Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Politici o smeráckom útoku na prezidentku: ficizmus prekonal mečiarizmus
Zdielať na

Politici o smeráckom útoku na prezidentku: ficizmus prekonal mečiarizmus

BRATISLAVA / Agresívny verbálny útok voči prezidentke Zuzane Čaputovej nezostal bez následkov. Na stranu prvej najvyššej ústavnej činiteľky sa postavili politici, ale aj verejnosť. Zareagovala aj Zuzana Čaputová. Monika Beňová dostáva na frak.

Na situáciu, ktorá sa udiala na nedeľňajšom proteste Smeru-SD zareagovala aj samotná hlava štátu. "Ďakujem za množstvo podpory, ktorú mi od včera posielate. Nielen pre mňa, ale ešte viac pre budúcnosť Slovenska je dôležité, že vám to nie je jedno. Slušnosť je možno tichšia a miernejšia, ale vôbec nie slabšia," napísala Zuzana Čaputová na svojom oficiálnom prezidentskom profile. Podporu jej však vyjadrilo aj množstvo politikov a osobností verejného života. 

Prekročili všetky červené čiary, reaguje Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) odsúdil nedeľné "smerácke" hecovanie. "Prejavy na včerajšej verejnej politickej akcii strany Smer prekročili aj také červené čiary, o ktorých sme si mnohí mysleli, že na európskom Slovensku v 21. storočí nebudú nikdy prekročené. Rozsah vulgarizmov a miera nekultúrnosti, osobných urážok, osobitne voči hlave štátu, a podnecovanie davu k zlobe a občianskej nevraživosti sa vymykali doterajšej najhoršej predstavivosti," zhodnotil Korčok. 

Šéf diplomacie poznamenal, že sa tak dialo na podnet, z úst, za účasti, potlesku a úsmeškov poslancov a poslankýň slovenského a európskeho parlamentu. "Svojou nebezpečnou nekultúrnosťou a necivilizovanosťou zašli veci tak ďaleko, že podľa mňa už nestačí, aby sme sa ako politici, ústavní činitelia alebo súkromné osoby dištancovali od takýchto prejavov na sociálnej sieti, alebo sa pretekali v miere odsúdenia do médií," reagoval Korčok s tým, že priebeh a obsah vystúpení bol taký šokojúci, že by mal zaznieť hlas silnejší, a mal by zaznieť od politikov spoločne.

"Národná rada Slovenskej republiky je vyjadrením politickej vôle občanov Slovenska a zdá sa mi, že nastal čas, aby sa aj parlament, ako inštitúcia v mene občanov dištancovala od tohto ľudského a politického suterénu vo verejných prejavoch politikov, aké sme videli včera v Nitre," pokračoval minister a kariérny diplomat, podľa ktorého je dôležité, aby väčšina zvolených zástupcov a zástupkýň občanov Slovenskej republiky znovu nakreslila červené čiary.

"Aby dala verejne najavo občanom, ktorých reprezentuje, pre prítomnosť aj ako zápis pre budúcnosť, že odsudzuje rozsah vulgarizmov, mieru nekultúrnosti a osobných urážok, aké zazneli včera na verejnom politickom zhromaždení, a vyzýva všetky politické strany a prúdy na Slovensku zastaviť hrubosť a slovné násilie," uzavrel Korčok. 

Igor Matovič prezidentku nemá rád

Minister financií a expremiér Igor Matovič sa nevyhol osobnej rovina. "Pani prezidentku nemám rád. Nemám rád jej faloš a strojenosť. Avšak hecovať ľudí na mítingu, aby jej nadávali do “anerických kur.ev”, ako to cez víkend robil úchylák Blaha, je podlosť najhrubšieho zrna," napísal na sociálnej sieti. 

História sa opakuje, tvrdí Ledecký

Predseda sociálneho výboru a člen poslaneckého klubu SaS sa vyjadril, že nemá záujem venovať svoj čas Smeru, Ficovi a Blahovi. "Avšak to, čo som si vypočul z námestia v Nitre mnou pohlo. Burcovanie davu k nenávisti a agresii je zdá sa jedinou pracovnou metódou trojnásobného premiéra a jeho spolustraníkov," uviedol poslanec, ktorý pred časom opustil stranu Za ľudí, ktorú zakladal exprezident Andrej Kiska. 

"História sa opakuje. Špinavou a agresívnou antikampaňou Robert Fico útočil aj na prezidenta Andreja Kisku. Expremiér Fico jednoducho proti silným politickým oponentom nedokáže bojovať inak, ako burcovaním davov, agresiou a nenávisťou. Slovensko má skvelú pani prezidentku. Som rád, že Zuzana Čaputová stojí na čele našej krajiny. Pani prezidentka, máte moju plnú podporu. Vaša práca a odhodlanie dodáva nádej všetkým slušným ľuďom na Slovensku. Ďakujeme," uzavrel Ledecký. 

Rovnako kedysi extrémisti útočili na Beňovú, pripomenul Rizman

Bývalý poradca prezidentky a jej súčasný partner Juraj Rizman pripomenul, že keď pred pár rokmi pochodovali Bratislavou pravicoví extrémisti, boli v SMERe veľmi pohoršení, že účastníci skandovali vulgárne heslá na adresu pani europoslankyne Moniky Beňovej. "Zastal som sa vtedy pani poslankyne, pretože náckovia naozaj prerazili všetky mysliteľné dná... Včera na prvomájovom proteste SMERu poslanec NR SR Blaha vyhecoval dav a ten skandoval rovnakú nadávku na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej," napísal Juraj Rizman a dodal, že súdruhovia na tribúne v Nitre sa bavili. 

"Neprotestovala ani prítomná pani poslankyňa Beňová... Je smutné sledovať, ako kedysi premiérska strana padla a preráža jedno dno za druhým. Sociálna demokracia to pod vedením Fica a Blahu dotiahla až na úroveň futbalových výtržníkov a agresívnych náckov, áno viacerí z lídrov vtedajších protestov pravicových extrémistov boli odsúdení za násilnú trestnú činnosť a extrémizmus," zareagoval Rizman a dodal, že to predsalen má jednu výhodu. 

"Smeráci sa definitívne demaskovali. Zvolili slovník a spôsoby extrémistov, ktoré sú v slušnej spoločnosti neakceptovateľné. A tak sa k nim treba začať správať. A manželke pána Blahu zo srdca prajem, aby sa o nej nikdy nikto nevyjadroval tak, ako sa jej muž a dav, ktorý hecuje, vyjadruje o mojej partnerke,"  uzavrel Rizman. 

mečiarizmus pokoril ficizmus

"Veľmi negatívne spomíname na mečiarizmus a mám pocit, že ficizmus ho prekonal. Ohavné nadávky, rozkrádačky, vražda, únos, ukradnutá spravodlivosť a dokonca aj kamarátstvo s fašistami. Kam až "ficizmus" dokáže zájsť? Držte sa, pani prezidentka. Sú to hulváti. Na deň žien rozdávajú ruže, ale keď im horí pod zadkom, ukazujú svoju pravú tvár," zareagoval poslanec OĽaNO Tomáš Šudík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie