Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre TV JOJ: Akceptácia alkoholu za volantom dosahuje alarmujúce čísla
Zdielať na

Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre TV JOJ: Akceptácia alkoholu za volantom dosahuje alarmujúce čísla

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Alkohol za volantom nie je žiadnou novinkou. Potvrdzujú to čísla vyplývajúce z prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ.

Až 6,2% opýtaných priznalo, že už viackrát šoférovali pod vplyvom alkoholu. Po prepočte na obyvateľa je to 274 685 ľudí. Tento fakt priznali najmä muži. Šoférovanie za volantom vylučujú najmä osoby mladšie ako 33 rokov (79 %). Pod vplyvom alkoholu šoférovali najmä ľudia so základným vzdelaním (8 %), častejšie obyvatelia Trnavského (10 %), Nitrianskeho 8 %) a Banskobystrického kraja (6 %). Za volant si opakovanie sadli osoby maďarskej národnosti (9 %). 

Ďalších 7,6% priznalo, že tak urobili, ale len v kritickej situácii. Po prepočte na obyvateľa je to 336 710 občanov, z toho dvojnásobne častejšie muži. Alkohol za volantom vo väčšej miere priznali ľudia vo veku 34 - 49 rokov, mierne častejšie ľudia so stredoškolským vzdelaním. V kritickej situácii pod vplyvom alkoholu šoférovali najmä ľudia z Košického kraja (11 %), Nitrianskeho (9 %) a Žilinského (9 %). 

Dve tretiny Slovákov (66,2%) naopak deklarovalo, že nikdy nešoférovali pod vplyvom alkoholu. Ďalších 19,2% uviedlo, že nemajú auto alebo nešoférujú a 0,8% nevedelo, alebo nechcelo na otázku odpovedať.

​​Agentúra AKO robila kvantitatívny, telefonický prieskum na vzorke 1 000 ľudí v dňoch 12. 10. - 19.10.  Respondenti nedisponovali informáciou, kto je zadávateľom prieskumu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie