Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Martin Poliačik o školstve v 24 Podcaste TV JOJ: Za zlyhávajúcim systémom je obyčajné lajdáctvo
Zdielať na

Martin Poliačik o školstve v 24 Podcaste TV JOJ: Za zlyhávajúcim systémom je obyčajné lajdáctvo

BRATISLAVA / Po kariére v politike sa začal profesionálne venovať kritickému mysleniu. Martin Poliačik v 24 Podcaste TV JOJ vysvetlil, prečo je potrebná zmena vzdelávacieho systému. Prekopať ho podľa neho treba od základov.

S pojmom kritické myslenie sa stretávame pravidelne, no nie každý vie, ako ho správne využívať. Dokazuje to aj prieskum agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane. Ukázal totiž, že dvaja z troch Slovákov neveria, že sme schopní rozoznať dezinformácie. Podľa Poliačika tento problém súvisí práve so školstvom. Chybu podľa Poliačika spravili už bývalé vlády, ktorých problémy súčasná vláda zdedila.

"Toto je prierezový problém. Strana, ktorá odslúžila na ministerstve školstva najdlhší čas, je SNS. Už len táto jedna veta nám hovorí, že ako spoločnosť sme v probléme. Dnes sa už totiž nemôžeme vyhovárať na dedičstvo komunizmu," vysvetlil. Ako zdôraznil, mnohé postkomunistické krajiny za posledné roky dokázali zreformovať školstvo a pripraviť sa na hybridné hrozby. Naša vláda s tým začala neskoro, zdôraznil Poliačik.

Bola podľa Poliačika devalvácia školského systému politickým zámerom? Dozviete sa vo videu:

​V prípade školstva je podľa odborníka potrebná zmena od základov. Tá pomaly nastáva, no len na individuálnej úrovni: "Dnes máme ostrovček pozitívnej deviácie, kde sú schopní riaditelia, ktorí vedú schopné učiteľské zbory. Tie vychovávajú rozhľadené deti ale je to úplne na nich. Ministerstvo s tým môže chcieť niečo spraviť, no je to beh na dlhú trať a zatiaľ to nevyzerá že by sme boli schopní robiť prvé kroky." 

Na krízu sme sa mali pripraviť skôr

Dodal, že vláda by sa pri reformách mala sústrediť nielen na obsah školských osnov, ale aj na úplné prekopanie systému. "V školstve takmer absentuje stredný manažment. Máme ministerstvo, školy a medzi tým je sem-tam niekto. A to je časť, ktorú treba posilniť," vysvetlil Poliačik. Aj pandémia či vojna na Ukrajine povedľa neho ukázala súčasné, no aj nové problémy v systéme. "To je dôkazom toho, že na krízu sa treba pripravovať v dobrých časoch, čo sme neurobili. To, čomu sa hovorí modernizačný dlh, sme tlačili dlhé roky pred sebou. Časť z neho sa podarilo materiálne dotiahnuť samosprávam, ale obsahovo meškáme stále viac," povedal.

V školstve podľa neho treba zmeniť aj systém memorovania. "Akýkoľvek fakt, ktorý potrebujeme získať, máte na konci svojho prsta, ak viete, čo s ním máte urobiť," povedal Poliačik s tým, že memorovanie je v súčasnosti už prežitkom. K informáciám sa totiž vieme dostať kedykoľvek pomocou internetu. "Mechanické memorovanie v školstve založenom na autorite učiteľa, ktorý má do nás nalievať vedomosti, nedvíha vnútornú motiváciu detí učiť sa a v konečnom dôsledku nechápu, prečo do tej školy chodia. Preto si myslím, že deti by sa mali učiť fakty, ale mali by sme vytvoriť školstvo, v ktorom budeme vedieť, na čo nám tie veci sú," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie