Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Generálny prokurátor Žilinka: Nepodrobíme sa nátlaku médií, ani kolegov
Zdielať na

Generálny prokurátor Žilinka: Nepodrobíme sa nátlaku médií, ani kolegov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradil voči ostrej kritike prokuratúry, ktorá sa ozýva posledných niekoľko dní. Včera sa k prípadom okolo najväčších káuz vyjadril aj Úrad Špeciálnej prokuratúry SR. Práve voči tomuto stanovisku sa generálna prokuratúra rozhodla ostro vymedziť.

"Nedá nám, ako vedenie GP SR nezareagovať na tie útoky, ktorých predmetom sme sa stali od včerajšieho dňa. Žiaľ, stali sme sa predmetom útoku zo strany špeciálnej prokuratúry," začal generálny prokurátor Maroš Žilinka a dodal, že tento útok považuje za absolútne zákerný a nepodložený.

"Miestami až osobný a tento zákerný útok nemá nič spoločné s profesionalitou a zdržanlivosťou prokurátora," pokračoval ďalej, že časti útoku sa bude snažiť zodpovedať a vyvrátiť. "Nepodrobíme sa žiadnemu mediálnemu, ani inému nátlaku. Ani od kolegov," uviedol Žilinka a požiadal, aby si to každý dobre uvedomil.

"GP Maroš Žilinka vo veci Vladimíra Pčolinského nekoná, nekonal a nikdy nebude konať," povedal, že to platí aj v prípade obnoveného trestného konania zo strany krajského prokurátora. "V tejto trestnej veci som nekomunikoval s nikým," uviedol Žilinka a ohradil sa voči titulkom v médiách. Zároveň sa vymedzil aj voči podpisu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý je vylúčený z konaní týkajúcich sa Vladimíra Pčolinského. 

Podľa námestníka Jozefa Kanderu má generálny prokurátor podľa zákona uvedené, že vykonáva pôsobnosť v predmetných prípadoch. V iných paragrafoch môže poveriť prokurátora, ktorý ho zastúpi v jeho mene. "Bolo postupované v zmysle tohto ustanovenia zákona. Sú vymenované situácie, kedy zastupuje generálneho prokurátora prvý námestník, alebo prvá námestníčka," poznamenal námestník generálnej prokuratúry Kandera a vymenoval jednotlivé prípady, kedy sa tak môže stať, a to buď podľa paragrafu 9 alebo paragrafu 16b. 

Všetko sa stalo podľa zákona, tvrdí Kandera

"Ďalšie tvrdenie, ktoré sa tam uvádza, je neštandardné," poznamenal, že zrušenie prešlo po šiestich mesiacoch a teda táto lehota bola prekročená. "Uznesenie prokurátora, ktorým bola zamietnutá sťažnosť, bolo splnené v časovej lehote. Treba si uvedomiť tú skutočnosť, že v zmysle paragrafu o mimoriadnom opravnom prostriedku sa uvádza, že ak bol porušený zákon, tak generálny prokurátor môže zrušiť aj chybné konanie, ktoré mu predchádzalo," pokračoval Kandera a zdôraznil, že všetko prešlo podľa zákona. 

Kandera je toho názoru, že ak obvinený využije svoje právo, a v zákonných lehotách požiada o posúdenie generálneho prokurátora, tak má právo, aby bolo o mimoriadnom opravnom prostriedku rozhodnuté. "V čom bol porušený zákon? V čom bráni takémuto postupu?" opýtal sa námestník GP a potvrdil telefonát s Danielom Lipšicom a urgovanie spisu. "Príde k situácii, že bude podaná obžaloba skôr, ako bude môcť byť prešetrená podľa paragrafu 363," pokračoval Kandera s tým, že takéto prešetrenie bolo prokuratúre niekoľkokrát prekazené. 

"Považujem za nemiestne, keď prokurátori takýmto spôsobom komunikujú o internej komunikácii," povedal Maroš Žilinka s tým, že takáto komunikácia je jednostranná a odmieta, aby sa takéto naratívy vytvárali a smerovali tak k tlaku na Generálnu prokuratúru SR.

Odmietol aj obvinenia, že GP konala na podnet neoprávnenej osoby. "V tomto prípade sme nerozhodovali ani na podnet oprávnenej, ani neoprávnenej osoby," uviedol na margo Diany Santusovej s tým, že sa na GP obrátila advokátka a keďže došlo k porušeniu zákona, tak bolo zrušené obvinenie. Prizvukoval, že "podriadení prokurátori im nebudú diktovať" a to, že by generálna prokuratúra postupovala nezákonne, zásadne odmietol. "Najviac to nemajú tvrdiť tí,  ktorých konanie bolo vyhodnotené ako nezákonné," doplnil generálny prokurátor Žilinka. 

Úrad špeciálnej prokuratúry patrí pod GP

​Daniel Lipšic podľa Žilinku hovoril o jeho osobnej intervencii, čo však označil za ďalšiu nepravdu. "Prostredníctvom špeciálneho prokurátora riadim Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR ja," podotkol s tým, že "tam snáď nebude volať upratovačka". Spochybnil aj to, že bývalý zástupca ŠP sa pod stanovisko prokuratúry podpísal, pričom predtým postup GP schvaľoval. "Považujem to za hanebné," pokračoval Maroš Žilinka a dodal, že judikáty sú aplikované konzistentne, hoci nikto nie je neomylný. 

"Pokiaľ ide o ďalšiu námietku, tak je to absolútna absurdita," oponoval s tým, že GP nemôže nič odňať žiadnemu špeciálnemu prokurátorovi. "Vždy sme rozhodovali tak, že sa veci Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR neodnímajú. Ak použijem slovo, že je to zlomyseľnosť, tak som veľmi slušný," uviedol Žilinka. Kandera situáciu medzi GP a ŠP prirovnal k nadradenosti jednotlivých súdov. To, že nadriadený súd zruší rozhodnutie podriadenému súdu sa podľa námestníka GP deje bežne. 

Kandera zdôraznil, že to, čo tvrdí ÚŠP je nonsens a zdôraznil, že akýkoľvek prokurátor má povinnosť postúpiť spisový materiál generálnemu prokurátorovi, ktorý je mu nadriadený. Opravné prostriedky však Generálna prokuratúra SR podľa zúčastnených používa nielen voči Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR.

Jozef Kandera odmietol odpovedať na otázku, prečo o vine, alebo nevine exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, nenechal rozhodnúť súd. "Neodpoviem vám na to, pretože tá otázka vôbec nie je taká jednoduchá," poznamenal s tým, že odpoveď mu bola podsúvaná. 

"Ja sa vôbec čudujem, že môžete takúto otázku položiť," reagoval Maroš Žilinka na otázku, či nekoná na žiadosť predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). K obvineniu Beňu a Makóa sa Maroš Žilinka odmietol vyjadrovať, nakoľko ide o živé konanie, o ktorom sa bude rozhodovať dnes.

Uviedol, že na GP SR nie sú od toho, aby sa zaoberali hypotetickými otázkami, hoci ich zákon nevylučuje, ale on sa s takýmito hypotetickými prístupmi nestretol. Má ísť o to, že sa v predmetom prípade čaká na rozhodnutie súdu.

Vojnu na prokuratúre Maroš Žilinka odmietol. "Je to len o tom, či sa pravidlá subordinácie budú alebo nebudú rešpektovať," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie