Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Beňová: Blahu som nepočúvala, vulgarizmy proti prezidentke neskandovali
Zdielať na

Beňová: Blahu som nepočúvala, vulgarizmy proti prezidentke neskandovali

BRATISLAVA / V nedeľu, 1. mája, sa v Nitre konal protest politickej strany Smer-SD. Najvyšší predstavitelia Smeru sa slovne pustili do prezidentky Zuzany Čaputovej. Na námestí znelo aj to, že je "americká ku*va". Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) uviedla, že podľa nej sa tam nič také nedialo, a ona tieto vulgarizmy na adresu prezidentky nepočula.

Beňová: Zatvárať lídra opozície do väzby je irelevantné

S kolegami vo frakcii som mala veľmi otvorený rozhovor o situácii na Slovensku. Musím povedať, že sa mi nepáči, že počas každého jedného zasadnutia v Štrasburgu prichádzajú niektorí moji kolegovia s takýmto návrhom (vyradenie Smeru-SD z frakcie, pozn.red). Netvárme sa, že v minulosti bola na Slovensku nejaká ideálna doba, ale nikdy mi ani nenapadlo prísť v Európskom parlamente s návrhom, aby niektorého poslanca, či poslankyňu, či nebodaj celú stranu vylučovali. Neurobila som to ani vtedy, keď podpredseda PS hrubo nadával jednej našej olympioničke a nenapísala som vtedy, aby PS vylúčili kvôli hrubým výrazom. Ja absolútne nesúhlasím s vulgarizmami. Nesúhlasím s tým, že dochádza naozaj k hlúpym situáciám. Na druhej strane nevidím dôvod, aby naša frakcia teraz postupovala tak, že nás vylúči zo svojho stredu, pretože všetky témy, ktoré sa spájajú so sociálnou demokraciou Smer dlhodobo presadzoval. To, že teraz je iná situácia a kolegovia sa v národnej rade koncentrujú na to, čo vzniklo ohľadom vydávania predsedu strany do väzby, nie je príjemné. Ja som, každopádne, za to, aby prebehlo legitímne vyšetrovanie, aby prebehol nezávislý súd. Ale myslím si, že zatvárať lídra opozície do väzby, a ešte dopredu hovoriť, že iba do konca mája, je irelevantné.

Spomenula ste vulgarizmy. Stála ste na tom pódiu, sama ste zažila niečo podobné. Včera ste k tomu zverejnila nejaké video z Frankfurtu, ako to vnímate s odstupom jedného - dvoch dní?

Vnímam to rovnako, ako som to včera povedala. Možno neviem tomu dať taký pátos, ako iní, ktorí točia videá. Ale keď mi vaši kolegovia, novinári, písali tú správu, tak okamžite po obdržaní správy som na to aj reagovala. Mňa to veľmi mrzí. Ja som Ľuboša Blahu nepočúvala na tom pódiu, a tí, ktorí ste stáli niekedy na pódiu a viete ako to funguje, keď vystupujete spoločne, tak viete, že nie vždy počúvate toho, kto práve reční pri mikrofóne. My sme tam mali úplne inú diskusiu, a keď sa spustili tie pokriky zospodu z pódia, boli to nejakí jednotlivci. Predpokladám, že mňa vypískali, keď som išla rečniť k mikrofónu. Bola to nejaká protieurópska skupina, proti NATO a nejakí ľudia, ktorí sa nevedia správať. Veľmi ma to mrzí, nemalo sa to stať, ale v žiadnom prípade nesúhlasím s tým, že by tam skandoval nejaký dav vulgarizmy proti pani prezidentke, pretože to tak nebolo.

Hovorili ste, že Ľuboša Blahu nepočúvate?

Ja mám na mnohé veci zásadne rozdielne názory ako kolega Blaha, viackrát som to povedala, neviem, prečo by to mala byť teraz novinka pre médiá, vy, ako novinári, to veľmi dobre viete. Úplne zásadný problém mám so spôsobom, akým prezentuje svoje názory, ktoré, niektoré majú svoju racionalitu, ale spôsob akým ich prezentuje je pre mňa neprijateľný.

Keď ste to teraz počula celé, chcete vyjadriť podporu prezidentke?

Určite by sa takéto veci nemali diať a nesúhlasím s tým, aby bolo politikom vulgárne nadávané. Ale veľmi úprimne, pán redaktor, v minulosti sme zažili demonštrácie a manifestácie, kde podobným spôsobom nadávali našim politikom, a nikto sa im vtedy za to neospravedlňoval, takže by sme sa na Slovensku vo všeobecnosti mali zamyslieť nad tým, že vulgarizmy na verejné priestranstvo nepatria.

Ako to vidia v Europarlamente?

Ja som ešte minulý týždeň informovala aj predsedníčku našej frakcie, aj predsedníčku Európskeho parlamentu a kolegov predsedov národných delegácií u nás vo frakcii, aká je momentálna situácia na Slovensku a chcem zdôrazniť, že nikto nespochybňuje nezávislé vyšetrovanie, práve naopak. Všetko, samozrejme, treba vyšetriť, ale ja osobne nepovažujem za správne, že už dopredu je jasné, že chcú prepustiť Roberta Fica po pár týždňoch, ale chcú ho zavrieť do vyšetrovacej väzby. Nerozumiem tomu. Zvlášť nie potom, ako táto informácia je verejne známa už dva týždne a ak tvrdia, že kolúzna väzba má zabrániť tomu, aby sa ovplyvňovali svedkovia, tak, ak by bol chcel niekto ovplyvňovať tých svedkov mohol využiť tie dva týždne a nie teraz na silu deklaratórne v parlamente zahlasovať za jeho vzatie do kolúznej väzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie