Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Veľvyslanec Ondrejcsák: Putin definitívne zrušil poriadok v Európe
Zdielať na

Veľvyslanec Ondrejcsák: Putin definitívne zrušil poriadok v Európe

BRATISLAVA / Istota, že neutrálne Fínsko a Švédsko vstúpia do NATO je aktuálne 99,9 %. Podľa odboríkov, ale aj nášho veľvyslanca v Londýne je jasné, že Putin svojou vojenskou agresiou na Ukrajine prekopal poriadok v Európe a dokázal spojiť západ.

Veľvyslanec Róbert Ondrejcsák zdôraznil, že nič nedemonštruje viac, definitívne narušenie poriadku v Európe zo strany ruského prezidenta Vladimíra Putina, ako záujem doteraz neutrálneho Fínska a Švédska vstúpiť do NATO.

"Helsinki a Štokholm prestali veriť, že s Ruskom sa dá normálne koexistovať a že sa Moskva bude správať ako civilizovaný člen medzinárodného spoločenstva. Že ruské konanie, rozpútanie vojny, nie je len jednorázová úchylka, ale je to trvalý stav ruského strategického myslenia a konania," zdôraznil veľvyslanec. 

"Lebo nikto nevstúpi do NATO len kvôli marginálnej, jednorazovej chybe suseda - len vtedy, keď je skalopevne presvedčený, že tento stav Ruska je definitívny/dlhodobý. Je to samozrejme ďalšia obrovská strategická prehra Ruska," pokračoval ďalej a dodal, že namiesto toho, aby sa od ruských vyhrážok severní susedia zľakli a ustúpili, stal sa opak.

"Prijali sebavedomé rozhodnutie na základe svojich strategických záujmov. Keby som to mal zhrnúť do jednej vety: Fínsko a Švédsko by do NATO pravdepodobne nikdy nevstúpili bez ruskej agresie voči Ukrajine. Veľmi to našu spoločnú alianciu posilní, ide o stabilné, demokratické štáty so serióznymi vojenskými spôsobilosťami," dodal s tým, že posilnenie NATO na severe je vynikajúca správa pre európsku bezpečnosť, keďže obrana Pobaltia bude po vstupe Fínska a Švédska geostrategicky oveľa výhodnejšia.

Fínsko aj Švédsko budú členmi NATO

Pravdepodobnosť, že Fínsko vstúpi do NATO, je 99,9 percenta, povedal bývalý fínsky premiér Alexander Stubb pre BBC. Stubb, ktorý bol predsedom vlády v rokoch 2014 - 2015, predpokladá, že fínsky prezident ohlási zámer jeho krajiny vstúpiť do Severoatlantickej aliancie vo štvrtok, cez víkend bude nasledovať vláda a začiatkom budúceho týždňa urobia spoločné vyhlásenie Fínsko a Švédsko.

Expremiér dodal, že vo Fínsku existuje pre vstup do NATO „výrazná podpora". Poukázal pritom na výsledok utorkového prieskumu verejnej mienky, v ktorom sa 76 percent opýtaných vyslovilo za členstvo v aliancii a 12 proti. Ide o výrazný rast podielu stúpencov členstva v NATO v porovnaní s obdobím pred ruskou inváziou na Ukrajinu. „Jediným človekom, ktorému sa môžeme poďakovať, je Putin, on je dôvodom, pre ktorý vstupujeme," povedal bývalý fínsky premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie