Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
O ich osude je rozhodnuté: Katarína Hatráková a Romana Tabak v klube OĽaNO končia
Zdielať na

O ich osude je rozhodnuté: Katarína Hatráková a Romana Tabak v klube OĽaNO končia

BRATISLAVA / O tom, že klub OĽaNO má v pláne vylúčiť ďalšie dve poslankyne zo svojho klubu oznámil na tlačovej konferencie predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. Dôvod? Hlasovanie proti vydaniu Roberta Fica na väzobné stíhanie.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš podal návrh na vylúčenie poslankýň Romany Tabak a Kataríny Hatrákovej z klubu OĽaNO. Dôvodom je podľa Šipoša spreneverenie hodnotám hnutia.

Aktuálne informoval klub o tom, že Katarína Hatráková (Kresťanská únia), ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO a Romana Tabak v poslaneckom klube lídra Igora Matoviča definitívne končia. Po poslancovi Martinovi Čepčekovi ide o ďalšie dve osoby, ktoré dostali z klubu vyhadzov. 

Romana Tabák sa však o svoju poslaneckú budúcnosť neobáva. V parlamentných kuloároch sa dokonca povráva, že jej držia miesto v hnutí Sme rodina.

Poslankyne hnutia nezahlasovali za vydanie obvineného Roberta F. na väzobné stíhanie. Informoval o tom na tlačovej konferencii. „Dnes sa poslankyne Katarína Hatráková a Romana Tabak, dve poslankyne z 50 poslancov klubu hnutia OĽaNO svojím hlasovaním spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali, a tým, že zabránili výkonu spravodlivosti, zradili drvivú väčšinu voličov OĽaNO," uviedol Šipoš.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič (OĽaNO) sa svojim voličom za hlasovanie poslankýň ospravedlnil. „Nechceme mať nič spoločné s takýmito dvomi poslankyňami, ktoré v kritickej situácii si povedia, že budú chrániť mafiu. Robert Fico patrí pred spravodlivý súd," dodal Matovič, podľa ktorého politici nemajú právo uzurpovať si moc a stáť nad súdom.

Hlasovanie poslankýň predseda hnutia OĽANO Matovič nevníma ako zámienku pre rozpad koalície tak, ako to vo svojom stanovisku spomínala koaličná strana Sloboda a Solidarita. „Do poslaneckého hnutia sa možno dostali ľudia, ktorí doňho nepatrili," uzavrel Matovič. Poslanci parlamentu dnes nevyhoveli žiadosti Generálnej prokuratúry SR a nevydali súhlas s väzobným stíhaním poslanca a predsedu strany Smer-SD Roberta F. Za súhlas s väzbou hlasovalo 74 zo 150 prítomných členov zákonodarného orgánu. Na väzobné stíhanie bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie