Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pred 110. rokmi sa narodil najslávnejší slovenský výsadkár Jozef Gabčík
Zdielať na

Pred 110. rokmi sa narodil najslávnejší slovenský výsadkár Jozef Gabčík

POLUVSIE/BRATISLAVA / V týchto dňoch si pripomíname 110. výročie narodenia Jozefa Gabčíka, ktorý sa podieľal na atentáte na ríšskeho protektora Heydricha. Pred dvomi rokmi historička Soňa Vanovčanová pri podrobnom štúdiu matriky zistila, že Gabčík sa nenarodil 8. apríla ako si sám myslel, ale siedmeho a ôsmeho bol pokrstený.

Jozef Gabčík je významná osobnosť našich dejín. Atentát na Heydricha, ktorý spolu s Janom Kubišom vykonali bol najväčším odbojovým činom, ktorý nacistov zasiahol na citlivom mieste. Jozef si celý život na všetkých dokumentoch písal ako dátum narodenia 8. apríl. Pred dvomi rokmi historička Soňa Vanovčanová, podrobne prechádzala záznamy v matrike: „Zistili sme, že sa narodil 7. apríla 1912 a ôsmeho apríla bol pokrstený.

Dnes by sme takúto nezrovnalosť považovali za niečo výnimočné. V období Jozefovho narodenia to však podľa profesionálnej zostavovateľky rodokmeňov, Alice Jančokovej, tak nebolo: „Bolo to úplne bežné v tom období, ten dátum narodenia nehral takú významnú úlohu ako u nás teraz.

Pri porovnávaní údajov z matrík a údajov na náhrobných kameňoch prišla niekoľkokrát na to, že je dátum narodenia o deň, či dva posunutý. „Väčšinou sú tam tie odchýlky, že si ľudia neudávali dátum narodenia, ale dátum krstu,“ dodáva Alica Jančoková. 

U Gabčíkovcov je tých zmien však viac. U Jozefa  najdiskutovanejšia asi je, ako by sme mali písať jeho krstné meno. On sám si ho písal so „s“, čiže v českej podobe. Má ho tak uvedené aj na vojenských dokumentoch, aj sa tak podpisoval. Môže to byť odkaz na jeho silný čechoslovakizmus, ale vysvetlenie môže byť aj iné. 

Tá forma písania Josef je vyslovene dobová záležitosť, pretože aj tá slovenčina súčasná spisovná sa menila v čase,“ vysvetľuje Alica Jančoková. Kým v Jozefovom mene ide o zmenu jedného písmena, jeho otec používal úplne iné meno akým ho pokrstili. „Dali mu meno Ferdinand, ktoré začalo byť populárne ku koncu 19. storočia,“ povedala Alica Jančoková.

On si ho však zmenil a všetci ho volali František. Aj Jozef, jeho syn vo svojej poslednej vôli pred odoslaním do akcie, napísal adresu rodičov s menom  František Gabčík. Dokonca je ako František zapísaný aj v matrike pri narodení svojich detí. „Jemu napísali František a potom to opravil, že Ferdinand,“  ukazuje záznam v matrike Alica Jančoková.

A rôznymi podobami prešlo aj ich priezvisko. „To bola zase len otázka farára. Keď farár počul Gabčík, tak nevedel, či p alebo b, tak píš ako počuješ
a máme tam Gapčík.“ 

Ani jedna táto zmena, či nedorozumenie však nemení nič na podstate. Najdôležitejšia vec, ktorú si o Jozefovi Gabčíkovi pripomíname bola jeho odvaha.

Pripomeňme si atentát, ktorý dal na svetovú mapu československý odboj:

Súvisiace články

Najčítanejšie