Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Plénum NR SR rozhodlo: Roberta Fica poslanci nevydajú na väzobné stíhanie. Hatrákovú a Tabak čaká vyhadzov!
Zdielať na

Plénum NR SR rozhodlo: Roberta Fica poslanci nevydajú na väzobné stíhanie. Hatrákovú a Tabak čaká vyhadzov!

BRATISLAVA / Poslanci rozhodli. Súd nemôže rozhodovať o vzatí Roberta Fica do väzby. Všetci poslanci hnutia Sme rodina sa zdržali, nadpolovičnej väčšine chýbali dva hlasy. z OĽaNO nehlasovala Romana Tabak ani Katarína Hatráková. V pléne bolo všetkých 150 poslancov.

Koalícia, ktorá začínala s ústavnou väčšinou, sa opäť dostala do štádia, kedy v rozhodujúcom momente išlo o každý jeden hlas. Poslanci národnej rady napokon žiadosti generálnej prokuratúry nevyhoveli a Roberta Fica nevydajú na väzobné stíhanie. Zo 150 poslancov bolo za 74, proti 49, 19 poslancov sa zdržalo a nehlasovalo 8 poslancov.

Sme rodina sa zdržala

V posledných dňoch sa skloňovalo, že jednotný nebude ani samotný klub OĽaNO. Katarína Hatráková v utorok (3.5.2022) pred médiami vyhlásila, že expremiér Robert Fico nie je človek, ako každý iný, pretože je poslanec. Zároveň však povedala, že sa pri hlasovaní zdrží a teda nebude hlasovať proti.

​Pochybnosti už minulý týždeň avizovala Romana Tabak, ale aj Gyorgy Gyimesi (OĽaNO). Proti vydaniu predsedu Smeru-SD boli aj exčlenovia klubu Igora Matoviča Martin Čepček a Ján Krošlák. 

Jednotný postoj prezentoval len poslanecký klub SaS, ktorý podporil vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie. 

Najväčšia prehra Igora Matoviča, poznamenal Sulík

"Toto je najväčšia prehra politickej kariéry Igora Matoviča," napísal minister hospodárstva Richard Sulík na sociálnej sieti. "Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii," uzavrel minister za SaS. 

Na zlyhanie poslancov Igora Matoviča upozorňuje aj SaS. Predsedníčka Anna Zemanová sa na tlačovej besede opýtala, aké osobnosti si to Igor Matovič vybral na svoju kandidátku. "Nechajú sa za lacný peniaz kúpiť," poznamenal Baránik s tým, že poukazoval na hnutie OĽaNO, ktoré má poslancov, ktorí sú v parlamente ako korupčné hnutie len na oko. 

"Potom sú tu ľudia, ktorí sú miláčkami lídra tohto koalície, ktorí si vydobyli právo hlasovať ako chcú a keď sa im to hodí, tak hlasujú proti koalícii," poznamenal Baránik na konto Igora Matoviča, ale aj hnutia Sme rodina. Doplnil, že politika našich ľudí zostáva. 

Spravodlivosť na Slovensku tvrdo zaplatí, uviedla Remišová

Podľa ministerky Veroniky Remišovej (Za ľudí) sa história láme na rozhodnutiach jednotlivcov. "Dnes si niektorí vybrali svet Smeru," uviedla ďalej na sociálnej sieti. 

Parlament sklamal Kolíkovú

"Rozhodnutie parlamentu ma sklamalo, vnímam to ako zlý signál voči verejnosti. Poslanec nie je viac alebo menej ako hocikto iný. Ak by som hlasovala, dala by som priechod spravodlivému procesu, pretože dôverujem prokurátorovi, ktorý o to žiadal, a rovnako dôverujem súdom, ktoré o tom na konci dňa rozhodnú," uverejnila ministerka na sociálnej sieti a dodala, že je rada, že poslanecký klub SaS hlasoval za vydanie. To, z čoho je Robert Fico obvinený je mimoriadne závažné.

"Používať politickú moc na kompromitovanie protivníkov akýmikoľvek prostriedkami boli praktiky totalitného režimu a verila som, že sa to nikdy na Slovensko už nevráti. Verme, že napriek tomu bude kauza uzavretá tak, ako to v právnom štáte má byť," uzavrela ministerka spravodlivosti. 

Niektorí to urobili z naivity, niektorí z hlúposti, reaguje Matovič

"Účasť 150 poslancov … to skorumpovaného zločinca stálo veľmi veľa … niekto to urobil z naivity, niekto z hlúposti, niekto za prachy a niekto si chcel len kúpiť poistku, aby raz nevidali spravodlivosti jeho … a mňa veľmi mrzí, že 17 poslancov Sme rodina a 2 poslankyne nášho hnutia si myslia, že poslanci sú viac ako obyčajní ľudia," začal expremiér a líder hnutia OĽaNO. 

"Napriek tomu, nebojte sa, #DobreBude, aj keď dnes spravodlivosť prehrala jednu z bitiek. ps. Veľké ďakujem 48 poslancom OĽANO, ktorí zostali verní našim hodnotám a nepodľahli tlaku. Áno, ak sa raz mafia vráti k moci, bude sa chcieť pomstiť, ale strach v takýchto chvíľach nemôže byť našim radcom," uzavrel Matovič.

OĽaNO chce vylúčiť z klubu Romanu tabak aj Katarínu Hatrákovú

Návrh podáva predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. "Ospravedlňujem sa všetkým," poznamenal Igor Matovič a do balíku sklamaní pridal aj hnutie Sme rodina, ktoré sa počas hlasovania zdržalo. 

Koalícia chcela získať skalp, reaguje Pellegrini

Podľa lídra opozičnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho je rozhodnutie dôkazom, že koalícia nedokázala presvedčiť ani vlastných poslancov. "V tomto prípade išlo vláde len o získanie skalpu a chceli vidieť opozičného predsedu strany v putách," zareagoval Pellegrini. 

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko vyzvalo preméra Eduarda Hegera (OĽaNO) aby vylúčil hnutie Sme rodina z koalície. "Nehlasovanie členov a členiek Sme rodina za vydanie poslanca Fica na trestné stíhanie je posledná čiara, ktorú počas svojej účasti vo vládnej koalícii prekročili. Pokračovaním koalície so Sme rodina by táto “protikorupčná vláda” na čele s premiérom stratila akúkoľvek tvár. Boris Kollár a jeho ľudia v parlamente za dva roky vlády napáchali obrovské škody, zablokovali veľké množstvo potrebných reforiem a zákonov. Hlasovali za nebezpečné návrhy fašistov a smerákov ako na bežiacom páse a teraz sa bez okolkov spolčili s Ficom, aby zabránili spravodlivosti. Toto nemôžeme ďalej tolerovať!" uviedla predsedníčka Irena Bihariová  na margo dnešného hlasovania. 

Štátny tajomník na rezorte spravodlivosti sa Hatrákovej a Tabak poďakoval za kus dobrej roboty.

Poslankyňa Romana Tabak sa pred médiami obhajovala tým, že nechcela byť súčasťou politickej pomsty, hoci dúfa, že Robert Fico bude odsúdený a príde o poslanecký mandát. Na otázku o vylúčení z klubu OĽaNO reagovala tým, že určite dostane ponuku z iného klubu. V kuloároch sa hovorí, že Romana Tabak zamieri do klubu Borisa Kollára. 

Súvisiace články

Najčítanejšie