Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Situácia s výpoveďami v SND: Kozelová riaditeľa Drličku kritizuje, ministerka tvrdí, že personálne zmeny sú v jeho rukách
Zdielať na

Situácia s výpoveďami v SND: Kozelová riaditeľa Drličku kritizuje, ministerka tvrdí, že personálne zmeny sú v jeho rukách

BRATISLAVA / Je arogantný, povedala poslankyňa OĽaNO a členka parlamentného výboru pre kultúru a média Monika Kozelová na konto generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku. Toho pred viac ako rokom vymenovala do funkcie ministerka kultúry za OĽaNO Natália Milanová.

Matej Drlička síce na výberovom konaní na post GR SND tvrdil, že prepúšťať sa v umeleckých súboroch nebude, doba ukázala opak. Ukončenie internej spolupráca postihlo aj dlhoročnú sólistku Opery SND sopranistku Ľubicu Vargicovú. Tá sa do médií niekoľkokrát vyjadrila, že s takýmto prístupom nesúhlasí. 

Generálny riaditeľ, ktorý bude už dnes (štvrtok 12.5.2022) hosťom v 24Podcaste TV JOJ sa ku kauze vyjadril, že zoštíhlenie sólistickej časti je súčasťou ozdravného plánu a bolestivej reformy. Niektorým sólistom mal ponúknuť externé zmluvy, alebo prácu na inej pozícii v divadle. Išlo napríklad o pomocné práce v Umelecko-dekoračných dielňach. Práve tento typ ponúk sa operných sólistov dotkol.

Parlamentný výbor plný emócií

Generálny riaditeľ sa zo svojho konania zodpovedal aj na parlamentnom výbore pre kultúru a média, ktorý viedla poslankyňa Za ľudí a jeho podpredsedníčka Jana Žitňanská. Situáciu sa nepodarilo zvládnuť a vedenie SND a jeho Opery čelili invektívam zo strany poslancov. Najhlasnejší bol vo svojich výhradách poslanec OĽaNO Jozef Pročko, ktorý Drličku označil za hanbu, ale aj jeho kolegyňa z toho istého klubu Monika Kozelová. Čo vyčíta generálnemu riaditeľovi pomenovala pre Noviny PLUS na pôde parlamentu.

​Po rokovaní vlády (streda 11.5.2022) sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadrila k celej vzniknutej situácii aj ministerka kultúry Natália Milanová, ktorá dianie na parlamentnom výbore pre kultúru a médiá označila za nekultúrny. Zároveň zdôraznila, že by si priala, aby takáto diskusia prebiehala za zatvorenými dverami. To by podľa ministerky zabránilo politizácii celého procesu. Zároveň však priznala, že do personálnych nominácií a rozhodnutí sa generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla nestará. 

Súvisiace články

Najčítanejšie