Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O odchode od Sulíka prehovoril aj Poliačik. Jeho výroky ukazujú absenciu empatie voči bežným ľuďom, zhodnotil Lenč
Zdielať na

O odchode od Sulíka prehovoril aj Poliačik. Jeho výroky ukazujú absenciu empatie voči bežným ľuďom, zhodnotil Lenč

BRATISLAVA / Kritikov z radov bývalých spolupracovníkov lídra SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka pribúda. Najnovšie sa k nim pridal bývalý politik Martin Poliačik. Podobne ako ostatní kriticky reagoval na ministrove výroky o konflikte na Ukrajine. Politológ Jozef Lenč vysvetlil, čo sa za ministrovými slovami skrýva.

Na šéfa SaS sa za posledné týždne sype vlna kritiky. Môžu za to niektoré jeho výroky týkajúce sa rusko-ukrajinského konfliktu. "Aby sme sa neodkrojili od plynu, tak budeme platiť v ruskej mene, ak sa nedohodneme inak,“ povedal Sulík ešte minulý týždeň. Na tieto slová kriticky reagovali viacerí koaliční politici, no aj viacerí ľudia blízki ministrovi.

Ku kritikom ministra sa najnovšie pridal aj bývalý člen SaS Martin Poliačik. "Nemyslím si, že to urobil naschvál. Ale urobil klasickú chybu, ktorú robí posledných milión rokov, odkedy je v politike. Odpovedal na otázku, no nezamyslel sa nad kontextom. Za to sa naňho nedá hnevať, lebo to on ani nevie," povedal v 24 Podcaste. Poliačik z SaS odišiel ešte v roku 2017. Ako dôvod vtedy udával dlhodobé názorové nezhody so Sulíkom. "Podobné výroky boli jedným z dôvodov, prečo som z SaS odišiel," povedal aj v našom podcaste.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa sa straníci pokúšali svojmu šéfovi dohovoriť. "Pri niektorých výrokoch by to (aby sa nevyjadroval, pozn. red.) bolo viac ako žiaduce," povedal v rozhovore pre aktuality.sk s tým, že zahraničnú politiku by podľa neho mali riešiť najmä tí, ktorí sa jej profesionálne venujú. Ministerstvo zahraničných vecí pritom patrí práve pod Sulíkovu SaS. Vedie ho nominant strany Ivan Korčok.

Celé vyjadrenie Poliačika si môžete pozrieť vo videu:

​Na kontroverzný výrok ministra reagovala aj bývalá saskárka Lucia Ďuriš Nicholsonová."Som rada, že Martin (Klus v rozhovore pre akutality, pozn. red.) v sebe našiel odvahu a aj verejne povedal, že Richardove vyjadrenia o zastavení sankcií voči Rusku a o tom, že Slovensko je ochotné (na rozdiel od zvyšku EÚ) splniť požiadavku Kremľa a platiť za ruský plyn rubľami, nie sú v poriadku," napísala na sociálnej sieti.

Ďuriš Nicholsonová odišla z SaS vo februári 2021. Stalo sa tak po tlačovej konferencii, počas ktorej obvinila ministerku investícií Veroniku Remišovú z toho, že nestíha čerpať peniaze z eurofondov. "Celá udalosť bola z dnešného pohľadu možno trochu preceňovaná a odchod z SaS ako reakcia je možno trochu prehnaná,” reagoval v tom čase Sulík. 

Odchod aj kvôli Krymu

Na svoje slová ohľadom konfliktu minister hospodárstva doplatil aj v januári. V tom čase sa vyjadril, že "sankcie páchajú iba škody a Rusi nevrátia Krym tak či tak". V reakcii na tento výrok spoluprácu so Sulíkom ukončil aj bývalý minister financií Ivan Mikloš. 

Na Sulíkove nedávne výroky a jeho geopolitické smerovanie si posvietil aj politológ Jozef Lenč. "S veľkou pravdepodobnosťou to vypovedá o veľmi obmedzenom úzkoprsom vnímaní politiky zo strany Richarda Sulíka aj o tom, že nechápe komplikovanosť politiky ani dôležitosť jazyka v politika," povedal s dôvetkom, že akékoľvek vyjadrenie, najmä v čase krízy, môže byť zneužité proti nemu. "Do istej miery to možno podčiarkuje jeho absenciu empatie voči bežným ľuďom aj politickým vyjadreniam. Do veľkej miery týmto správaním pripomína svojho politického nepriateľa Igora Matoviča, ktorý sa tiež najmä v zahraničnopolitických otázkach správa ako slon v porceláne ako Richard Sulík," zakončil odborník.

Súvisiace články

Najčítanejšie