Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľkonočné priania politikov: Rozpísala sa prezidentka, ostatní sú skúpi na slovo
Zdielať na

Veľkonočné priania politikov: Rozpísala sa prezidentka, ostatní sú skúpi na slovo

BRATISLAVA / Hoci na sviatky by si občania mali od politiky odpočinúť, politici v tomto čase nešetria príspevkami a želaniami. Tí otvorenejší nechajú verejnosť nazrieť takpovediac "do kuchyne". Tento rok sa to však oficialitami len tak hemžilo.

"Veľký piatok sa spája s príbehom utrpenia Ježiša Krista. Vnímame ho bez ohľadu na svoje vierovyznanie, pretože má v našom súčasnom živote mnohé paralely," začala svoj veľkonočný príspevok hlava štátu a dodala, že trpel nie pre seba, ale pre iných a vniesol túto schopnosť do našich životov.
"Schopnosti cítiť s inými, vnímať ich trápenie ako svoje vlastné, prežívať ich strasti spolu s nimi, pomáhať im, obetovať sa pre nich. Súcit je emócia prítomná v samotných základoch našej kultúry, v jej mravných ba aj právnych pilieroch. Je to súcit s našimi blízkymi, ale tiež súcit s každým človekom," pokračovala ďalej a doplnila, že verí, že každý je schopný súcitu.

"Možno v niekom nevyvolá súcit číselný údaj o počte ľudí, ktorí pred vojnou utiekli z Ukrajiny – ale pocíti ho istotne pri pohľade na konkrétne ľudské osudy. Povedzme pri stretnutí so starou ženou, ktorá s ošúchanou cestovnou taškou uteká už tri dni, hľadá svoju rodinu a nevie, kedy sa bude môcť vrátiť domov," 
"Veľký piatok nám pripomína, aby sme nepodľahli pokušeniu dívať sa na ľudí a na dianie okolo seba optikou predsudkov, zjednodušovania, zovšeobecňovania, ba dokonca kolektívnej viny. Aby sme nevynášali povrchné, zraňujúce, či dokonca nenávistné súdy. Pripomína nám, aby sme za všetkým hľadali človeka. Svojho blížneho, ktorý je hodný nášho pochopenia a súcitu," uzavrela prezidentka Zuzana Čaputová. 

Fotografiu z kostola zverejnil aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). "Prajem vám pokojnú a požehnanú Veľkú noc. Na Veľký piatok som sa bol s dcérou pomodliť pri Božom hrobe. Za zdravie, pokoj, mier a lásku. Za moju rodinu, priateľov a občanov Slovenska," uviedol premiér na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti.

Boris Kollár zaželal veselú Veľkú noc za celé hnutie Sme rodina. 

Ku klasickému zajačikovi sa uchýlila aj koaličná strana Sloboda a Solidarita. 

"Prichádzajú sviatky znovuzrodenia a nádeje. Zdravie a mier sú základné hodnoty, po ktorých voláme v týchto ťažkých časoch," zverejnil Peter Pellegrini a vo videu upozornil na aktuálne problémy a dokonca citoval aj posolstvo pápeža Františka o tom, že po veľkonočnom prímerí by sa zbrane nemali znovu nabíjať.

Skúpa na slovo bola po SaS a Sme rodina aj strana Smer-SD Roberta Fica. "Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu najbližších Vám praje SMER - SD," uverejnili na svojej stránke. 

Súvisiace články

Najčítanejšie