Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister hospodárstva dostal politicky "po nose": Budeme postupovať jednotne s EÚ, odkázal premiér Heger
Zdielať na

Minister hospodárstva dostal politicky "po nose": Budeme postupovať jednotne s EÚ, odkázal premiér Heger

BRATISLAVA / Len pár hodín po vyjadrení, že ak to bude nevyhnutné, za plyn budeme platiť aj v rubľoch, minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík svoje vyjadrenie skorigoval. Proti sa postavili niektorí koaliční poslanci aj premiér Eduard Heger.

"Slovensko bude pri nákupe plynu z Ruska postupovať jednotne s členskými štátmi EÚ. Práve na našu žiadosť sa začala koordinácia prístupu EÚ k platbám za dovoz plynu z Ruska. Aj v tejto situácii je jednota kľúčová a trváme na rešpektovaní zmluvných podmienok a platbách v eurách," napísal predseda vlády Eudard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti. 

Protestujúci poslanci

Proti vyjadreniam ministra hospodárstva Richarda Sulíka o ochote platiť za ruský plyn v rubľoch sa postavili aj poslanci OĽaNO Andrej Stančík a Kristián Čekovský. "Bola to veľká chyba, obzvlášť deň, kedy sa svet dozvedel o ďalších masakroch ukrajinských civilistov. Slová Richarda Sulíka si okamžite všimli ruské média, ktoré ich šíria ako proruskú propagandu," vyjadril sa Stančík a dodal: "Chápem, že sa Richard Sulík ako minister hospodárstva snaží zaistiť dodávky plynu, no tento výrok je školáckou chybou a podkopáva spoločný postoj EÚ v týchto náročných časoch. Dnes potrebujeme jednotný a jasný postoj, a nemôžeme sa nechať rozleptávať krokmi Putina a skákať na jeho hru," doplnil 

“Práve v týchto časoch si musia vládni predstavitelia EÚ dávať pozor na svoje výroky, keďže vieme, ako ruské médiá čakajú na každý signál nejednoty a zaváhania,” skonštatoval predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský.

Richard Sulík sa dotkol aj poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí). "Nie, na rozdiel od Riša Sulíka si nemyslím, žeby sme Rusku mali platiť za plyn v rubľoch. Keď vidím, koho všetkého krv má na rukách vrah Putin, koľko utrpenia, strachu, násilia sú ruskí vojaci schopní spôsobiť ukrajinským dievčatám, chlapcom, mužom, ženám, som presvedčená, že neexistuje žiadna cena, za ktorú by si nás mohlo Rusko “kúpiť”," napísala na sociálnej sieti. 

​Za ľudí sa dištancuje

Strana Za ľudí uviedla, že sa dištancuje od vyjadrení Richarda Sulíka, ktoré podľa vyhlásenia rozbíjajú spoločný európsky postup v otázke platieb za energie a ohrozujú tak z dlhodobého hľadiska bezpečnosť Slovenska.

"Životným záujmom Slovenskej republiky je spoločný postup s ostatnými krajinami EÚ v strategických otázkach, predovšetkým v otázke energetickej bezpečnosti. Na žiadosť Slovenska začala Európska únia koordinovať spoločný postup a reakciu EÚ na snahu Ruska podkopať dlhodobé zmluvy na dovoz plynu vymáhaním platieb v rubľoch v rozpore s platnými zmluvami," zdôraznila strana v tlačovom vyhlásení s tým, že oficiálny postoj Slovenskej republiky a EÚ je rešpektovanie platných zmlúv a platby v eurách alebo dolároch.

Strana Za ľudí ďalej poznamenala, že vyjadrenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka, podľa ktorého treba platiť v rubľoch ak si tak Rusi prajú, idú nielen proti záujmom Slovenska, ale aj proti spoločnému postupu s ostatnými partnermi v EÚ. Slovenská republika má podľa tlačového vyhlásenia platnú zmluvu s Ruskou federáciou a musíme trvať na podmienkach, ktoré boli dohodnuté.

"Keď dovolíme, aby sa z dlhodobej zmluvy spravil trhací kalendár, poškodíme samých seba. Rusko je na vývoze plynu a ropy závislé a je vylúčené, aby sa bez miliárd z krajín EÚ zaobišlo. Navyše, takéto vyjadrenia robia zo Slovenska nedôveryhodného partnera v rámci EÚ," odznelo s dôrazom na to, že jednotlivý členovia vlády sa nesmú vo vyjadreniach rozchádzať.

"V jeden deň žiadame ústami premiéra spoločný postup a platby v eurách, na druhý deň minister hospodárstva, do ktorého portfólia táto otázka patrí, vyhlási, že treba platiť v rubľoch. Na podkopávanie slovenských záujmov v rámci Únie môže Slovensko iba doplatiť, pretože naša sila je práve v spolupráci s ostatnými európskymi krajinami," pokračovalo vyhlásenie Veroniky Remišovej, ktorá upozorňuje na vojnové zločiny páchané na Ukrajincoch a Ukrajinkách. 

"Zvlášť po masových vraždách a vojnových zločinoch v ukrajinskej Buči, kde Rusi strieľali zozadu do hlavy nevinných civilistov a deti, je takýto prístup kontraproduktívny, až lokajský. Nečudo, že ministra Sulíka za jeho slová už "chváli“ aj ruská štátna tlačová agentúra. Hoci treba povedať, že samotní Rusi takýmto slabošským prístupom hlboko pohŕdajú, nevedia si vážiť národy, ktoré okamžite podľahnú ich vyhrážkam. Hrdé, slobodné a svojbytné Slovensko si zaslúži viac, ako lokajský prístup,” uviedla predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová s tým, že strana sa dištancuje od takýchto vyjadrení, ktoré poškodzujú Slovensko a jeho záujmy.

Minister svoje vyjadrenia koriguje

Sulík zdôraznil, že v nedeľu povedal, že "Ak to bude nevyhnutné, za plyn zaplatíme rubľami.“ Minister za SaS zároveň zdôraznil, že prvú časť vety médiá podľa neho odignorovali a on by ju rád by zdôraznil. "A zároveň vysvetlil, čo znamená slovo "nevyhnutné“. Slovensko postupuje spoločne s ostatnými krajinami EÚ napriek tomu, že sme jednou z najviac závislých krajín od ruského plynu," uviedol v statuse, ktorý zverejnil pred polnocou.

"Spravili sme opatrenia, všetky doterajšie záväzky má SPP riadne zaplatené v eurách, ďalší účet príde až v druhej polovici mája, Európska komisia posudzuje rozsah, v ktorom sú Putinove požiadavky v rozpore so zmluvnými záväzkami aj právom v EÚ. Počkáme si na výsledky," pokračoval ďalej a dodal, že to všetko sa dialo preto, lebo sa nedáme vydierať Putinom a zároveň ruble nemáme.

"Ale dostať ich môže. Veď nech si ich na eurá zamení doma v Kremli a hneď to má v rubľoch, hrivnách, bitcoinoch, hocičom len chce. My zmluvu neporušíme. Čo však treba vedieť je, že bez plynu nám nielen bude zima (lebo pekné počasie nebude navždy), ale nevyrobíme ani napríklad takú naftu či benzín," poznamenal minister hospodárstva ďalej. 

"Bez plynu nevyrobíme hnojivá, čiže bude menšia, a teda aj drahšia úroda. Bez plynu nevyrobíme ani oceľ, či množstvo iných vecí, pretože Slovensko je extrémne spriemyselnená krajina. Odkedy začala vojna, pomáhame Ukrajine zo všetkých síl a budeme pomáhať aj naďalej. Skolabovaním slovenskej a ani európskej ekonomiky by sme im však príliš nepomohli. A to je to moje "ak to bude nevyhnutné“. Nie je to moja ochota vyhovieť vojnovému zločincovi Putinovi. Je to pochopenie nevyhnutnosti," uzavrel Sulík, ktorý pre svoj výrok čelí ďalšej výrokovej afére. Naposledy čelil kritike, keď koncom minulého roka spochybnil význam sankcií a tvrdil, že Rusi Krym i tak nevrátia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie