Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
V štúdiu Na hrane bolo poriadne horúco: Kaliňák ostrý ako britva a Šipoš o výmene na poste ministra vnútra
Zdielať na

V štúdiu Na hrane bolo poriadne horúco: Kaliňák ostrý ako britva a Šipoš o výmene na poste ministra vnútra

BRATISLAVA / Exkluzívny prieskum o tom, či dokážeme odhaliť dezinformácie, ale aj aktuálne témy týkajúce sa ministra vnútra Romana Mikulca a budúcnosti polície. V štúdiu Na hrane ministra Mikulca, ktorý skončil v nemocnosti, vystriedal šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš (OĽaNO) a opozíciu zastupuje podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák.

Minister Mikulec skončil v nemocnici na infúziách, a tak sa zostava Na hrane TV JOJ zmenila na poslednú chvíľu. "Ja pevne verím, že sa mu ten zdravotný stav zlepší a ráno bude v poriadku. Nik takéto veci nevie predvídať,"poznamenal Šipoš s tým, že Mikulec sa určite relácie nezľakol, nakoľko mal "takého súpera". 

Kaliňák zaželal Mikulcovi skoré uzdravenie a dodal, že okrem Igora Matoviča v Slovenskej republike nie je jediný človek, ktorý by si nemyslel, že Roman Mikulec ako minister vnútra zlyhal. 

Šipoš pripúšťa chybu na vnútre

Šipoš zdôraznil, že nie je na mieste sa tváriť, že je všetko ok a nič sa nedeje. "Toho sme sa napočúvali dosť za bývalej vlády," zdôraznil Šipoš a dodal, že ani Štátne hmotné rezervy neboli vybavené tak, ako mali byť a Kajetán Kičura mal namiesto ich plnosti naplnený vlastný trezor.

"Sekcií na ministerstve je množstvo a nedáte to do poriadku za dva roky," pokračoval šéf klubu OĽaNO s tým, že dramatické čistky v rezorte vnútra sa nediali. "Aj trezory, ste si vymysleli, aj tehličky, aj byty," povedal Erik Kaliňák s tým, že sa to ukáže na súde. "Mikulec je unavený z toho, že vytelefonováva Hamranovi," pokračoval ďalej s tým, že včera v rámci akcie Pompeje vykopli dvere 28 ľuďom a následne ich niekoľko pustili. "Ako je toto možné?" opýtal sa malý Kaliňák. Na margo exprezidentka Kovaříka je zrejmé, že na pokyn ministra Mikulca porušil zákon. "To sme teraz sesterské strany?" opýtal sa Kaliňák na konto Michala Šipoša, ktorí argumentoval tým, že Kovaříka na Úrad vlády priviedol Smer. Mikulec si totiž z Petra Kovaříka urobil podľa Kaliňáka poradcu. 

​Šipoš doplnil, že odvolávanie Romana Mikulca nevníma dramaticky. Sme rodina, ktorá sa hlasovania nezúčastnila poznamenal, že Kollárovo hnutie cíti krivdu od momentu, kedy bol zadržaný šéf SIS Vladimír Pčolinský. "Nemyslím si, že by mal byť ďalší pokus. Ministra Mikulca nepodporil ani Juraj Krúpa, ktorý sa aj odmietol zúčastniť v tejto relácii," pokračoval mladý politik Erik Kaliňák. Na mieste Mikulca, by sa ako chlap zdvihol a odišiel sám. "To je tak trápne, keď vám niekto povie, že vás nevykopne len kvôli koaličnej zmluve," poznamenal sarkasticky. 

Firma sem, firma tam

"Z firiem, ktoré boli oslovené na pomoc štátu v tejto ťažkej situácii, sa prihlásili tieto dve," uviedol Michal Šipoš s tým, že nič nebolo predražené a všetko funguje. "Tá chyba je jedna a je zásadná. Do 10 marca pána ministra nebolo. Raz na hraniciach varil guláš, ale inak ho nebolo," reagoval Kaliňák a doplnil, že hoci boli na hraniciach policajti, armáda, ale aj dobrovoľníci, ale nebolo tam pána. Pokračoval ďalej a vyhodil Šipošovi na oči aj to, že v Michalovciach si samospráva spolu s hasičmi vybudovala stanové mestečko, ktoré následne nahradil centrom, ktoré vybudovala objednaná eventovka. 

Šipoš argumentuje tým, že teraz sa celodenné jedlo na osobu platí v hodnote 7,90 zatiaľ čo za Denisy Sakovej to bolo za 15,40 eura. "Teraz určite nie," odpovedal Šipoš na otázku či OĽaNO zvažuje Romana Mikucla nahradiť. Na miesto toho navrhol ministrovi, aby si každý týždeň robil odpočet činnosti prostredníctvom tlačovej konferencii. "To by nestačilo," zareagoval Erik Kaliňák (Smer-SD).

Odzvonilo dezinfowebom?

Podľa exkluzívneho prieskumu neveria tomu, že dokážeme rozpoznať dezinformácie, dvaja z troch opýtaných Slovákoch. Podľa Kaliňáka je téma dezinformácií umelo živená médiami a prezidentkou. Podľa podpredsedu Smeru-SD by sa vláda mala venovať zdražovaniu. Na obvinenie z toho, že Smer-SD šíri dezinformácie a to napríklad tým, že rozoberá na akých autách prišli Ukrajinci utekajúci pred ruskou agresiou. "Určite nie," reagoval Kaliňák podľa ktorého je hoaxom už aj klásť Slovensko na prvé miesto. 

"O vypínaní dezinfowebov nerozhodujú politici, ale úrad, ktorý ešte stále vedie nominant strany Smer-SD,"pokračoval Šipoš a súhlasil, že NBÚ by malo komunikovať transparantnejšie. 

Čo očakávame od nového policajného prezidenta?

Šipoš čaká od Štefana Hamrana čestnosť a bezúhonnosť. "Verím, že si bude robiť svoju prácu tak, aby nikto, kto chce okrádať tento štát, nemal pokoj," povedal Šipoš. 

"Pán Hamran povedal jednoznačne čo ide robiť - bojovať s temnými silami. Ukázal nám, že viac ako 30 tradícia, že minister vnútra spolu s policajným prezidentom sa zúčastnia na pohrebe policajta už neplatí," povedal Kaliňák a sarkasticky poznamenal, že sa bude dariť ľuďom ako je "čurilovská mafia". 

Ako na zdražovanie?

Za zdražovaním podľa Šipoša stojí agresia ruského prezidenta Putina. "Tlak, ktorý vyvíjal Vladimir Putin nezačal vojnou," argumentoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO a zopakoval že vláda zmrazila ceny elektriny a pomohla dôchodcom. To, ako koalícia pomôže mladým rodinám, ale aj matkám samoživiteľkám stále nie je jasné. Erik Kaliňák vláde vyčíta, že zbytočne zvyšuje príspevky na obranu. 

Súvisiace články