Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Predseda vlády Eduard Heger o situácii s plynom: To Rusko vydiera nás
Zdielať na

Predseda vlády Eduard Heger o situácii s plynom: To Rusko vydiera nás

BRATISLAV / Predseda vlády Eduard Heger sa na sociálnej sieti vyjadril, že nás Rusko vydiera. Komentoval tak situáciu, ktorá vznikla okolo plynovodu a prerušených dodávok z Ukrajiny.

Premiér zdôraznil, že po celé desaťročia, čo tečú ruská ropa a plyn do Európy, sa nenašiel nikto, kto by tieto dodávky napriek dohodám z nejakých politických dôvodov odmietol. "Európske firmy v zmysle svojich kontraktov s ruskými dodávateľmi kupovali ropu a plyn, platili za ne dohodnuté ceny a majitelia ropovodov a plynovodov im tieto suroviny za poplatok dodávali. Normálny obchod," poznamenal premiér z hnutia OĽaNO, zároveň však pripomenul aj udalosti z roku 2013. 

"Ale počas zimy v roku 2009 sa stalo niečo nepredstaviteľné – Rusko zastavilo dodávky plynu cez Ukrajinu a odpojilo tak časť Európy. Zareagovali sme správne. Naši technici dokázali niečo, čo bolo dovtedy považované za nemožné: Za niekoľko krátkych týždňov prestavali plynovod Bratstvo na obojsmerný," poznamenal Eduard Heger a dodal, že história sa opakuje. 

"Situácia sa dnes opakuje znova. Prezident Putin si vymyslel nezmyselnú obštrukciu o rubľových platbách za plyn a už odpojil od dodávok Poľsko a Bulharsko. Len naša dezinformačná scéna, skorumpovaná ruskými agentmi, odmieta vidieť, že Rusko už nie je spoľahlivý dodávateľ energií," pokračoval ďalej a zdôraznil, že preto vymýšla nezmysli, ako napríklad ten, že Ukrajina vydiera Slovensko vypnutím ropy a zemného plynu.

Premiér uviedol aj to, že je to presne naopak. "To Putin vydiera nás. Pre Slovensko tak existuje len jediná cesta, ako sa vymaniť z tejto ruskej energetickej pasce, a to, že prestaneme byť na dodávkach sibírskeho plynu a ropy závislí. Konečne. Bude to stáť zdroje aj zvýšené úsilie. Ale aj túto prekážku prekonáme rovnako, ako sme ju prekonali v roku 2009. Veď ani teraz nie sme na ňu sami, ale v spoločnosti silných demokracií," uzavrel svoj príspevok na sociálnej sieti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie