Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezident Zelenskyj telefonoval so Zuzanou Čaputovou: Hovorili o plyne aj návšteve Ukrajiny
Zdielať na

Prezident Zelenskyj telefonoval so Zuzanou Čaputovou: Hovorili o plyne aj návšteve Ukrajiny

BRATISLAVA / Za neúčasť na príhovore prezidenta Zelenského si hlava štátu vyslúžila ostrú kritiku. Podľa komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza sa prezidentka zaradila k Richardovi Sulíkovi a fašistom. Včera však zopakovala, že Ukrajina vo svojom snažení nemôže ostať opustená. Dnes s prezidentom Zelenským aj telefonovala.

"Mal som telefonický rozhovor s prezidentkou Zuzanou Čaputovou," uviedol ukrajinský prezident, ktorý s našou hlavou štátu diskutoval o dovoze paliva na Ukrajinu a prebrali aj sankcie. "Poďakoval som za humanitárnu a obrannú pomoc, pozval ju na Ukrajinu," uviedol Zelenský, ktorý prezidentku Čaputovú pozval na návštevu Ukrajiny. 

“Zuzana, cením si podporu, ktorú Slovensko Ukrajine a našim občanom dáva. A cením si aj náš dialóg, lebo má vždy konkrétne výsledky. Ďakujem Slovensku", povedal prezident Volodymyr Zelenskyj počas dnešného telefonátu. Informovala o tom na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

"Hovorili sme nielen o situácii v jeho krajine a o podpore, ktorú potrebujú, ale aj o európskej perspektíve Ukrajiny. Je vďačný za to, že Slovensko podporuje Ukrajinu aj v tejto ich ambícii. Reagoval tak na naše včerajšie stretnutie s poľským prezidentom Dudom, ktorému som navrhla, aby sme spoločne viedli dialóg s tými členmi Európskej únie, ktorí majú ku kandidátskemu statusu Ukrajiny zdržanlivejší postoj," uviedla hlava štátu ďalej. 

Prezidentka pripomenula, že pre milióny Ukrajincov je vojna každodennou realitou, ktorá zanecháva okrem nespočetných ľudských tragédií aj nedozierne ekonomické škody.

"Aj preto už teraz rozmýšľajú o obnove a rekonštrukcii svojej krajiny, ktorá bude príležitosťou aj pre naše firmy a expertov. Prezidentovi Zelenskému som vyjadrila uznanie za odhodlanie, s akým vedie svoju krajinu v tejto ťažkej skúške a ktorým inšpiruje ľudí na celom svete," poznamenala prezidentka s tým, že prezident Ukrajiny jej na záver povedal, že praje nášmu národu všetko najlepšie, ale najmä aby sme mali mier, lebo vie, aká vysoká je jeho cena.

"Ďakujem Volodymyr a teším sa na naše stretnutie!" uzavrela prezidentka. 

Neúčasť v parlamente

Práve ukrajinský prezident sa v utorok prihováral poslancom NR SR prostredníctvom telemosta. Na jeho príhovore, kde hovoril o tom, že každý štát túži byť slobodný sa hlava štátu nezúčastnila, za čo si vyslúžili kritiku aj komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza. 

"Jediná absencia, ktorá je bolestná, pretože ide proti oprávneným očakávaniam, bola neprítomnosť Zuzany Čaputovej. Prejav prezidenta Zelenského mal charakter politického gesta. Chcel sa poďakovať svojim susedom za pomoc a pripomenúť im, že jeho ľudia zomierajú aj za ich majetok, slobodu a životy. Hlava štátu smie takúto udalosť vynechať len z obzvlášť dobre odôvodnených príčin, ako je trebárs aktívna obrana štátu pri prebiehajúcej vojenskej invázii, alebo lekármi potvrdená hlboká kóma. A ešte aj v tej kóme by to stále mohla dať na Miloša Zemana," uviedol Soltész vo svojom komentári.

​Pritom ešte včera prezidentka zdôraznila, že Ukrajina nesmie ostať sama v boji za svoju slobodu pred ničím nevyprovokovanou agresiou Ruska. Ani Slovensko totiž nebude v bezpečí, ak sa presadí brutálna sila a agresia namiesto rešpektu voči suverenite a práve krajín vybrať si, kam chcú patriť. Prezidentka Zuzana Čaputová tak reagovala na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Národnej rade SR.

„Ukrajine budeme naďalej pomáhať humanitárne, vojenskou pomocou, ako aj podporou jej členstva v Európskej únii. Som rada, že našu podporu a solidaritu je na Ukrajine cítiť a vážia si ju,“ vyhlásila. Pripomenula tiež slová prezidenta Zelenského, ktorý povedal, že solidarita s Ukrajinou zabezpečí, že Rusko nebude schopné zopakovať rok 1968. „Tyrania totiž nemôže poraziť slobodu a demokraciu,“ uzavrela.

Najčítanejšie