Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zoologička Apfelová: Keď sa medveď postaví na zadné laby, neútočí
Zdielať na

Zoologička Apfelová: Keď sa medveď postaví na zadné laby, neútočí

BANSKÁ BYSTRICA / Na turistickej trase smerom na Drábovku napadla medvedica dvoch turistov. Táto správa vystrašila turistov a všetkých, ktorí chceli stráviť víkend v horách na vychádzkach. Ako znížiť riziko stretu so zverou, akým miestam by sme sa mali v tomto období vyhnúť, zisťovala reportérka Katarína Kováčiková v rozhovore so zoologičkou Máriou Apfelovou. Osemnásť rokov pôsobí v Národnom parku Veľká Fatra a strety s medveďmi, ako sama hovorí, už nepočíta. 

Aké majú teraz medvede obdobie?

Medvede nám opustili brlohy, už vychádzajú z brlohov aj posledné medvedice s mláďatami, ktoré si toto vychádzanie nechali na stabilnejšie počasie. Stret s medveďom je teda pravdepodobný, pokiaľ sa pohybujete v horských oblastiach. Koncom mája sa začína aj medvedia ruja, čiže medvede majú intenzívny čas, keď vyhľadávajú jeden druhého a keď dávajú vznik novej generácii. Pokiaľ sa chystáte na turistiku v tomto období, mali by ste sa vyhýbať miestam, ktoré nie sú prehľadné, nemáte dostatočný prehľad a nevidíte na väčšiu vzdialenosť ako nejakých 20 metrov. Pokiaľ však využívate turistické trasy, alebo sa pohybujete na miestach, kde je pohyb ľudí v priebehu dňa bežný, máte minimálnu šancu sa stretnúť s medveďom. Pokiaľ sa vyberiete do prírody, alebo máte naplánovanú trasu v horských oblastiach, mali by ste si pred každou cestou poriadne naplánovať, kam sa chcete dostať a akým spôsobom sa tam dostať dá. Mali by ste mať naštudované turistické trasy a mali by ste dať vedieť svojim rodinným príslušníkom, alebo známym, kde sa budete pohybovať. Pokiaľ dodržíte zásady, že nevystupujete z turistickej trasy, nepredierate sa húštinami, alebo neprehľadným terénom, robíte okolo seba primeraný hluk, alebo sa medzi sebou rozprávate, prípadne máte so sebou deti, ktoré robia primeraný hluk, máte prakticky minimálnu šancu stretnúť akékoľvek voľne žijúce zviera. Pretože zvieratá žijúce v našej prírode sa rodia s prirodzenou plachosťou voči ľuďom a pokiaľ majú možnosť ujsť, tak túto možnosť určite využijú.

Počujú ma zvieratá, keď prší alebo je v blízkosti potok? Existuje obdobie kedy radšej vôbec neísť do lesa?

Aktivita zvierat je sústredená do tej časti dňa, keď sú naše aktivity trošku utlmené. Najväčšia šanca stretnúť voľne žijúce zvieratá je na súmraku, na úsvite, alebo počas noci. Týmto obdobiam, ak sa nechcete stretnúť s voľne žijúcimi zvieratami by ste sa mali v prírode vyhnúť. Ak robíte primeraný hluk, ale nachádzate sa v priestore, kde hučí potok, alebo prší, fúka silný vietor, sú to podmienky, pri ktorých vás to zviera nemusí počuť a nemusí sa vyhnúť tejto situácii. Vtedy je dobré dávať o sebe vedieť nejakým iným spôsobom. Ak ste viacerí, rozprávajte sa takým primeraným hlasom, nemusíte kričať na celú dolinu, aby ste nevyplašili zase iné zvieratá, ktoré sa tam prirodzene vyskytujú. Stačí bežné používanie hlasu, prípadne niečo, čo ten zvuk vydáva namiesto vás. Využívajú sa napríklad nejaké zvončeky, alebo rolničky, prípadne si môžete pustiť potichu hudbu v telefóne, alebo nejaké rádio a počúvať to. Väčšinou to ako prevencia stretnutia stačí. Takisto, keď sa pohybujete po teréne, mohli by ste si aspoň z času na čas všímať, ktorým smerom fúka vietor, pretože pokiaľ fúka vietor od vás smerom dopredu je veľká šanca, že zvieratá, ktoré sa v tom priestore pred vami nachádzajú, zacítia váš pach a tento priestor opustia. Ak si však uvedomíte, že vietor fúka oproti vám, to zviera má menšiu šancu vás zaregistrovať, vtedy využívajú na to, aby sa vám vyhli iba sluch alebo zrak. Vtedy musíte byť obozretnejší a dávať väčší pozor pri tom pohybe sami.

Muži na Poľane mali so sebou aj sprej na medvede, vravia, že obaja vystriekali tie spreje a ani to nepomohlo. Medvedica vraj na to nereagovala, čím si to vy vysvetľujete?

K okolnostiam tohto prípadu sa konkrétne vyjadrovať nechcem, neprešetrovala som tie okolnosti, je to v kompetencii zásahového tímu, alebo kolegov z CHKO Poľana, ktorí budú určite pátrať po príčinách, čo sa to udialo. Ale používanie sprejov proti medveďom vrelo odporúčame ako prevenciu. Nie je to prevencia stretnutia, je to prevencia možného útoku alebo zvrátenia zranení, ak už k takémuto stretu prišlo. Spreje sa dajú kúpiť aj s ochranným puzdrom, ktoré zároveň slúži na pripnutie na batoh, alebo na opasok tak, aby ste sprej mali poruke. V prípade, že sa chystáte na vysokohorskú turistiku, alebo na územie, kde viete, že je jadrový výskyt medveďov, prípadne kde je stret s medveďmi vysoko pravdepodobný, je to veľmi dôležité. Treba si však uvedomiť, že sprej proti medveďom je obranná zbraň, nepatrí do rúk deťom. Na väčšine tých sprejov je aj napísané, že je to vhodné pre osoby od 18 rokov. A keď už tento sprej máte, nestačí vám ho len mať so sebou, musíte vedieť, akým spôsobom ho máte účinne používať, aby vám v prípade útoku na niečo bol. Každý sprej ma navrchu poistku, ktorá pri pohybe terénom musí byť zaistená, aby sa nestalo, že si to omylom streknete na seba, alebo na niekoho v okolí, pretože účinná látka v spreji je veľmi silná a spôsobuje dočasné zranenia, ktoré nie sú život ohrozujúce. Sprej je veľmi účinný, keď sa dostane do kontaktu s dýchacími cestami, povrchom kože, alebo s očami. Ten účinok je okamžitý. Pokiaľ sprej použijete správne, použijete ho v smere zvieraťa, samozrejme musíte vedieť, akým smerom fúka vietor, aby tá účinná látka doletela až k tomu zvieraťu, aby sa vám nestalo, že použije sprej a pacifikuje vás namiesto toho zvieratka. Účinok pretrváva dlhšie, opuchnú sliznice, zasiahnuté zviera zalejú slzy a niekoľko minút nie je schopný pohybu a nasleduje intenzívne pálenie a štípanie. V prípade, že ten sprej je použitý správne a zasiahne útočiace zviera, nie je šanca, že útok bude pokračovať a nie je šanca, že vás bude zviera naďalej prenasledovať.

Čo mám robiť, keď sa už stretnem s medveďom?

V prvom rade sa treba vyhnúť tomu stretnutiu. Medveď je síce pomalé, komótne zviera, rozprávky v nás evokujú nejaký pocit bezpečia v ich prípade, vo väčšine prípadov to tak aj je, lebo medveď sa nám vyhne, ale určite to nie je zvieratko na maznanie, prikrmovanie, hladkanie, alebo akýkoľvek kontakt s ním. Ak sa pohybujete prírodou, treba sa stretnutiam vyhýbať a robiť všetko pre to, aby sme na seba upozornili. Ak už medveďa vidíme a je tá možnosť, treba sa z toho priestoru vzdialiť. Ak sa dá prejsť okolo tak, aby sme pokračovali v trase. Ak sa nedá, treba sa vrátiť zo smeru z ktorého prichádzame, v ideálnom prípade tak, aby nás medveď nevidel. Ak nás medveď uvidí, postaví sa na zadné laby, neznamená to útok, čo si myslí väčšina ľudí. Pokiaľ sa medveď postaví na zadné laby, snaží sa zachytiť váš pach, pretože pri zemi prúdi vietor oveľa pomalšie, ako vo vyšších vrstvách, takže ak sa postaví, snaží sa nacítíť vás, alebo získať informáciu, či ste hrozbou, alebo čo za predmet to pred sebou má. Ak už sa dá medveď opäť na štyri, zaklopí uši a intenzívne hľadí smerom na vás, je veľká pravdepodobnosť, že bude nasledovať útok, alebo fingovaný útok. Medveď, pokiaľ to nie je nutné, tak do kontaktu s človekom neprichádza a chce sa mu vyhnúť. Je to aj pre neho veľké riziko, môže sa zraniť a nebude schopný získavať potravu, alebo postarať sa o mláďatá. Vtedy treba zachovať pokoj. Určite nebežať, nekričať, v niektorých prípadoch pomôže, keď dáte o sebe vedieť zvukom, aby si vás vedel zaradiť, že ste človek, aby sa mohol vzdialiť. Ak už sa medveď rozbehne, väčšina prípadov skončí fingovaným útokom, medveď zastane tesne pred vami, hrabne labou alebo sa jednoducho nedostanete do absolútneho kontaktu - tomu hovoríme fingovaný útok. V prípade toho intenzívneho útoku, keď naozaj dôjde k napadnutiu, treba zachovať pokoj, chrániť si životne dôležité orgány, tvár a brucho. Ideálny prípad je otočiť sa týmito časťami k zemi, dať si ruky za hlavu, aby ste si chránili šiju, ktorá je tiež rizikovým miestom a vyčkať, kým sa ten útok skončí. Nestačí počkať, kým medveď prvýkrát odíde, pretože on kontroluje situáciu ešte aj pri odchode a pokiaľ sa hneď po útoku snažíte dostať na nohy, môže sa ten útok zopakovať. Je veľmi ťažké ustáť takúto situáciu, minimum z nás sa do takejto situácie dostane a preto je veľmi dôležitá tá prevencia a aj použitie ochranného spreja, ktorý odvráti ten najhorší scenár.

Súvisiace články

Najčítanejšie