Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s Bittó Cigánikovou a Tomášom vo víre vášní: "Zarezanie" Krajniaka v priamom prenose a reči o tlačení k múru
Zdielať na

Na hrane s Bittó Cigánikovou a Tomášom vo víre vášní: "Zarezanie" Krajniaka v priamom prenose a reči o tlačení k múru

BRATISLAVA / Vláda o presnej podobe sociálnej pomoci určenej ľuďom zatiaľ neinformovala. Hoci vládny kabinet tvrdí, že ide do finále, financie chýbajú a podľa niektorých členov vlády sa budú zháňať ťažko. Konkrétne opatrenia sa verejnosť dozvedela práve dnes. K aktuálnym témam patrí aj štrajková pohotovosť lekárov, ktorí tvrdia, že rezort v rukách Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) neurobil nič pre zlepšenie zdravotnej starostlivosti. Aktuálnym témam sa v štúdiu Na hrane TV JOJ budú venovať koaličná poslankyňa a predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková a opozičný poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

Premiérova cesta na Ukrajinu 

Premiér Heger sa zajtra stretne s prezidentom Zelenskym, bude súčasťou delegácie vedenej šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Layen. Je dobré, že tam ide, keďže prvú šancu ísť tam s českým, poľským a slovinským premiérom nevyužil? "Kritická bola verejnosť k tomu prvému kroku, kedy premiér nešiel. Touto cestou si pán premiér žehlí ten svoj problém," uviedol Tomáš a doplnil, že aktuálne to pôsobí umelo, pretože sa žiaden z ďalších lídrov nezúčastní. "Nech váži slová a nech na Ukrajine háji záujmy Slovenska," pokračoval Erik Tomáš. 

Ukrajine pomôžeme s prevozom pšenice našimi vlakmi, stále sa rokuje aj o vojenskej pomoci, napríklad o našich Zuzanách, je tá pomoc smerovaná správne? "Nie je čo kritizovať a ja pánovi premiérovi ďakujem za túto podporu Ukrajiny," povedala Bittó Cigániková a pokračovala s tým, že aj v prvom prípade išlo o životy. Podľa predsedničky zdravotníckeho výboru ide Eduard Heger prezentovať Marshallow plán pre Ukrajinu a aktuálne ide podľa nej len o kritiku pre kritiku. 

Zdražovanie na každom kroku

Zdražovanie cítiť pri každom nákupe, tankovaní, ale aj bežnom využívaní služieb. Zároveň už celé týždne čakáme na výsledok, ktorý minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil až dnes.  Je opozícia so 100 eurovým príspevkom spokojná a bude im stačiť kumulácia s daňovým bonusom v prípade nízkopríjmových rodín? 

"Jednoznačne to nestačí," zhodnotil Erik Tomáš, ktorý sa v Hlase sústredí na sociálne témy. "Slováci si za tých 100 eur kúpia menej, než by mohli," pokračoval podpredseda najsilnejšej opozičnej strany. "Je to smiešne," povedal Tomáš a vrátil sa k plošnému testovaniu. Erik Tomáš sa zároveň spýtal, kde sú všetky peniaze a zdôraznil, že okrem Ukrajincov treba pomáhať aj Slovákom. 

Milan Krajniak zároveň hovoril aj o tom, že dohoda stále nie je na tom, odkiaľ sa na 100 eurové bonusy a príspevky nájdu peniaze. Minister hovoril o zvýšenej spotrebnej dani z tabaku, alkoholu, hazardu, ale aj z nerealizovaných investícií.

Mediálne tlačenie k múru?

Jana Bittó Cigániková povedala, že Krajniak zverejnil tieto avizované opatrenia bez dohody v koalícii. "My sme nevideli konečný návrh, ale chcem ľudí upozorniť, že tieto opatrenia môžu mať ešte úplne inú podobu,"poznamenala saskárka. "Nikto tu nebude umierať hladom, ani mrznúť na ulici. Ceny zvyšujú aj dane," povedala Bittó Cigániková s tým, že proti zvyšovaniu akýchkoľvek daní je práve SaS. "Určite príde k jednorázovému príspevku," zdôraznila politička a doplnila, že svojou tlačovou konferenciou chcel Milan Krajniak svojich partnerov mediálne pritlačiť k múru. 

Erik Tomáš by mal za svoju stranu špecifikovať na úkor čoho by sa mali dávať takéto príspevky. Má opozícia konkrétny plán? "Viete hovoríte o tom, že platy sa zvyšujú, ale prvý raz za 10 rokov si ľudia môžu za tie platy menej dovoliť," pokračoval Tomáš s čím nesúhlasila Jana Bittó Cigániková, ktorá zopakovala, že výška platov je očistená od inflácie. "Chcem pripomenúť, že táto vláda si napožičiavala a rozhajdákala peniaze na rôzne iné sprostosti. Kde tie miliardy sú, keď nie sú pre slovenských občanov," povedal Erik Tomáš. 

Pomoc musí byť adresná, tvrdí Bittó Cigániková

Podľa Bittó Cigánikovej je rozhodujúce, aby pomoc dostali tí občania, ktorý ju potrebujú. "Treba ich smerovať tak, aby tí odkázaní získali viac," zopakovala poslankyňa. 

Saskárka potvrdila aj to, že koalícia sa zhovára aj o príspevku na bývanie tak, ako apelovala prezidentka. "Nadobúda to konkrétne rozmery," priznala Jana Bittó Cigániková. "Stále nie je na stole vôbec nič," opáčil Tomáš s tým, že si s oponentkou zúrivo vymieňali názory. V štúdiu sa strhla poriadna hádka. 

Minister Krajniak avizoval aj to, že od júla sa bude zvyšovať životné minimum na ktoré sú naviazané dávky a príspevky rovnako ako ďalšia, systémová pomoc, ktorá sa má týkať daňovo-odvodovej reformy. Reforma z dielne ministra financií Igora Matoviča je však stále jednou veľkou neznámou. 

Dôchodcovia sa dočkajú valorizácie

Opatrenia majú zahŕňať napríklad valorizáciu dôchodkov v skoršom termíne. Hlas ale výrazným spôsobom kritizoval to, že ide len o akési predplatenie toho, čo by dostali neskôr. 

V stredu vláda schválila dôchodkové zmeny a to, že sa bude dať ísť do dôchodku už po 40-tich odpracovaných rokoch. Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) napokon prešiel aj vytúžený rodičovský bonus. Minister však zdôraznil, že si uvedomuje výhrady koalície.  

"Výhrady si chceme prediskutovať doma v kuchyni a dovolím si s tým neobťažovať divákov," poznamenala Bittó Cigániková a odmietla to, že by koalícia nerobila nič. "Návrh bol podaný v rozpore s rokovacím poriadkom. Dokazuje to, že oni len hrajú na city?" zaútočila na podpredsedu Hlasu kvôli poslednému legislatívnemu návrhu, ktorý koalícia v parlamente zmietla zo stola. Poslankyňa zdôraznila, že na každý sociálny benefit musí niekto zarobiť a to aj v prípade dôchodkov.

Lekári v štrajku hrozia výpoveďami

Pred približne troma dňami oznámili lekárske odbory vstup do štrajkovej pohotovosti. Nemocnice podľa nich majú iba dve možnosti. Lekári buď zákonne vypovedajú nadlimitné nadčasy, v prospech ktorých sa vyjadrila väčšina nemocničných lekárov podpisom deklarácie, alebo podajú hromadné výpovede.

"Majú pravdu, je to problém. Zdravotníkov máme málo," povedala šéfka zdravotníckeho výboru bez okolkov. "Opakujem, že Smer-SD toto hovoril a nič nerobili," pokračovala ďalej a zároveň zdôraznila, že by ju zaujímalo, že kde bol pán Visolajský celé tie roky a bol proti aj v prípade predchádzajúcej reformy, ktorú priniesol do parlamentu Peter Pellegrini a exministerka Kalavská. 

Podľa Erika Tomáša je príznačné, že lekári sú nespokojní najmä za pravicových vlád. "Tlieskali, ale neurobili pre nich nič," reagoval na margo správania počas pandémie. "Pán Raši navrhoval už dva krát, aby sa 500 miliónov z rezervy vlády presunulo na platy do zdravotníctva," povedal Tomáš. V tomto prípade je však možné, že by to  nevykrylo celé náklady na zvyšovanie platov v zdravotníctve.

"Nie je korektné tvrdiť, že sa to jedným návrhom zmení," povedala politička  s tým, že treba sériu systémových riešení. Otázkou naďalej zostáva či hrozí kolaps nemocníc a či občania budú čakať na operácie ešte dlhšie, než dnes. Zároveň by mala byť už o pol roka jasná mapa nemocničnej siete.  "Ono je to momentálne tak, že asi 60 tímov diskutuje o detailoch a potom sa pôjde do regiónov. 

Hlas-SD na čele s expremiérom Petrom Pellegrinim dnes na tlačovej konferencii obvinili rezort z toho, že nemocnice sa nestavajú, ani nerekonštruujú. Na spomínanom vystúpení pred médiami zároveň odznelo, že vláda Rázsochy brzdí zámerne, aby pomohla nemocnici v neďalekých Boroch. Dôkazy však Pellegriniho strana nepredstavila. 

"Skôr sa to technicky nedalo," povedala Bittó Cigániková a útoky zo strany Hlasu sú nekorektné. Práve materská strana mala v rukách zdravotníctvo celých 12 rokov. "Treba urobiť strategické rozhodnutie, kam tie peniaze presunúť. Za mňa bolo už včera neskoro," poznamenala poslankyňa a zhodnotila, že by sa mali pustiť do investovania v regiónoch. 

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie