Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štefančík o Hegerovej ceste do Kyjeva: Dúfam, že sa nejde schovávať za ženskú sukňu
Zdielať na

Štefančík o Hegerovej ceste do Kyjeva: Dúfam, že sa nejde schovávať za ženskú sukňu

Premiér Eduard Heger odcestuje do Kyjeva. Bude tak sprevádzať predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. Politológ Radoslav Štefančík zhodnotil, či chce predseda vlády takýmto spôsobom napraviť svoje rozhodnutie z minulosti.

O plánovanej ceste informoval premiér v stredu po rokovaní vlády. Má počas nej sprevádzať predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der hegerLeyen a šéfa úniovej diplomacie Josepa Borrella. "Zajtra sa stretnem s prezidentom Ukrajiny Vladimírom Zelenskym," informoval počas tlačovej konferencie. Približnú dĺžku ani čas z bezpečnostných dôvodov neprezradil. "O túto cestu sa zaujímalo viacero premiérov. Je pre mňa česť, že práve ja som dostal túto možnosť," dodal neskôr.

Ukrajinskému prezidentovi plánuje spoločne s predstaviteľmi Európskej únie predstaviť konkrétne opatrenia pre Ukrajinu po ukončení konfliktu. Ide napríklad o vytvorenie povojnového fondu na rekonštrukciu krajiny a reformný tím. "Slovensko podporuje vytvorenie medzinárodného tribunálu. Preto poskytnem Vladimírovi Zelenskému slovenských odborníkov na vyšetrovanie vojnových zločinov v Buči a ďalších mestách," povedal. O akých odborníkov pôjde, zatiaľ nekonkretizoval.

Predchádzajúcu ponuku odmietol

V prípade slovenského predsedu vlády ide už o druhú ponuku na cestu do vojnovej Ukrajiny. Tá prvá prišla v marci od poľského premiéra Mateusza Morawieckého. Do Kyjeva vtedy zamieril s českým a slovinským premiérom. Heger v tom čase ponuku odmietol, neodporučili mu to totiž bezpečnostné zložky. Neskôr vyhlásil, že mu je ľúto, ak niekoho sklamal a ak by mal tú možnosť, zrejme by svoje rozhodnutie prehodnotil. Viacerí odborníci v tom čase odmietnutie cesty kritizovali. "Takéto zbabelé konanie určite nie je "odkazom" hrdinov Slovenského národného povstania, ktorého majú podobní politici pri jeho oslavách plnú hubu," reagoval v tom čase bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek na sociálnej sieti. Premiéra sa vtedy zastal minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Premiér sa neschoval, len reagoval na odporúčanie bezpečnostných zložiek. Predseda vlády sa rozhodoval v konkrétnom čase na základe konkrétnych informácií," povedal.

"Nejdem si tam naprávať renomé," odpovedal Heger na štvrtkovej tlačovej konferencii na otázku, či si chce napraviť renomé po marcovom odmietnutí podobnej cesty na Ukrajinu. Na situáciu má podobný názor aj politológ Radoslav Štefančík. "Na jednej strane si to ani neviem predstaviť, že táto cesta bola spôsob, akým by si to mohol vyžehliť. Lebo takto sa to nerobí. Ak by to mal byť jediný dôvod, prečo ide na Ukrajinu, tak by mal ostať doma sedieť na zadku a neskrývať sa za ženskú sukňu," reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že Heger si musí uvedomiť, že v prípade, ak sa Ukrajina v budúcnosti bude chcieť dostať do Európskej únie, práve Slovensko môže byť tou krajinou, ktorá bude robiť "patronát" nad našim východným susedom. "Z tohto pohľadu by to mohlo byť zaujímavé," dodal.

Generál Pavel Macko predpokladá, že Heger má nejaký mandát od vlády, ktorý je v utajovanom režime. „Nehľadal by som za tým niečo veľké. Nič výrazné nevie ponúknuť mimo rámec EÚ, ktorá má ďaleko silnejšie nástroje,“ dodal. 

SNS vyzvala premiéra, aby na Ukrajinu necestoval. "Eduard Heger by mal ostať doma a riešiť problémy Slovákov. Peniaze na pomoc Ukrajine
slovenská vláda už vyčlenila a v prípade, že chce niekomu Eduard Heger skutočne pomáhať, tak sú to v prvom rade občania Slovenskej republiky," 
napísala strana vo vyhlásení.

Reakciu Hlasu-SD si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie