moza) Tesne pred začatím tohto hlúpeho a zbytočného konfliktu, sme zostavili peknú kolekciu, v ktorej dominujú Luciine obrázky, lebo ona je skutočne v tomto skvelá. Obrazy sme vyviezli na Ukrajinu, sú v Kyjeve, odrazu bola stop-ka.

Takže vaše diela sú tam. Viete vôbec, kde sa nachádzajú a v akom stave sú?

(Ľuboslav Moza) Áno. Sú v priestoroch nášho zastupiteľského úradu.

(Lucia Rubeljová) Dokonca, dva obrazy tam boli aj ocenené. Získali ocenenie v Taliansku.

Stále veríte tomu, že sa situácia znormalizuje a že vaše obrazy uvidia aj Ukrajinci v Kyjeve?

(Ľuboslav Moza) Nie len verím. Keď komunikujem a kontaktujem sa s ľuďmi, ktorých tam poznám, oni už teraz plánujú ďalšie výstavy, lebo nie je nič potrebnejšie, ak je niečo rozbité a rozbúrané, že tam príde umenie a kultúra, ktorá vlastne dá duševnú stravu ľuďom, aby mohli vyvíjať a pracovať ďalej. Takže, ja som presvedčený, ako aj Ukrajinci, že čo nevidieť to skončí a urobíme výstavy.

Výťažok pôjde na dve charitatívne organizácie, ktoré sa tomu venujú. Ako prebieha dražba a do kedy sa to dá dražiť?

(Lucia Rubeljová) Dražba bude trvať ešte dva týždne a sú to konkrétne združenia NOBIS PROSPERE a Camp Žilina, ktorých konateľom je tiež pán Groma.

Súvisiace články

Najčítanejšie